Spenótban a nyerő erő

balanyi.jpg

Balanyi Sándor, fóliasátras nyövénytermesztés, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök – Lukácsfalva
A Lukácsfalvi Balanyi család bio termékei immár messzeföldön híresek, az általuk termesztett spenót a tavalyi évben elnyerte a Szerbia legjobb bio terméke címet. A közép-bánsági kis település, szorgalmas és nagy termesztési tapasztalattal rendelkező lakosai, Balanyiék hálásak a Prosperitáti Alapítvány nyújtotta lehetőségeknek, amelyek által új, korszerű, a termelés növelését segítő eszközökhöz jutottak. A gazdaságot Balanyi Sándor családfő mutatta be:

  •     Milyen eszközökkel bővült a gazdaság a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően?

    Az első körben fóliasátrakra pályáztunk. Későbbi földminőség elemzés után arra a döntésre jutottunk, hogy szükségünk volna valamilyen erőgépre, amellyel könnyebben műveljük meg a földet. Eddig ezeket az erőgépeket béreltük és mások végezték számunkra ezeket a szolgáltatásokat. A második körben tehát a traktort igényeltünk. Ezt a pályázatot is eredményesen megnyertük.

A gép már jó ideje használatban is van, itt a ház melletti a gazdaság területén. 2,5 hektáron kizárólag biotermelés zajlik, fél hektáron gyümölcsös van, 3 300 négyzetméter fóliasátor alatt.

  •     Mit termesztenek, illetve hol értékesítik ezeket a terményeket?

Folyamatosan, minden hónapban van valamilyen termény, amelyet értékesíteni tudunk. 365 napig tart a termesztés nálunk, holt idény nincs. A tíz fajta termést hozó gyümölcsös mellett kizárólag friss zöldségféléket termesztünk. Húsz fajta közül, hogy csak a legfontosabbakat említsem, paradicsom, paprika, spenót, a sütni való tök, hagymafélék. Az utóbbi hét, nyolc évben kizárólag a belgrádi piacokon vagyunk jelen. Bérelt piacasztallal rendelkezünk. Az egész család ezzel foglalkozik, én magam is résztveszek az eladásban, az egyik lányunk úgyszintén külön asztalon árusít. Emellett partnercégek, jó elhelyezkedésű kisebb, központi belgrádi üzletekben forgalmazzák a terményeinket.

  •     Termékeik minőségi besorolása figyelemre méltó. Mit tesznek mindezért, illetve milyen további terveik vannak?

Rendszeresen résztveszünk a különböző pályázatokon. Próbálkozunk és általában nyerünk is. Ilyen pozitív módon álltunk hozzá a bio termék pályázathoz is. Ennek eredményeképpen 2017- ben a mi spenótunk minősült a legjobbnak Szerbiában. A hatékonyság céljából folyamatos bővítésekre törekszünk. A közös munka, a családi gazdaság biztosítja az állandóságot, azt fenntarthatóságot, amely változatlan minőséget szavatol- hallottuk Balanyi Sándortól.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT