,,Sorsfordító pályázati lehetőségeink vannak”

mix33.jpg

Gyarmati Bíró Klára, Ürményháza – Házvásárlás, eszközbeszerzés, földvásárlás, mezőgazdasági gépek

Gyarmati Bíró Klára és Gyarmati Tibor házaspárként valóságos kis birodalmat alakítottak ki ürményházi otthonukban, amelyhez a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően jutottak hozzá. Mindketten dolgos, földműves családból származnak. Elmondásuk szerint az onnan hozott szorgalmat, becsületességet, tartást szeretnék átörökíteni kisfiuk személyiségébe is. Igyekeznek gyarapítani, bővíteni a családi vállalkozást, amely Biro Agrar-Biv Kft. néven öregbíti hírnevüket. A Prosperitatinál pályáztak gépekre, földterületre és eszközökre is. Nagyon hálásak mindezért és úgy tapasztalják, az Alapítvány nyújtotta lehetőségek jelentősen megnövelték a szórványmagyarság tekintélyét, erősítették az ürményházi közösséget is. A részletekről Gyarmati Bíró Klára nyilatkozott:

  •     Hogyan született meg a házvásárlás terve, illetve miként találtak rá a megfelelő házra, telekre?

Házastársammal, Gyarmati Tiborral együtt bizonyos ideje tervezgettük a házvásárlást. A pályázat megjelenése előtt kiderült, hogy áldott állapotban vagyok. Ekkor vált prioritássá a saját otthon megteremtése. Ürményházán sok eladó ház van, sajnos nagyon sok falubélink elhagyta közösségünket az elmúlt évek során. Ennek következtében lehet találni az igényeknek megfelelő házat. Az általunk kiválasztott telek összterülete 2927 négyzetméter.

El kell mondjam, sokkal többet kaptunk a vártnál, ugyanis az új otthonunk a szülőházam szomszédságában van, ami azt jelenti, hogy még a farkaskutyám ugatását is meghallom. Mondhatni, az utódok az udvarból az elődök udvarába látnak. Lovakat is tartunk és azok szintén egyik helyről a másikra átjárhatnak a szomszédunk jóvoltából. Legjobbkor jött a házvásárlási lehetőség, ugyanis a fiunk most másfél éves és már ebben az új, saját házban tehette meg az első lépéseket, itt, a nagy gazdasági udvarban. Nagyon jó ezt a szabadságot érezni, hiszen így, a saját családi ház által a költségeket is könnyebb kigazdálkodni.

  •     Hogyan néz ki a telek és a ház?

    A nagy gazdasági telken, raktárak, magtárak, kertek kaphattak helyet. Üzlethelység is kialakíthattunk, amelyet a családi tulajdonunkban lévő Biro Agrar- Biv Kft. tevékenységére használunk. A cégünk mezőgazdasági patikákra összpontosítva működik és ehhez is rendelkezésünkre áll itt számos tárolóhely, melléképület. Egy nagyon ismert vállalkozó, üzletember hagyatéka volt ez a ház és a hozzá tartozó melléképületek. Még vágóhíd is tartozik hozzá, így a férjem bátyja, aki sertésvágással is foglalkozik, szintén helyet talál magának ehhez a téli tevékenységhez.

Kisebb átalakításokat kellett végezni a házon, ezt véghez is vittük szüleink segítségével. Egy új ház az új párnak egy új élet kezdetén felbecsülhetetlen segítséget, támogatást jelent. Mindenkinek kívánom, hogy pályázzon, mert nincs szó kifejezni, annak a jelentőségét leírni vagy kimondani, amit a pályázat jelent és hoz számunkra.

Nagy és tágas a ház, nagy méretűek a szobák. A gyermekszoba felújítása van még hátra, azzal megvárjuk kisfiunk, Bálint szándékát, hogy majd az ő ízlésének megfelelően tudjuk kialakítani. Minden egyéb helységet is kialakítottunk, a gyerekszoba mellett van a házban fürdőszoba, konyha, hálószoba, nappali, kamra. Továbbá nagy örömünkre rábukkantunk egy ártézi kútra is, így már saját, tiszta vizű forrásunk van. Bevizsgáltattuk és garantáltan minőséges ivóvizet fogyasztunk ezáltal.

  •     Hogyan működik a családi vállalkozás és milyen egyéb eszközökre pályáztak az Alapítványnál?

    Pályáztunk kapcsolható eszközökre, traktorra, kombájnra, minőségvizsgálóra és nedvességmérőre, amelyek nélkül az átvevőhelyen lehetetlen lenne a szabványoknak megfelelően és minőségesen dolgozni.

Mivel földműves családból származunk, férjem és én is, ezért földvásárlásra szintén pályáztunk. Édesapánk neve, nevelése, becsületessége, szívóssága képezi a családi vállalkozás alapját. Öcsém, Bíró Csaba a Kft. menedzsere, a cégen belül összesen tizenkét embert foglalkoztatunk. Édesanyánk az igazgatónő, jómagam írom a pályázatokat, végzem az eladásokat.

A Prosperitati- pályázatok esetében ki kell emelnem Német Márton személyét, aki az Alapítvány pancsovai területi irodájának munkatársa. Számos kérdésemre adott választ, mindenben a rendelkezésünkre állt a pályázati dokumentáció átadása során.

  •     Milyen munkatapasztalataik vannak, illetve mik a további terveik?

Dolog van bőven, aki akar, az találhat munkát. Látunk jövőképet a fiunk számára is. Lendületesek, pozitívak vagyunk, őt is ebben a szellemben neveljük.  Amit a szüleinktől kaptunk, a nevelést az alapértékek lényegét, azt szeretnénk továbbadni a gyermekünk számára. Anyósom a bácskából hozta be közénk a családközpontúságot. Ők nyolcan vannak testvérek, olyanok, mint az ikrek. Ezt a mentalitást átvitte a férjemre és annak bátyjára is.  Ami a pályázatokat illeti, a szülőföldön való megmaradás szempontjából hosszútávon tervezünk, mindig szükség szerint, az adott lehetőségeket megragadva adjuk be a kérelmet.

    Fontosnak tartom kiemelni, a Prosperitati Alapítványnak mindezért többel tartozunk, mint köszönet, az életünket teljesen átformálták ezek a lehetőségek. Meggyőződésünk, hogy a szülőföldön való megmaradásban a Prosperitati Alapítvány pályázatai segítenek, sorsfordító módon. Köszönettel tartozunk a Prosperitatinak és az itteni, vajdasági magyarság érdekeit képviselő, védő politikumnak is. Általuk juthattunk ehhez a nagy csodához. Mindezek által magyarként, itt a szórványban is elismertebbekké válhattunk. Mindeddig ilyenfajta tekintélyben nem volt részünk. Most itt, a faluban is sokan pályáztak és ennek köszönhetően megerősödtünk közösségileg. Fogyatkozunk, de amióta kettős állampolgárság van és a pályázati lehetőség, azóta lélekben megerősödtünk és összetartóbbak vagyunk, mindez előrevisz minket - hallottuk az ürményházi Gyarmati Bíró Klárától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT