A saját divatmárka kialakítása a cél

44.jpg

A Prosperitati Alapítvány segítségével nyílt divatműhely Topolyán

Kőrösi Brindza Bernadetta húsz éve foglalkozik ruhatervezéssel és varrással. Mindig személyre szabott ruhákat készít vendégei stílusával és személyiségével összhangban. A Prosperitati Alapítvány startup pályázata segítségével nyitotta meg divatműhelyét.

- Nagyon bátortalan voltam, sokat gondolkodtam, hogy belekezdjek-e, mivel tudtam, hogy ez egy hosszadalmas, küzdelmekkel teli út lesz. De egy ilyen lehetőség, amit a pályázat kínált és a támogatás, bátorítás mégis rávett, hogy csináljam, mivel ez végülis a régi álmom megvalósításához vezető út egyik fontos lépcsőfoka.
Hogyan kezdett varrással foglalkozni?
--Textil- és divattervezést tanultam, a varrást pedig szükségszerűen sajátítottam el, hogy meg tudjam valósítani ruhaterveimet úgy, ahogy azt én kigondoltam. A tanulmányaim során a hangsúly a lerajzolt tervek kimodellezésén volt, ami magába foglalta a szabásmintakészítést, az anyagok kiválasztását és végül a kivitelezést, a varrást. Tapasztalt varrónőkhöz fordultam némi fortélyok elsajátításáért, ráéreztem a dolgok lényegére, megtanultam azt, amit szerettem volna és így fejlesztettem magam ilyen téren.

 Mit szeret a legjobban a munkájában?
-- Szeretem a változatosságot és a kreativitást, és azt, hogy a kivitelezés ideje alatt jöhet egy ötlet, ami változtathat a végeredményen, amitől még érdekesebb lesz az egész. Kihívást jelent számomra minden ruhadarab készítése.
Valójában nem varrodát akartam nyitni, hanem egy divatszalont, ahol megtervezzük a ruhát, ahol tanácsokkal látom el vendégeimet, hogy milyen szín, milyen anyag állna jól a stílusához. Mindenki amit hangsúlyozni szeretne magából, azt a ruhán keresztül megteheti.
 A ruhákon kívül mást is készít?
-- Lakberendezési kiegészítőket, párnákat és táskákat is, március óta folyamatosan maszkokat varrunk. Igyekszünk kielégíteni az emberek igényeit, stoppereket varrunk a maszkokra, hogy nyakbaakasztható legyen, így nem lehet olyan könnyen elveszíteni, gyakran keresnek, hogy van-e új mintánk vagy új szín. Már elég ügyesen kikísérleteztük, hogy melyik gumit jó belevarrni a maszkba, hogy ne horzsolja a fület, vagy melyik a legjobb maszkforma.

A vendégei kész ötletekkel érkeznek, vagy a szakemberre bízzák a ruhák megtervezését?

-- Akik ismernek, azok rám bízzák, sőt, előre eljönnek egy konzultációra, ahol közösen megbeszéljük, hogy az adott alkalomra mit szeretnének varratni, például nadrágot, szoknyát vagy ruhát, ezután anyagot is ajánlok számukra. Ötleteket adok, hogy mit lehetne még hozzáadni, vagy elvenni az adott ruhából. Végtére is, nem szoktam annyira követni a tervet, mivel közben az anyag és cipő is diktál, s ezek mind hatással vannak az eredményre. A ruhát mindig próbálom személyre szabni. Van aki a visszafogottabb, van aki a kicsit kihívóbb stílust testesíti meg, természetesen a mozgásától is függ, hogy milyen lesz a ruha és ehhez mérten is igyekszem alakítani. Mindenkinek a saját karakteréhez, stílusához illően kell az öltözködését hozzáigazítani ahhoz, hogy egy harmonikus látványt nyújtson.

 Az újítások követése fontos? Milyen visszajelzéseket kap?

-- Nagyon fontos, hogy kövessük az újításokat. Új textilfajtákat gyártanak és a varrógépek is fejlődnek, ez magával vonja az új kidolgozást is a ruhagyártásban. Követni kell a divatba jött formákat, a szabásvonalat, legyen szó bármilyen jellegű ruházatról! Az emberek igényesek, szeretik az újításokat és szívesen fogadják azokat. Egy divatmárka megvalósításánál például fontos, hogy ismerjük és kövessük a trendeket a kivitelezésben, a formában és az anyagválasztásban egyaránt. Egyre több és több a visszajáró vendégem. Elégedettek, mindig rám bízzák a ruhák tervezését, megbíznak a munkámban, ez természetesen jólesik.
Bernadetta elmondta azt is, hogy a tervei között szerepel egy saját kis divatmárka kialakítása, limitált darabszámú ruhadarabokból álló minikollekciók elkészítése, cégek vizuális identitásának megfelelően reklámanyagok kivitelezése (textilszatyor, táska, póló, sapka, kendő, kötény, konyharuha stb.) és igény szerint munkaruha vagy uniformis tervezése és kivitelezése is.

Szerző: 
Magyar Szó, T.O.