“Python” kožni proizvodi osvajaju domaće tržište

4762-20180103105448-phyton02-fullsize_jpg.jpg

 Fondacija “Prosperitati” pomaže mikro preduzećima

 Mala porodična zanatska radnja “Python”, od 1995. godine bavi se kožnom proizvod­njom sa ciljem da sa kvalitetnim proizvo­dima namenjenih svakodnevnoj upotre­bi, šire svoje tržište. Taj put prepoznali su i u Fondaciji “Prosperitati”, koja je putem svojih konkursa namenjenih mikro predu­zećima, pomogla vlasnicima “Pythona” da nabave savremenu šivaću mašinu, koja im je pomogla da ubrzaju svoju proizvodnju.

Kako objašnjava vlasnica Fičor Erika, pomoć Fondaci­je “Prosperitati” od velikog je značaja za dalji razvoj fir­me, čiji se proizvodi mogu pronaći širom Srbije.

- Uspeli smo da dobijemo jednu predivnu i jaku šivaću mašinu, koja nam je puno pomogla u poslu. Možda da objasnim ovako: ova mašina menja oko 2 cm ručnog šivanja, a to je oko 40 mi­nuta posla. Sa ovom mašinom, to traje 2 minuta. Toliko je pomogla, znači mnogo. Za sada naših

 proizvoda ima svuda po Srbiji, ne postoji selo u kojoj nema našeg kaiša za pantalone, ali novča­nika i torbi proizvodimo mnogo manje nažalost, jer sve se radi ručno, i nemamo dovoljno mesta za proširenje proizvodnje, tako da bi jako voleli

 da bude još konkursa, pa da se proširimo. “Pyt­hon” nastoji da proširi svoje poslovanje, da izra­đujemo više proizvoda, sve radimo ručno, i ima­mo samo kvalitetnu robu.

Erika ponosno ističe da je rođena u porodici kožara, tačnije obućara, dede i otac su joj bili obućari, a sledeća

 generacija, koja će naslediti ovu malu radionicu, je nje­na ćerka, odnosno četvrta generacija u porodici koja se bavi kožom.

Ćerka mi već ima te planove da preuzme radi­onicu od mene, i iskreno, polovinu radnje je već preuzela, jer je ona stalno tu, ona radi, mnogo toga je već smislila, dizajnirala je prsluke za mo­toriste na primer, i to u celosti. Jako je vešta.

Kožarska radnja “Python” trenutno zapošljava petoro ljudi, a u planu je povećanje proizvodnje, proširenje pro­izvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika.

Szerző: 
Subotičke Novine, B.N. (Foto: Hét Nap)