Sikeres kezdővállalkozások Dusanovóban

20220329102236_img_0241.jpg

A Prosperitati Alapítvány startup pályázatán a Budemac házaspár mindkét vállalkozása egy-egy millió dinárt nyert. A Budlinka és Zsebi Kids családi vállalkozást tekintete meg Magyar Levente, Pásztor István és Juhász Bálint.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program beindítása óta mintegy hétszáz pályakezdő vállalkozásnak nyújtott pénzbeli és szakmai támogatást a Magyar Kormány által a Prosperitati Alapítvány.

A Prosperitati Alapítvány startup pályázatán a dusanovói azaz zentaörsi Budemac házaspár mindkét tagja egy-egy millió dinárt nyert el a magyar állam jóvoltából. Ezt a pénzt a Budlinka pálinkafőző üzem és a Zsebi Kids légvárbérlő vállalkozás megalapítására fordították. Azóta mindkét vállalkozás nagyon jól fejlődött, és ma már több százezer eurót fektettek be a Zsebi Kidsbe, és a Budlinka pálinkafőző üzembe is.

Budemac Hari és felesége Szanella, a mentorprogram aktív résztvevői voltak. Vállalkozásaik ötlete két éve pattant ki a fejükből.

Budemac Hari: „Egy korszerű, egylépcsős technológiával üzemelő pálinkafőző üzem, valamint egy légvárakat bérbeadó cég, amely a pálinkafőző üzem előfutáraként tud majd dolgozni. A területen két építkezési fázis zajlott le, az első fázisban kialakítottuk a pálinkafőző üzemnek a helyiségeit, a második fázisban a belső infrastruktúrát, most pedig a harmadik építkezési fázisban vagyunk, ahol ki szeretnénk alakítani egy palackozó vonalat, egy pálinkapihentetőt, és egy labort.”

Két évadját is sikeresen elindították és lezárták a mentorprogramnak, amelynek lényege, hogy a sikeres nagyvállalkozók utat mutattak a kezdőknek, ezáltal előre mozdítva az egész közösséget, mondta köszöntő beszédében Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hozzátette, ebben volt kiemelt partner a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete. Méhes Béla, az egyesület elnöke volt a Budemac házaspár mentora.

„Ilyen, és hasonló emberek és vállalkozók miatt éri meg közösséget építeni. A jövőben tovább szeretnénk folytatni ezt a munkát. Legyen szó üzemlátogatókról, egy-egy probléma átbeszéléséről, vagy mentorprogramról. Viszont ehhez szükség van arra, hogy erős közösség legyünk, és összefogjunk.”

A Budlinka korszerű lepárló egységében óránként tíz liter pálinkát tudnak előállítani. Külön öröm, hogy a magyar kormány ilyen, és ehhez hasonló pályakezdő kisvállalkozásokat is tudott támogatni, mondta Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

„Átütő erővel érződik az az elszántság, és az a hit a közösségben és a közösség jövőjében, amely közösség meg tudta teremteni számukra az előrelépést és a boldogulás lehetőségét. Azt gondolom, ha a közösség továbbra is ilyen erős marad, hogy tudja a kiváló tagjait támogatni abban, hogy vállalkozást indítsanak, munkahelyet teremtsenek, a gyermekeiknek egzisztenciát nyújtsanak a Vajdaságban, és ezek az emberek visszaadják azután a közösségnek mindazt, amit kaptak, akkor bármilyen nehéz idők is jönnek, a vajdasági magyarság erős lesz, és erős fog tudni maradni.”

A dusanovói házaspár teljesítménye a felkészültségről, az akaratról, a szufláról, a mérlegelésről és a döntés bátorságáról szól, fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke. A beszédeket követően a vendégek körbejárták a Budlinka pálinkalepárló üzem egy részét és meg is kóstolták a jóféle nedűket. Az eseményen elhangzott, hogy a vajdasági pálinka világmárka, amely a turizmus egyik fejlesztési lehetősége.

Szerző: 
Pannon RTV