Fondacija Prosperitati zatvorila razvojne cikluse i raspisivanja konkursa

2023-05-19magyarlevente.jpg

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici danas je održana svečanost.

U središtu su bile teme vezane za 10. konkursni krug od izuzetnog značaja za razvoj srednjih i velikih ugostiteljskih preduzeća i za razvoj poljoprivrede, kao i podrška mađarskim preduzetnicima iz Vojvodine i Mađarske za izlazak na tržište Srbije. Za sve to mađarska vlada je  za preduzetnike obezbedila do sada iznos bez presedana u jednoj tranši u visini od 13 milijardi forinti, odnosno 35 miliona evra.

Do sada nije bilo primera za to da se jedan raspis konkursa odvija u nekoliko faza, međutim, ovo su toliko velika ulaganja, i u njihovom slučaju primorani smo na to – istakao je Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati. Na svečanoj ceremoniji u Gradskoj kući potpisani su ugovori sa 25 preduzetnika.

„Kao što to ni ranije nije bio slučaj, ni sada se neće dogoditi da ono što smo započeli ne završimo, da ono što smo rekli se ne ostvari, tako kako smo rekli. Da bi to moglo da bude tako, da bi to tako bilo, podržala nas je mađarska vlada, Ministarstvo spoljne ekonomije i spoljnih poslova, i pre svih, gospodin Levente Mađar, zamenik ministra.“

Možemo da najavimo iznose za podršku za koje do sada nije bilo primera – izjavio je Levente Mađar. Zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova rekao je da je mađarska vlada u jednoj tranši obezbedila 13 milijardi forinti, odnosno 35 miliona evra, kako bi se realizovale investicije koje su započeli privrednici vojvođanski Mađari, nadajući se podršci.  Zbog ratne situacije, odnosno pogrešnih odgovora Evrope na tu situaciju, kao i politička borba vladajućih zapadnih struktura protiv Mađarske neophodni su odgovorni potezi – naglasio je zamenik ministra.

„Mađarska država mora da nastavi izuzetnu pažljivu budžetsku politiku, uz koju je, verujete mi, malo čudo, da je uspela da ostvari ovaj značajan iznos. U tome vidim najočigledniji dokaz da ovoj 2010. godine započetoj nacionalnoj vladi ideja o jedinstvu nacije potiče iz srca, i za nju je spremna i za takve žrtve na koje nije spremna u drugim oblastima javnog života.  Odgovarajućim smatram što je to iskazano upravo u okviru programa razvoja privrede u Vojvodini.“

I dalje se radi na tome da se program nastavi. Mađarska jedno vreme neće imati snage da održi postojeći intenzitet politike subvencija – dodao je Levente Mađar, ali je i rekao da ni ove ni naredne godine nema u izgledu velikih odstupanja.

Sve ono što smo do sada zajedno stvorili ostaje i njegov uticaj može se realno oceniti samo u decenijskoj perspektivi – podvukao je.

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je u pozdravnom govoru rekao da su u sedam i po godina podstakli  526 miliona evra razvoja, zahvaljujući tome što smo dobili 248 miliona evra bespovratnih sredstava. Za to je bila potrebna zajednica koja želi da živi na rodnom tlu i da se zauzme za to.

„Doći će vreme, doći će trenutak, kada ćemo moći da nastavimo  ovaj program. Gotovo izvesno ne ponavljanjem do sada poznatih formi, održavanjem možda neke od njih, ali na drugačiji način, jer se život menja. Naš program je opstao jer kako se život menjao, tako se menjao i program. Prilagođavali smo program različitim životnim zahtevima. Na to treba da se pripremimo.“

Predsednik SVM-a je dodao da je ponosan što je ni Fondacija Prosperitati, kao ni program razvoja vojvođanske privrede, kao ni mađarska vlada računajući od današnjeg dana nikome ništa ne duguje. Ono što smo obećali, to smo i ostvarili – dodao je Ištvan Pastor.

 

Szerző: 
Pannon RTV