Raste potražnja za kućama sa dvorištem

2020-07-22-falusihazak8.jpg

Epidemija je potpuno preuredila tržište novih nekretnina: raste tražnja za porodičnim kućama.

U prvom redu traže se kuće sa baštom u okolini grada. Sve više njih se seli i na selo, a u tome im pomaže i Fondacija Prosperitati.

Uticaj karantina – tako nazivaju pojavu da je od izbijanja epidemije sve više njih zainteresovano za kupovinu vikendica i kuća sa dvorištem. Novi trend je brzo preuredio tržište nekretnina, zaključuje Režo Suđi. Posrednik u trgovini nekretnina kaže da je značajno porasla tražnja za porodičnim kućama u Subotici, ali u okolnim naseljima. Prema dosadašnjem iskustvu, pre svega porodice sa decom traže kuću sa baštom.

„Dogodila se situacija na koje uopšte nismo računali. Verovali smo da će pijaca mirovati, da neće biti značajnijih pormena, ali uprkos tome što dugo traje korona virus, pijaca je eksplodirala i krenula je tražnja za nekretninama, posebno za porodičnim kućama. One se najviše traže. U gradovima se većinom traže vikendice, ljudi kupuju placeve. Zaista žele da se oslobode iz zatočeništva u stanovima" kaže Režo Suđi, posrednik u trgovini nekretnina, Subotica.

U svetu je prisutna tendencija depopulacije sela, ali uprkos tome, mnogi su odlučili da se presele na selo. Florinda Dobo Engi, reporter Panon RTV-a trenutno je na porodiljskom odsustvu sa svojom osmomesečnom devojčicom Čenge. Kada su razmišljali o zasnivanju porodice, Florinda i njen suprug bili su sigurni da će na selu započeti svoj zajednički život. U tome im je pomogao i konkurs za kupovinu kuća Fondacije Prosperitati.

„Mesto smo odabrali tako da ili bude tamo gde sam ja rođena, okolina Čantavira, ili gde mi je suprug rođen. Zbog posla nam je bilo jednostavnije da se preselimo u Horgoš. Trebalo je pogledati mnogo kuća. Tada se u Horgošu prodavalo veoma mnogo kuća, i sada ima onih koje su prazne. Držali smo se toga da ne prekoračimo okvir koji je dala Fondacija" priča Florinda Dobo Engi, Horgoš.

Konkursi koji se odnose na kupovinu seoskih kuća Fondacije Prosperitati prisutni su već od prvog raspisa konkursa u okviru vojvođanskog programa razvoja privrede. Osnovni cilj konkursa je da omogući da sebi obezbede dom mladi bračni parovi, životni partneri, kao i roditelji sa malom decom ili samohrani roditelji. Konkurs je i sada otvoren.

„Možemo da obezbedimo podršku od 10 hiljada evra. Na rangiranje utiče školska sprema osoba koje konkurišu, radno iskustvo, kao i društveni angažman. Sa stanovišta zajednice važni su prosvetni radnici, umetnička aktivnost ili pripadnost grupi koja ima poseban socijalni značaj. Broj maloletne dece je takođe odlučujući kod bodovanja. U svakom slučaju, kod raspisa ovog konkursa, odlučivanju prethodi izlazak na lice mesta i zvaničnu procenu kuće" objašnjava Balint Juhas, rukovodilac kancelarije, Fondacija Prosperitati.

Zainteresovani mogu da konkurišu do 15. septembra.

Szerző: 
Pannon RTV