Posao u banatskim baštovanstvima u punom jeku

2021-03-31-kerteszetfoliasatro2.jpg

 Prazni se zimski rod iz šatora od folije, i priprema se prostor za prolećne useve. Kako je sve teže naći radnu snagu, pokušavaju da mehanizuju proizvodnju.

Dvadeset pet ljudi iz tri sela vredno rade u baštovanstvu porodice Čikoš u Mužlji. Svaki minut je važan, jer je novi proizvod uvek najprodavaniji na tržištu.

Erne Čikoš, baštovan, Mužlja: „Moramo skinuti spanać pre nego što ostatke ukopamo u zemlju, a zatim posadimo te brojne sadnice paradajza. To bi takođe trebalo zasaditi u optimalno vreme, jer ako pati ovde u čaši, onda će odbaciti prve plodove, a uvek su prvi plodovi najskuplji. Taj prvi paradajz je uvek najskuplji."

U bašti porodice Čikoš paradajz i paprika se gaje u 7000 kvadratnih metara šatora od folije, a šargarepa na dvadeset hektara pod otvorenim nebom. Proteklih godina su suzili asortiman proizvoda.

Erne Čikoš, baštovan, Mužlja: „Mehanizacija je takođe skupa, mašine, a sve su posebne mašine, koje su namenjene samo za korensko povrće."

Mladi, koji žele da nastave tradiciju nakon završetka fakulteta, takođe učestvuju u porodičnoj proizvodnji.

Erne Čikoš, baštovan, Mužlja: „Smatrali smo da je za nas ovih 7000 kvadratnih metara folije sasvim dovoljno da ih iškolujemo. Oboje su međutim rekli da nemaju nameru da idu u inostranstvo, da u ovome vide fantaziju, pa smo ozbiljno krenuli u mehanizaciju."

Njihovi proizvodi se prodaju preko firme „Carska bašta doo", kao i na pijaca na veliko u Beogradu i Novom Sadu.

 

Szerző: 
Pannon RTV