Prosperitati pályázatok: Kedvezmény a nagycsaládoknak az új ciklusban

screenshot_2019-06-06_prosperitati_palyazatok_kedvezmeny_a_nagycsaladoknak_az_uj_ciklusban_vajdasag_ma.jpg

Kiírták a második ciklus első körének első 10 pályázatát

Folytatódik Magyarország Kormányának támogatásával a vajdasági magyar térség- és gazdaságfejlesztési program. Megjelent a második ciklus első 10 pályázata. Ezek hasonlóak az első körben kiírtakhoz, de van néhány újdonság. Ezekről kérdezzük Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét.

- Hivatalosan is elindult a 2. fejlesztési ciklus, hiszen május 23-án meghirdettük a második fejlesztési ciklus első pályázati körét, ami 10 kiírást takar. Alapvetően nagyon hasonlít a legelsőként kiírt pályázási körre, hasonló témákkal, de picit átszabva, feljavítva, figyelembe véve az igényeket.

Továbbra is lesz lehetőség ház és földvásárlásra, vállalkozásfejlesztésre, eszközbeszerzésre ezen belül szabványok, tanúsítványok bevezetésére. A turizmus vonatkozásában a kisléptékű fejlesztéseknek nyitottuk meg a lehetőséget, és itt az induló, kezdő turisztikai vállalkozások és a működő kapacitások fejlesztésére van lehetőség. A mezőgazdasági pályázatoknál négy kiírás van a munkaintenzív kategóriában, tehát állattenyésztés, gyümölcstermelés, zártrendszerű növénytermesztés, és az elsődleges mezőgazdasági termények feldolgozására lehet pályázni. Nem egységesen, de a legmagasabb megpályázható összeget másfél millió dinárra felemeltük. Így szeretnénk serkenteni egyrészt a vállalkozásfejlesztést, másrészt a turizmust, harmadrészt pedig a munkaintenzív mezőgazdaságot.

- Úgy tudom, Önök is próbálnak kedvezményeket nyújtani a nagycsaládosoknak.

- Valóban, az egyik újdonság, hogy a nagycsaládosok, azaz a három kiskorú gyermeket, tanulót nevelők vállalkozásainak kötelező önrészét 10 százalékra mérsékeltük. Egyébként ez 25 százalék. Próbáljuk továbbá szűrni a támogatásokat. Ez azt jelenti, hogy egy címre bejegyzett, vagy egy címen élő mezőgazdasági termelők közül csak egy pályázhat egy pályázati körben. Ennek is az a célja, hogy minél több családhoz juthassanak el a támogatások. Az állattenyésztés és a gyümölcstermelés vonatkozásában is van több típusú eleme a projektnek. Egyrészről lehet tenyészállatra pályázni vagy valamilyen beruházásra, illetve eszközre. Ezek esetében megnyitottuk a lehetőséget, hogy három előszámlával pályázzanak, hogy háromfelé utaljuk a támogatási összeget. Ugyanazok a szabályok érvényesek és ugyanígy kell az opponens ajánlatokat is összegyűjteni, tehát mindegyik tételre három ajánlatnak kell lennie. Ezek az újdonságok.

- Milyen megfontolásból hozták meg ezeket a változtatásokat?

- Azt hiszem, hogy a munkaintenzív mezőgazdaságot és a vállalkozásfejlesztést is, illetve a turizmust is úgy szabtuk át, hogy többen tudjanak pályázni. Néhány intézkedés pedig arra szolgál, hogy a várhatóan nagy mennyiségben beérkező pályázatok esetén is tudjuk menedzselni a kifizetéseket. Például a kapcsolható eszközök kapcsán több ezer pályázat esetén négy-öt felé utalni a támogatást fizikai képtelenség lenne, de itt arra vállalkoztunk, hogy a kivitelezési munkát, az építkezési vállalkozót, az eszközbeszerzést a forgalmazók felé, míg a tenyészállatokra vonatkozó részt pedig az ezzel foglalkozó vállalkozók vagy mezőgazdászok felé ki tudjuk utalni. Így átláthatóbb és könnyebben kezelhető az egész folyamat. El lehet a kifizetési módokat is különíteni. Reméljük, hogy így mindenkinek egyszerűbb lesz, s reményeim szerint ezt így az alapítvány még menedzselni tudja.

- Hogyan működnek az integrátorok? Az elmúlt időszakban több integrátorral is szerződést kötöttek, megvalósult-e az elképzelés, hogy ezek minél több beszállítót foglalkoztassanak?

- Alapvetően a pályázóink között az együttműködés igen intenzív. Ezt mi is tapasztaltuk. Ezen belül az integrációs rendszer is azt gondolom, hogy jól működik. Vannak megjegyzések úgy az integrátorok részéről a termelők felé, mint a termelőktől az integrátorok felé. Olyan helyzettel még nem találkoztam, hogy az elején mindenki maradéktalanul elégedett lett volna, de hogyha lebontjuk az együttműködés elemeit, akkor a mi integrátoraink biztos piacot, biztos kifizetést, a volumenhez képest a legjobb árakat tudják felkínálni. Jobb árat egy parciális részen vagy szűk időkorlátokon belül, illetve korlátozott mennyiségre tudtak kifizetni gabona esetén is. Viszont a kiszámítható együttműködésben a mi integrátoraink rendben voltak és olyat még nem hallottam, hogy valakit ők nem fizettek volna ki. Mi egy képzési részt is biztosítottunk, reméljük, hogy ezzel minél többen élnek. Nagyjából 1100 lezárt kurzusunk van. Működik az inputok kiadása is, s ezeknek az elszámolása az integrátor és a termelők között. Ugyanakkor szerintem a szakmai segítséget egy magasabb szintre kell emelni, akkor mindenki elégedett lehet. Mi mindenképpen abban vagyunk érdekeltek, hogy az integrátorok érdekei, de a termelők érdekei is érvényesüljenek, azaz ne sérüljenek, mindenki elégedett legyen, s mindenki jól járjon az együttműködés révén. Helyettük ezt nem tudjuk megvalósítani, de próbálunk egyensúlyozni, hogy ez minél jobban sikerüljön nekik.

Aki azt tervezi, hogy pályázik, a legújabb Prosperitati pályázatok kiírásait a www.prosperitati.rs honlapon olvashatja el. A legtöbb pályázás esetében a határidő 2019 július 31.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Németh Ernő
Típus: 
Hír