Otthonteremtőben 8.

csery-gyurky_csalad.jpg

Gyürky Annamária, Csery Attila – Nemesmilitics

Nemesmilitics Vajdaságban, a nyugat-bácskai körzetben található falu, amelynek lakossága mintegy 3000 lelket számlál, amely vegyes összetételű, de a magyarok relatív többséget alkotnak. Következő interjúalanyom Gyürky Annamária volt, párja elfoglaltság miatt nem ért rá, így ő válaszolt kérdéseimre. Beszélgettünk a terveikről, a házvásárlás körülményeiről, de nem a falu nevezetességei is szóba kerültek, ahogyan az is, hogy a hét éves Petra a néptáncosokkal már fel fog lépni a falunapi rendezvényen.

  • Néhány szót magatokról: mivel foglalkoztok, mikor ismertétek meg egymást?

– Gyürky Annamária vagyok, 1980-ban születtem Zomborban, az egészségügyi középiskolát laboráns szakon fejeztem be szintén Zomborban, de sajnos ebben a szakmában nem kaptam munkát, így jelenleg is egy vegyesboltban dolgozok immár 12 éve.  Párom, Attila 1977-ben született szintén Zomborban, a középiskolát Szabadkán végezte el gépésztechnikusi szakon. Ő sem kapott a szakmájában munkát, így egy sertésfarmon dolgozik több, mint 15 éve. Attilával 1998-ban ismerkedtünk meg, 15 éve élünk együtt. Kislányunk Petra 7 éves, most ősszel kezdi az első osztályt, és várja is már.  

  • A ház megvásárlása előtt éltetek-e már együtt valahol?

– Először szülői házban éltünk a párom szüleinél, a későbbiekben Petra születése után albérletbe költöztünk. Családunk bővült Petra érkezésével, ami akár indokolttá is tette volna egy ház vásárlását, azonban akkor még ez nem is merült fel nálunk pénzügyi korlátok miatt. Amikor megjelent a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázata, nagyon megörültünk neki, váratlan segítséget jelentett. Jelenleg még nem az újonnan megvásárolt házban élünk, folynak még a munkálatok, átalakítások, remélhetőleg őszre már beköltözhetünk.

  • Mikor hallottatok a pályázatról, és döntöttétek el, hogy pályázni fogtok?                

A pályázati lehetőségekről a nővérem olvasott interneten, ő mesélt róla nekünk, persze a későbbiekben itt a faluban is minél több személytől hallottuk, hogy érdeklődnek ez a lehetőség iránt.

Mivel tudtuk, hogy önerőből nagyon nehéz belevágni házvásárlásba, illetve nagyon sok idő kell, mire valaki meg tudja teremteni az elegendő pénzmennyiséget, így  rögtön eldöntöttük, hogy megkezdjük a szükséges papírok beszerzését és megpályázzuk. Mind a hármunknak megvolt a magyar állampolgársága, tehát ez sem jelentett akadályt.

– Rajtunk kívül még egy család pályázott innen a falunkból, de mint a későbbiekben is kiderült nagyon sok család élt ezzel a lehetőséggel Vajdaság szerte. Mivel rengeteg pályázó volt, kevésbé bíztunk benne, hogy sikerül nyernünk a pályázaton, de igyekeztünk optimisták maradni.

A papírok beszerzése időhöz volt kötve és sokat kellett utazgatnunk, azonban nagyjából egy hónap alatt sikerült mindent elrendeznünk. A pályázati eredmények júliusban lettek meg, vártuk is már, és nagyon megörültünk mikor a nyertesek között olvastuk a nevünket          

  • Miért pont erre a házra esett a választásotok? Milyen állapotban volt a vásárlás pillanatában?

– Rövid időnk volt házakat keresgélni, persze meg kellett felelni a követelményeknek is, miszerint falun legyen, de ugyanakkor megfeleljen és beleférjen a meghatározott pénzösszeg keretébe is. Tudtuk, és a későbbiekben be is bizonyosodott, hogy nehéz megbeszélni a háztulajdonosokkal, hogy csak abban az esetben tudjuk megvásárolni a házat, ha nyerünk a pályázaton. Addig nem tudnák árulni a házat, lemaradnának egy esetleges potenciális vásárlóról. Szerencsére ráakadtunk egy házaspárra, akik már 7-8 éve árulták a házukat, velük sikeresen meg tudtuk beszélni, hogy várják meg a pályázati eredményt. A házra felújítási munkálatok várnak. Ezekkel igyekszünk most nyáron haladni, hogy az őszt, és még inkább a telet már egy felújított, lakhatóbb házban várjuk.  

  • Mi tetszik leginkább neked az új otthonotokban?

A ház rendelkezik egy nagy gyümölcsössel is, amelyben több fajta fa is található. Természetesen ez is elhagyatott állapotban, rendezetlenül várt bennünket, de igyekszünk mindent helyreállítani.

A ház elhelyezkedése nagyon ideális, közel van a központhoz, valamint a munkahelyemhez is.

Ha beköltözünk, utána sokkal könnyebb lesz mindent elrendezni, javítgatni a házon.

Első dolgunk lesz Petrának a külön szoba kialakítása, ami nyugodt környezetet biztosít neki tanuláshoz.  

  • Vannak-e jövőbeli terveitek? Munkád mellett foglalkozol-e valamivel?

– Munka mellett igyekszek majd a gyümölcsöst rendezni, egyéb terveim nincsenek egyelőre. A párom pedig munka mellett henteskedéssel is foglalkozik, az udvarunk alkalmas lehet egy ól felépítésére, állatok tartására.

  • Miről nevezetes Nemesmilitics?

– Nemesmilitics leginkább a kulen kolbászáról nevetezes, most szeptemberben lesznek a Kulen napok,  amely rendezvényen szalonnát, kulent árulnak, meg lehet kóstolni a termékeket. Július 27-én ünnepeljük a falu napját, amikor különböző színes programokat lehet megtekinteni és részt venni. Tudni kell még azt is, hogy falunk többnemzetiségű, horvátok, bunyevácok, szerbek, magyarok békében élnek egymás mellett, és nagyjából 3000 lakost számlál a település. Ismert még az Ötös fogat táncos csoportunk, akik nagycsoportosokból állnak,  ők többfelé is járnak fellépni.  Kislányunk Petra is elkezdte a táncolást, alig várja már az őszt, hogy folytathassák a próbákat, gyakorlást.  Falunapkor ő is fellép, nagyon nagy élményt jelent ez a számára.

2017. október 13.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.