Sikeres vállalkozások, folyamatos fejlődés

mpp208.jpg

A vajdasági gazdaságfejlesztési program az elmúlt időszakban közvetetten vagy közvetlenül szinte minden vajdasági magyar családhoz eljutott. A több mint 14 ezer sikeres pályázat a Prosperitati Alapítványnál magáért beszél - hangzott el ma Szabadkán.

3 alkalmazottal kezdték, ma már 13-al Szabadka 500 kilométeres körzetének legjelentősebb műanyag-feldolgozó vállalata lett a Micropack Kft. Mindez, a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak is köszönhető - hangzott el a cég telephelyén. A vállalat Kárpát-medencei sikertörténet.

Toldi Ferenc, a Micro-pak Kft. igazgatója kiemelte: „A saját erőnkből el tudtuk készíteni a csónakot, lett árbócunk is, a vitorlát ugyanakkor a magyar kormány biztosította számunkra. A termelési mutatókkal szemléltethető leginkább a fejlődésünk, míg 2017 előtt az évi termelési volumenünk 5 millió műanyag árucikk volt, 2021-ben ez a szám elérte az évi 13 millió egységet.”

Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, számos esetben találkozott már vajdasági világszínvonalú teljesítményekkel itteni látogatásai során.

„Ezen szerb kormányzati hozzáállás nélkül, amit tanúsított a szerb kormányzat az utóbbi években, nem tudtunk volna sikeresek lenni, nem lenne szerb-magyar barátság olyan mélységben, ahogyan mára sikerült kiépíteni és nem volna a vajdasági magyar közösségnek sem annyi lehetősége, mint amennyi volt, és amennyit forrásokkal fel kellett tölteni, de ezt a lehetőséget a VMSZ járta ki.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egyebek között azt emelte ki, arra készülnek, hogy április harmadika után is folytathatják a közös munkát.

A szabadkai Digital Hive Kft. azt tűzte ki célul, hogy itthon tartja az IT-szakembereket, akik jelentősen hozzájárulhatnak az itteni gazdasági fejlődéshez. Az új székházba 2019-ben 55-en költöztek be, de azóta már lényeges változáson esett át a vállalat a Prosperitati Alapítvány valamint a Magyar Kormány támogatásával – emelte ki Koza Andor, a Digital Hive Kft. alapítója.

„A pályázás pillanatában, amikor az első projekten pályáztunk, 32-en voltunk, most pedig közel százan vagyunk, megháromszorozódtunk, közel háromszor annyian lettünk. Szinte megdupláztuk bevételeinket, megemeltük a béreket.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az IT-vállalat épületének bejárásakor azt hangsúlyozta, ha volt értelme a gazdaságfejlesztésnek, akkor az az, hogy a vajdasági magyar közösség megmutatta, hogy hova helyezte azt a bizonyos lécet.

„Szeretnék köszönetet mondani a magyar kormánynak, szeretném elmondani, hogy nem tudom elképzelni, hogy vasárnap utánra a vajdasági magyar közösség ettől alacsonyabbra taksálja a lécet és kevesebbet szán magának, mint amit most, ebben a pillanatban meg tud valósítani.”

Magyar Levente, magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, a Digital Hive Kft. beruházása az egyik legnagyobb benyomást tette rá. Leszögezte, világszínvonalú városi kultúra, ipar és mezőgazdaság van Vajdaságban, de van egy világszínvonalú IT-szektor is, erre pedig a szabadkai beruházás a bizonyíték. Mint mondta, közösen kell büszkének lenni arra, hogy a vajdasági magyar ember újra emelt fővel járhat, ehhez jelentősen hozzájárult a vajdasági gazdaságfejlesztési program is.

Szerző: 
Pannon RTV