Vinarija “DiBonis” uspešno učestvuje na konkursima Fondacije “Prosperitati”
Prve čokote loze Subotičanin Laslo Boni zasadio je još 2005. godine, da bi četiri godine kasnije osnovao vinariju “DiBonis”, koja je za kratko vreme postala prepoznatljiva po svojim vinima a potom i po rakiji.
Osvajanjem tržišta stizala su i brojna priznanja za kvalitet, a sa proširenjem proizvodnje javila se potreba za nabavkom neophodne opreme koja će značajno olakšati posao.
Vinarija je uspešno konkurisala na programe podrške “Fondacije Prosperitati”, uz pomoć koje su uspeli da nabave mašinu za održavanje vinograda. Ova priključna mašina značajno je uštedela utrošeno vreme na održavanju vinograda ali je i znatno smanjila izdatke za radnu snagu.
Konkurisali smo i ranije kod Prosperitatija, i svaki put smo dobili određenu opremu, ali meni je ova mašina najdraža, možda zato što nam u najvećoj meri olakšava posao. Ranije je za održavanje cele površine vinograda, trebalo angažovati radnu snagu koja bi posao završila za dve do tri nedelje. Danas sa ovom mašinom taj zahtevan posao može se uraditi u roku od dva do tri dana. Znamo da je danas kriza sa radnom snagom, na svim poljima privrede, i sa te strane ova mašina nam je veoma dragocena, jer sada možemo na vreme da obavimo sav naš posao, objašnjava Laslo Boni vlasnik vinarije “DiBonis”.
Pored ove mašine, putem konkursa smo uspešno nabavili još par stvari. Na primer jedna presa ulja, koja je zanimljiva, jer pomoću nje izdvajamo semenke iz komine grožđa, pa to presujemo, i tako napravimo ulje od semena grožđa, koje je jako vredno u ishrani. Pored toga, imamo i mašinu za sušenje voća, i sa njom možemo dodatno sušiti i grožđe i lekovite biljke.
Laslo Boni još ističe da njegova vinarija više od jedne decenije pravi kvalitetna i prepoznatljiva vina, kao i da će težiti ka daljoj modernizaciji, kroz podrške Fondacije “Prosperitati”.
Cilj nam je bio da pravimo kvalitetno vino, od kvalitetnog grožđa, i zbog toga smo obezbedili naše sirovine, dakle odgajamo našu vinovu lozu, od koje možemo da napravimo vino koje ima kvalitet kakav smo zamišljali. Ukoliko bude bilo konkursa koji odgovaraju našem profilu, verovatno ćemo pokušati ponovo da učestvujemo, jer nije mnogo komplikovano, a ako smo dosad bili uspešni, mislim da ćemo biti i dalje, zaključuje Laslo Boni.