U mentorski program sada uključeno 80 učesnika

545.jpg

U Novom Sadu, u hotelu „Queen“ sastali su se mentori i polaznici Vojvođanskog mentorskog programa. Treća sezona ovog programa pokrenuta je prošle jeseni.

Prvenstveni cilj je da pomognu u razvoju početnika u poslovanju među preduzetnicima Mađarima u Vojvodini. Jedan od zajedničkih pokretača u ovom programu je i Fondacija Prosperitati.

U tekućoj sezoni programa sada učestvuje 80 mentora i polaznika.

„U ovom momentu radimo sa četiri mala kamiona i želeo bih to da proširim, kako bih mogao da zaposlim što više radnika“ kaže Gelert Horvat, preduzetnik i polaznik programa.

„Dobijamo takve povratne informacije iz kojih možemo da utvrdimo šta su sve one stvari koje treba da popravimo, eventualno da razvijemo kako bi uspešnije funkcionisali u određenoj situaciji, kako konkretno da reagujemo“ kaže Martin Perpauer, preduzetnik i polaznik programa.

Među mentorima ima i preduzetnika koji su u prethodnom periodu bili polaznici mentorskog programa.

„Polaznici programa u svakom slučaju mogu da računaju na mnogo pozitivnih iskustava, odnosno mogu da računaju na primere u odnosu na to ko se gde trenutno nalazi u poslovanju i koji je, verovatno, najkraći put kojim može da stigne do svojih ciljeva“ kaže Zoltan Marton, preduzetnik i mentor.

U momentu pokretanja mentorskog programa cilj je bio da osim materijalne pomoći iz Mađarske, preduzetnici van matice dobiju i stručnu podršku. Program je prvo organizovan u Vojvodini, a nakon toga pokrenut je i u Erdelju, Slovačkoj, Ukrajini i Hrvatskoj – rekla je Virag Hajnal, rukovodilac glavnog odeljenja u Državnom sekretarijatu Mađarske za nacionalnu politiku.

„Veliki preduzetnici koji su se ovde formirali, oni već mogu da pomognu mlađim preduzetnicima. Nije neizostavno potrebno najbrilijatnije stručno znanje donositi iz Mađarske ovamo u Vojvodinu, već je ono i ovde prisutno. Mi podržavamo i uspostavljamo, zajedno sa Fondacijom Prosperitati,  jedan takav okvir kroz koji možemo da pomažemo, dovodimo i inostrane stručnjake, ali možemo i da uvećamo znanje domaćih preduzetnika u određenoj zajednici“ rekla je Virag Hajnal, rukovodilac glavnog odeljenja u Državnom sekretarijatu Mađarske za nacionalnu politiku.

Jedan od doprinosa ovog programa je i što su vojvođanski preduzetnici koji se ranije nisu poznavali međusobno, počeli da sarađuju i uzajamno posluju – rekao je Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati: „To je isto vrsta jačanja preduzetničke zajednice vojvođanskih Mađara, jer svaka saradnja je dodatna mogućnost za izlazak na tržište, mogućnost za razvoj, novo znanje, razmenu iskustava, otvara mogućnost za prenošenje znanja. Cilj nam je: razvoj preduzetničkih mikro zajednica i njihovo jačanje. To je jednako tako važno, kao i podrška projektima.“

Vojvođanski mentorski program realizuje se u zajedničkoj organizaciji Fondacije Prosperitati, Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske i Društvo mađarskih preduzetnika Vojvodine.

Szerző: 
Pannon RTV