Otthon és biztonság Csonoplyán

22.jpg

Pethő Annuska, Csonoplya- Házvásárlás

A koronavírus járványhelyzet a csonoplyai Pethő Annuska és családja életkörülményeire is kedvezőtlenül hatott. A kétgyermekes, egyedülálló anya számára azonban nagy biztonságot jelent, hogy saját házban élhetnek, ahogyan ő fogalmazott, hogy ,,tető van a fejük felett”. A Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően a család tavaly novemberben költözhetett be új otthonába. A házvásárlás körülményeiről, a mindennapok kihívásairól Annuskával beszélgettünk:

  •     Milyen okból pályáztak a házvásárlásra, illetve könnyen találtak rá a megfelelő épületre?

Tősgyökeres csonoplyai vagyok, a házasságom ideje alatt Nemesmiliticsen éltünk, majd elváltam. Házbérben laktam a két gyerekkel és úgy gondoltam, jó volna végre egy saját tető a fejünk fölé.

    Hallottunk a Prosperitati házvásárlási pályázatáról és úgy határoztunk, megpróbáljuk.

Elég könnyen rátaláltam a megfelelő házra. Egy nap rászántam magam, beültem az autóba, mentem végig a csonoplyai utcákon és néztem az eladási kiírásokat. Megláttam ezt a szép kis házat, egy csendes környéken. Felhívtam a tulajdonost, akiről idő közben kiderült, hogy ismerősök is vagyunk, a tanárom volt és mondanom sem kell, hamar, egyszerűen megegyeztünk.

  •     Nehéznek találta a pályázat elkészítését, egyedül birkózott meg vele vagy segített valaki?

Igénybe vettem a zombori Dunatáj iroda munkatársainak segítségét. Így viszonylag könnyen, gördülékenyen ment minden. Természetesen a zombori Prosperitati iroda munkatársainak is sokat köszönhetek, mindenben számíthattam rájuk, biztattak, hogy bátran vágjak bele.

  •     Mikor költöztek be és hogyan néz ki az új otthonuk?

    Tavaly novemberben költöztünk be a házunkba. Szép tágas otthonunk van. A házban található előszoba, két első szoba, még egy további helység, fürdőszoba, gang, spájz, konyha, aztán még egy szoba az udvarról. Ami a melléképületeket illeti, van fészer, három disznóól, kert is van, de egyelőre nem művelem.

  •     Hogyan élnek, mivel foglalkoznak, terveznek-e esetleg más egyéb dologra is pályázni?

    Nagyon hálásak vagyunk a saját ház megvételének lehetőségéért. Jelenleg ez az egyik legbiztosabb pont az életünkben.

Jómagam eddig Szabadkán, a Siemensnél dolgoztam. A vírushelyzet okozta gazdasági nehézségek miatt többen felmondást kaptunk a közelmúltban. Jelenleg munkakeresésben vagyok, remélem a legjobbakat. A fiam már felnőtt, ő dolgozik, a lányom kiskorú. A külföldre való költözés nem opció semmilyen szempontból. Itthon szeretnénk boldogulni a jövőben is. Bízom benne, hogy hamarosan alakul a helyzet és nem zárom ki, hogy belevágunk, akár valamilyen pályázati projektbe is – hallottuk a csonoplyai Pethő Annuskától.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT