Rekordszámú turista Palicson

hh.jpg

A mutatók szerint az idei év első hét hónapjában rekordokat döntött meg a Palicsfürdőre látogatók száma. Szabadka Város Turisztikai Szervezetének adatai alapján ezen a népszerű üdülőtelepülésen 70 ezer éjszakázást jegyeztek az említett időszakban. A nyár folyamán különösen a hétvégéken voltak teltházasok a szálláshelyek. Palicson egyébként több mint hetven különféle szálláshely várja a hazai és a külföldi turistákat. A kínálat igencsak széles, és mindenki megtalálhatja a neki tetsző, igényeinek megfelelő apartmant vagy hotelt.

Aleksandar Medaković, a szabadkai idegenforgalmi szervezet igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, a korábbi évekhez képest 44 százalékkal növekedett a látogatások száma.

– Az éjszakázások számát tekintve 64 százalékos növekedésről beszélhetünk. A külföldi turistáknak különösen érdekes volt idén Palics.

Ha az elmúlt tíz évet vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy ezt a települést főként hazai turisták látogatták, ez az idén azonban megváltozott. A turisták több mint 48 százaléka másik országból érkezett Palicsra. Számunkra jóleső érzés, hogy a külföldiek turisztikai célpontként tekintenek rá – részletezte az igazgató.

A koronavírus-járvány ideje alatt meglehetősen megcsappant a külföldi látogatók száma úgy Palicsfürdőn, mint más üdülőhelyeken. Akkor a rendezvények nagy része is elmaradt. Az idei év folyamán azonban nem csak a járvány időszaka előtti programokat, hanem újabb koncerteket, fesztiválokat, vásárokat, programsorozatokat szerveztek meg Palicson és annak környékén, ami vonzónak bizonyult az oda látogatók számára.

– Úgy vettük észre, hogy a turisták igényei megváltoztak a járvány után. Aktív kikapcsolódásra vágynak, ugyanakkor szeretnek a természetben is lenni. Palics kínálatának bővítését értékelik a külföldiek, és attraktív hellyé vált a település a számukra. A legtöbb külföldről érkező vendég Magyarországról, Boszniából, Horvátországból jött Palicsra, de idén számos észak-európai, törökországi, csehországi, szlovákiai, oroszországi turista tett látogatást a neves fürdőhelyen. Évről évre egyre változatosabb a látogatók struktúrája. Ha a látogatók korosztályát nézzük, leginkább családos turisták utaznak Palicsra, akik átlagosan három-négy napot maradnak ott. A nyugdíjasok is szívesen látogatnak erre az üdülőhelyre, ők főleg országunk más városaiból, településeiről érkeznek. A fiatalabb korosztály tagjai főleg Szabadkára látogatnak, viszont Palicsra is tesznek egy kitérőt – nyilatkozta Aleksandar Medaković.

Palicson öt hotel működik, némelyik saját wellnessrészleggel és medencével is rendelkezik. Az apartmanházak és fogadók tulajdonosai szerint a fürdőzés lehetősége olyan húzóerőt jelent a turisták számára, ami miatt több napot is szívesen ott tartózkodnak az üdülőhelyen. Többen ezért a szálláshelyük udvarára medencét építtettek.

Ezt tervezik az idei év májusában megnyílt Navigator Apartmanház tulajdonosai, Dejan és Tihomir Zakić is. A palicsi Vértó partján található apartmanház épületében összesen 16 apartman található, melyek kétszemélyesek, a pótágyakkal pedig összesen 49 vendéget tudnak elszállásolni. A társtulajdonos lapunknak nyilatkozva elmondta, leginkább a konferenciákra érkező vendégek foglalnak náluk szobát, illetve a lakodalmak násznépe is a Navigatorban tér nyugovóra.

– Főleg a nagyvállalatok alkalmazottai, különböző szervezetek tagjai jöttek hozzánk szervezetten idén nyáron. Vannak, akik közülük csapatépítést szerveztek Palicson és bennünket választottak. Májusban nyitottunk meg, reméljük, hogy télen is nagy lesz a forgalom. A napokban egy bank vette ki az egész apartmanházat. A tavunk olyan, amilyen, és sokkal jobb lenne, ha tisztább lenne. Gyerekkorom óta úszok a Palicsi-tóban, látom a homokos strandon, hogy mások is fürdőznek benne. Jó lenne, ha mindenki így tehetne. Várjuk, hogy kiépüljön az Akvapark, mert az is egy húzóerő lesz. Elégedettek vagyunk a látogatók számával, a marketingre még nem fordítottunk túl nagy hangsúlyt, és így is megtalálnak bennünket. A weboldalunkat október elején indítjuk be. Vannak még gyerekbetegségeink, és tudjuk, hogy még nekünk is sokat kell tanulnunk – számolt be lapunknak a Navigator társtulajdonosa.

