A péterrévei Fish&Food halasbolt és halsütöde a legkülönfélébb halfajták választékát kínálja a vásárlóknak

images_cms-image-000272626.jpg

A halászat már ősidőktől fogva egyik legalapvetőbb létfenntartó foglalkozása volt az embernek, és napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el. Egyesek csak kedvtelésből halásznak, de sokak számára a megélhetést jelenti. Az emberek emellett előszeretettel fogyasztják a halhúst, hiszen az tápanyagokban rendkívül gazdag, könnyen emészthető és magas a víztartalma. A Tisza egykoron mérhetetlen halgazdag folyama az itt élő emberek számára elsődleges táplálkozási és megélhetési forrást jelentett a halászat által. A péterrévei Szabó család is erre kiváló példaként szolgál, amelynek ősei már mintegy két évszázadra visszamenőleg halászattal foglalkoztak és elismerésre méltó, hogy az utódok napjainkban is ápolják ezt a töretlen hagyományt. A Fish&Food halasbolt és halfeldolgozó Péterréve főutcáján húzódik meg, ahova betérve a mindig víg kedélyű és segítőkész kiszolgáló személyzet várja a vásárlókat. Ottjártunkkor sem volt ez másképp, a boltba belépve bármerre is tekintettünk a polcok és a hűtők telis-tele voltak a legkülönfélébb édesvízi és tengeri halfajtákkal. Megérkezésünket követően Szabó Árpád, a Fish&Food halasbolt és halsütöde tulajdonosa fogadott bennünket, aki készségesen állt rendelkezésünkre. Beszélgetésünk elején elmondta, hogy üzletük valójában egy családi vállalkozás, amelynek már második generációját képviseli.

– A vállalkozásunk 1990-ben vette kezdetét, amikor megnyitottuk első halasüzletünket, viszont családunk apai ágon már mintegy két évszázadra visszamenőleg halászattal foglalkozik. A vállalkozásunk szerencsére jól sikerült, hiszen már négy évvel később a második üzletünket is megnyitottuk. A szüleim az üzletvezetés mellett a piacokra is eljártak árulni, de más tevékenységekben is részt vettek. A kilencvenes években Zomborban is volt üzletünk, így akkoriban a legtöbbet ott dolgoztunk. A kétezres évek elején további kiskereskedéseket nyitottunk, ezek természetesen mind halasüzletek voltak. Ebben az időszakban nyíltak meg Újvidéken is a halasüzleteink, amelyek száma napjainkra négyre nőtt. Péterréve mellett Zentára és Szabadkára is sikerült kiterjesztenünk a vállalkozásunkat – mesélte a kezdetekről Szabó Árpád.

A vállalkozást az utóbbi években tovább fejlesztették, ugyanis a tulajdonos szavai szerint a Prosperitati Alapítvány által nyújtott pályázaton keresztül biztosított anyagiakból halfeldolgozót is sikerült megvalósítani, ami két évvel ezelőtt kezdte meg működését Péterrévén.

– Ekkor indítottuk be a nagykereskedést, így számos étteremmel működünk együtt, vagyis halat szállítunk a megrendeléseikre, emellett filézünk és más munkákat is elvégzünk – jegyezte meg beszélgetőtársam.

Elmondta, hogy az évek során, mint minden vállalkozásban, így náluk is számos nehézséggel kellett megküzdeni, ugyanis előfordult, hogy az árut nem tudták értékesíteni, de ezeket mindig sikerült leküzdeniük.

– A koronavírus-járvány időszakában 2020. március elején nyitottuk meg a feldolgozónkat, néhány napra rá viszont már bevezették a rendkívüli állapotot, így hamarosan lecsökkent az éttermekkel való együttműködésünk a rendelések alacsony száma miatt. Ezzel párhuzamosan azonban megnövekedett a kiskereskedelmi forgalom. Ezek alapján elmondhatom, hogy nem érintett bennünket érzékenyen a járvány időszaka, sokkalta inkább a mostani gazdasági válság jelent komolyabb problémát. Anyagi szempontból ott tartunk, mint a tavalyi évben, viszont az eladott áru mennyiségében meg sem közelítjük az előző esztendőben jegyzett arányokat. Ez a folyamat a drágulás számlájára írható, ugyanis az emberek kevesebbet vásárolnak, és így kevés árut tudunk értékesíteni. A forgalmat ezáltal nem tudjuk növelni, mert azt csak az árumennyiséggel tudnánk megtenni, így az alkalmazottainknak sem biztosíthatunk nagyobb fizetéseket. Voltak olyan árucikkeink, mint a lazacfilé és a kecsege, amelyek iránt korábban nagy volt a kereslet, viszont az utóbbi időben a lazac ára meghaladta a háromezer dinárt, így az értékesítése felére csökkent. Szerencsére jelenleg már ismét hozzáférhetőbb áron kapható, így ismét normalizálódott a lazac iránti kereslet. Ez annak a bizonyítéka, hogy a tehetősebb rétegek, akik korábban nagyobb összegeket is hajlandóak voltak kifizetni a halért, most szintént megérzik a válsághelyzetet – magyarázta Szabó Árpád.

