Saját ház, életre szóló stabilitás

ww.jpg

Rimai Hermina, Szentmihály – Házvásárlás

A szentmihályi Rima Hermináék idén költöztek be új otthonukba, amelyet a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően tudhatnak magukénak. A két gyermeket nevelő szülők ragaszkodnak a településhez, mindketten tősgyökeres szentmihályiak és azok is kívánnak maradni. Elmondásuk szerint a szülőföldön való boldogulásban nagy segítséget jelent a saját ház megléte. Mindketten állandó munkaviszonyban vannak, emellett a házzal, a telekkel járó gyümölcsös bővítését is tervezik. A házvásárlás módjáról, családi mindennapokról Hermina mesélt készséggel:

  •     Milyen megfontolásból pályáztak, vásároltak házat?

    A férjemmel tíz éve vagyunk házasok, két gyermekünk van és úgy döntöttünk, hogy ideje lenne elszakadni a szülőktől, saját ,,fészket” kialakítani. Nézelődtünk Szentmihályon, ahol bizony lehet találni üres házat, mert sajnos nagy az elvándorlás. Mégsem volt egyszerű dolog, árban és minden egyéb szempontból is megfelelő épületre lelni, de végül jól választottunk. Sokat jelentett az is, hogy az tulajdonos együttműködő volt. Nagyon örülünk neki, hogy minden jól sikerült.

  •     Ezek szerint ragaszkodnak Szentmihályhoz és mindig is a szülőfaluban szerettek volna maradni?

Néhányszor megfordult a fejünkben a külföldre való költözés gondolata, hogy esetleg meg kellene próbálni... Azonban a férjemmel mindketten állandó munkaviszonyban vagyunk, ez a biztonság visszatartott bennünket és immár a saját otthon is egy életre szóló stabilitást nyújt. A szüleink és mindenki, aki fontos számunkra, az itt él, egyszóval semmilyen szempontból nem bántuk meg.

    Sőt éppen a szülőfaluban, Szentmihályon való maradás volt a fontos, nem szerettünk volna esetleg Nagybecskereken vagy más közeli településen élni, mi kimondottan Szentmihályon szerettünk volna maradni és nagyon jó, hogy mindez így is történhetett.

  •     Hogyan néz ki az új otthonuk?

A ház régi építésű, vályogból készült, hozzá van építve szilárd anyagból egy kisebb rész. Az épületen belül rendelkezünk egy takaros kis konyhával, fürdőszobával, van egy szép nappalink, hálószobánk és további két szoba, tehát a gyermekeinknek meglesz majd az önálló terük, amikor felcseperednek. Számunkra egyszerűen tökéletes ez a ház. Tartozik hozzá melléképület is, garázs. Van egy nagy kert, gyümölcsössel, amelyet ősszel majd szeretnénk felújítani, facsemetéket vásárolni. Jelenleg van meggy, birsalma, barack, tehát mindezzel hozzáadott értéket is ,,kaptunk” a házvásárlás által.

Ezt a gyümölcsöst szeretnénk bővíteni.

  •     Segített valaki a pályázás során, illetve milyen egyéb fejlesztési, pályázási terveik vannak?

Magunk írtuk a pályázatot. Amikor segítségre volt szükség, akkor a nagybecskereki irodától kértem és kaptam is választ a kérdéseimre.

    Egyelőre nagyon elégedettek vagyunk a jelenlegi helyzetünkkel, körülményeinkkel. Amennyiben sikerül a fentiekben említett gyümölcsös bővítése és lesznek arra vonatkozó pályázatok, akkor meglehet, hogy újból megpróbáljuk - hallottuk a szentmihályi Rima Herminától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT