U Debeljači je sve manje stručnih radnika

20200808torontalkisiparos.jpg

Mali preduzetnici međutim, uprkos teškoj situaciji, pokušavaju da opstanu. U ovom selu se, na primer, bave i proizvodnjom paleta.

Jožef Bodi uspešno vodi svoju malu firmu već dvadeset godina. Zahvaljujući podršci Fondacije Prosperitati, on sada već zapošljava 10 radnika.

„Imamo prilično velike kapacitete, imamo relativno moderne mašine, a u tome nam je jednim delom pomogla i Fondacija Prosperitati, tako da smo dobili dosta veliku pomoć za ulaganja, ali smo tom ulaganju i mi doprineli. Prošle godine smo dobili još jednu pomoć sa kojom ćemo, nadamo se, moći da podignemo sadašnji kapacitet za 50 procenata."

U selu je nekada bilo puno stolara, ali je danas sve manje i manje kvalifikovanih radnika. Vlasnici malih preduzeća pokušavaju da podizanjem plata podstaknu zaposlene da ostanu u naselju. U pogonu za proizvodnju paleta trenutno su u stanju da proizvedu i dvesto paleta dnevno. Palete su prilagođene zahtevima date narudžbe.

„Trenutno pravimo ovakve boks palete koje koriste privatni proizvođači, ali sve vrste paleta, koje industrija zahteva, dakle možemo proizvoditi po narudžbi."

Vlasnik preduzeća je rekao da se palete prodaju i u inostranstvu.

Szerző: 
Pannon RTV