Szavai szerint a jelenleg tomboló válságban nemcsak az egyre inkább tapasztalható drágulás miatt kellett felemelniük a termékeik árát, hanem főként a márciusban kezdődött nagyméretű halhiány miatt.

– Természetesen a villanyáram, az üzemanyag és más szükséges kiadások drágulása is arra kényszerített bennünket, hogy megemeljük az árakat, azonban a halhiány adott erre sokkal nagyobb okot. A hal beszerzési ára az egekbe szökött, ami nem esett vissza, mivel az idén a halastavak ötven százalékos kapacitással működtek a tavalyi arányokhoz képest. Ennek okai a halbetegségekre és a rendkívüli szárazságra vezethetők vissza. Ez a halhiány nemcsak Szerbiában, hanem a környező országokban is jelen van – magyarázta Szabó Árpád.

Hozzátette, hogy mostanra már enyhült a halhiány, de szavai szerint a karácsonyi ünnepeket követően ismét tapasztalható lesz ez a probléma.

– Az árut legfőképpen hazai halastavakból biztosítjuk, de külföldi partnereink is vannak. Észak-Macedóniából példának okáért pontyot szerzünk be, Magyarországról a ponty mellett afrikai harcsafilét is. Ezt a halfajtát az ottani halastavakban nevelik, filézik és jégben tárolva, frissen szállítjuk üzleteinkbe – mondta.

Árpád szavai szerint a családtagok is tevékenyen kiveszik részüket a munkából, habár szülei már nyugdíjba vonultak, de feleségére, Daniellára is mindig számíthat.

– Van egy másik vállalkozásunk is, ahol vaskereskedéssel foglalkozunk. A feleségem főleg ezen a téren fejti ki tevékenységét, beszerzi a szükséges árut, viszont lehetőségei szerint a halasüzletünkben folyó munkából is kiveszi a részét – magyarázta Szabó Árpád.

Elmondta, hogy a halasüzleteikben ötvenöttől hatvan személynek biztosítanak munkát és igyekeznek főleg az adott településen élőket foglalkoztatni.

A Fish&Food üzleteiben széles kínálat várja a látogatókat, hiszen a szokásos édesvízi halak mellett olyan halkülönlegességek is megtalálhatóak, mint az afrikai harcsafilé, a magyarországi haltenyészettből származó kecsege és pisztráng is.

– A különlegességnek számító kecsegét Magyarországról szállítjuk be, de természetesen az árusítására rendelkezünk a megfelelő minisztériumi engedélyekkel. A pisztrángot különböző haltenyészetekből szerezzük be, vagy pedig kárpótlás által, vagyis olyan cégeknek, amelyek közvetlenül pisztrángokkal foglalkoznak, mi pontyot szállítunk nekik, vagy feldolgozzuk számukra a halat. A kínálatunkban megtalálható tengeri halak közül többek között friss lazacfilét is találhatunk, de természetesen a hekket, a vörös skorpióhalat, a tintahalat és más hasonló halfajtákat fagyasztva kínáljuk vásárlóinknak – emelte ki.

Elmondta, hogy az üzleteikben a legkeresettebb termék egyértelműen a ponty, de a Tisza mentén nagy érdeklődés mutatkozik a busa iránt, mivel jó minőségű hal és viszonylag olcsó áron kínálják.

– A tengeri halak közül a leginkább a hekk számít kelendőnek, igaz, a többi halféle iránt is van érdeklődés, de az említettek emelkednek ki a kínálatból – szögezte le Árpád.

Hangsúlyozta, hogy működésükben nagy segítséget jelentett a Prosperitati Alapítvány által biztosított támogatás, amelynek köszönhetően először még egy teherautót vásároltak.

– Ezt követően sikeresen pályáztunk a halfeldolgozó üzem létesítésére is, amelyben főleg édesvízi halakat dolgozunk tovább. Folyamatban van egy másik projektünk is, ami jelenleg a kialakult helyzet miatt egyelőre függőben van. Szeretnénk egy hűtőházat is kialakítani, emellett különböző csomagológépek beszerzésére is átadtuk pályázatunkat. Ezeket pozitív elbírálásban részesítették – mondta Szabó Árpád.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy akár pályázaton keresztül, vagy anélkül, de mindenképpen szeretnék megépíteni a hűtőházat, mivel arra égető szüksége van a vállalkozásuknak.

– Ezt a projektet még az idén szeretnénk elindítani, ugyanakkor a terveinkhez tartozik még a halfeldolgozó üzemünk kibővítése is, amely által kész élelmiszert is szeretnénk tovább dolgozni. Jelenleg csak félkész élelmiszert állítunk elő, és az üzleteinkben megsütjük a halakat, viszont nem tudunk még egyelőre halászlét és más hasonló készételeket előállítani, ezen szeretnénk változtatni – mondta Szabó Árpád.

 

Szerző: 
Magyar Szó, Fúró Dénes