Prvi savremeni simulator vožnje u Srbiji stigao u Bečej

2020-10-08-autovezetesszimulator-obecse5.jpg

Na simulatoru se u bezbednim uslovima može vežbati vožnja, u najrazličtijim uslovima na putu i uslovima vidljivosti. Kupovinu ovog vrednog uređaja podržala je i fondacija Prosperitati.

U Bečeju je predstavljen jedinstveni simulator vožnje u Srbiji, vežbanje tehnike bezbedne vožnje i saobraćajnih situacija, na njemu je mnogo lakše nego u drumskom saobraćaju.

Reka Paćerek, Bečej: „Drugačije su okolnosti, jer nismo u saobraćaju, iako sedimo u simulatoru. To je važno, jer ako se neko prvi put pribojava vožnje, ovde sve može da funkcioniše bez problema, pa ako i pogrešimo, nećemo izazvati nesreću, a to je važno."

Kupovinu simulatora u vrednosti od 17 hiljada evra podržala je i fondacija Prosperitati. Na simulatoru su u svakom trenutku na raspolaganju takve okolnosti i uslovi vidljivosti, sa kojima se učenik ne može uvek sresti tokom vožnje na putu.

Marijan Vuković, vlasnik auto-škole, Bečej: „Tu nemamo priliku da predajemo na autoputu, na uzbrdici ili nizbrdici, ali uz pomoć simulatora možemo i to. Sa Nemcima smo se dogovorili da ćemo ugraditi sve ono za šta se tokom prakse ispostavi da je od suštinskog značaja za naše učenike, kao što su recimo promene uslova osvetljenosti u saobraćaju, noćna vožnja, magla itd."

Učenje na simulatoru trenutno nije deo obuke u auto-školama, pa dok se zakon ne izmeni, ovaj uređaj se prvenstveno može koristiti za pomoć onima koji imaju dozvolu, ali se plaše da voze, ili učenicima.

Marijan Vuković, vlasnik auto-škole u Bečeju: „Želimo da srednjoškolci koji se školuju za profesionalne vozače u našem regionu budu ovde od prve godine škole, kako bi mogli da učestvuju u praktičnoj obuci i kako bi mogli ovde da vežbaju."

Na simulatoru možete da vežbate nakon prethodne prijave, za 600 dinara po jednom satu. Prvi prijavljeni mogu besplatno isprobati uređaj.

Szerző: 
Pannon RTV