A vendégek ebben az apartmanházban is átlagosan 2–3 napig maradnak.

– Központi konyhánk nincs, hisz az étkeztetés nagy igényű dolog, viszont minden apartmanunkban van egy kis konyhasarok, így a vendégek maguk is elkészíthetik az ennivalót. A szállást foglalók 2–3 napig maradnak, és úgy vettük észre, hogy tetszik nekik ugyan a konyha megléte, viszont nem igazán használják ki a főzés lehetőségét. A reggeli étkeztetés igényére azonban felfigyeltünk, ezért a Paligo étteremmel aláírtunk egy szerződést, és onnan biztosítunk reggelit a vendégeinknek, amennyiben kérik. Így a látogató mindennap négy különböző étel közül választhat, mi pedig elhozzuk neki azt melegen és frissen – mondta a tulajdonos.

A tulajdonosok azt tervezik, hogy a tél folyamán saját fürdőhelyet alakítanak ki.

– Több vendéglátóiparban dolgozó barátommal beszéltem, egyikőjük elmondta, hogy amióta saját medencét üzemeltetnek, azóta a vendégek nem 2–3, hanem 4–5 napig is maradnak. Palicsra leginkább egy hosszúhétvégére vagy csak hétvégére látogatnak el a turisták, a hétköznapokon pedig kicsit üresnek hat a település. Ha kiépítjük a medencét, akkor reményeink szerint hétköznap is itt maradnának a vendégek. Ha ez sikeresnek mutatkozik, akkor talán a konyha kialakításával is megpróbálkozunk – nyilatkozta Tihomir Zakić.

Európa minden tájáról érkeznek vendégek a Navigatorba.

– Voltak már ciprusi vendégeink, illetve olyanok, akik elszármaztak innen, de visszajárnak. Elmondható, hogy szinte egész Európa területéről megszálltak már nálunk. Az átutazók is betérnek hozzánk, főként csehek, lengyelek, osztrákok, akik inkább csak megpihennek a hosszabb útjuk során. A fesztiválok, a koncertek, a konferenciák és más programok látogatóit is vendégül láttuk. Ők általában egy-két estét töltöttek az apartmanokban. Volt olyan időszak is ezen a nyáron, amikor nem is lehetett szabad ágyat találni Palicson, minden betelt. Sokan gondolják azt, mert úgy látják a tóparton, hogy senki nincs a településen, pedig az apartmanok, a hotelek tele vannak vendéggel. Különösképpen igaz ez a hétvégékre, hétköznap még lehet itt-ott találni szabad ágyat. Ha az Akvapark megnyílik, biztos vagyok benne, hogy hétköznapokon sem lesz szabad hely. A téli időszakban gyerekként jéghokiztunk a tavon. Talán ilyesmi lehetne a megoldás erre a hideg időszakra, mert télen általában a hegyekbe utaznak az emberek, síelnek. Azt hiszem, hogy télen főleg a konferenciaturizmusra számíthatunk – fogalmazott Tihomir Zakić.

Palicsot leginkább a csend és a nyugalom miatt választják az oda érkező turisták, ugyanakkor aktívan szeretnének pihenni és keresik a szórakozási lehetőséget is. Az éttermek közül azokat kedvelik a külföldi turisták, ahol a hagyományos ételekből ehetnek.

– Nišből és más déli országrészekből is érkeznek hozzánk vendégek. Palicson sok a visszajáró látogató, már ismerik a kínálatot, a lehetőségeket. Aki először jár erre, meglepődik, hogy itt mekkora csend és nyugalom van. A visszajárók pedig pont ezért keresik fel időről időre ezt a települést. Sokaknak elege van a város zajából, és ide jönnek megpihenni. Inkább a tamburazenét kedvelik, ami erre a vidékre jellemző, mintsem a hangosabb zajongást. Itt biciklitúrákat lehet szervezni, gyalogostúrákon lehet részt venni és megismerkedhetnek a palicsi természet szépségeivel. A természetvédelmi övezetben olyan különleges állatvilágot figyelhetnek meg, ami máshol nincs – részletezte Tihomir Zakić.

A Magyarország Kormányának és a Prosperitati Alapítványnak a támogatásával felépült apartmanháznak gyönyörű kilátása van a tavakra.

– Az apartmanok bérlése két főre egy éjszakára 7500 dinárba kerül, a pótágy igénylése 1500 dinár. A reggeliért fejenként 500 dinárt kell fizetni. A kisebb stúdióapartman két személyre egy éjszakára 5200 dinárba kerül. A legnagyobb, emeleti apartman bérlése 13 200 dinár egy estére. Annak hálószobája az épület tornyában található, aminek szép kilátása van a Palicsi-tóra és a Vértóra – részletezte a társtulajdonos.

Szerző: 
Magyar Szó, Lackó Varjú Sára (Fotó: Molnár Edvárd)