Ötlettől az üzletig

064.jpg

Innovatív vállalkozásokról szóló ötletbemutatót tartottak a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában.

A rendezvényre négy településről összesen 14 csapat jelentkezett. A háromfős csapatok a helyszínen kihúzott feladatok alapján tervezték meg ötleteiket. Az új vállalkozás-ötletek között egyebek mellett rendezvényszervező vállalat, külföldre vajdasági ízeket szállító cég, valamint testi vagy szellemi szinten sérült személyek számára kialakított laptopokat gyártó üzlet is volt.

Loboda Szonya, közgazdász, szaktanár: "Bemutató órát tartanak, ami azt jelenti, hogy három kritériumot húznak ki vagy hazai, illetve nemzetközi piacra kell egy terméket vagy szolgáltatást kitalálniuk, erre van másfél órájuk."

A jelentkező diákok Zentáról, Szabadkáról, Óbecséről és Magyarkanizsáról érkeztek. Kolter László és csapata Revans névvel tervezett egy multivitamin sportitalt, amely az ötletük szerint a Ragadd meg a lehetőséget szlogennel próbál majd piacra törni.

Kolter László, a Szabadkai Egészségügyi Középiskola diákja: "Limitált számú matricákat lehet majd kapni ismert sportolókról és az a lényege, hogy csak sporteseményen lehet ezeket az italokat megkapni és ezáltal extra matricákat is belehet szerezni és általa gyűjteni és több sportolót is megkértünk, hogy legyen a reklámmodellünk, reklámarcunk."

A fiatalok körében is kiemelt fontosságú az új vállalkozások támogatása, hangsúlyozta Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, aki az esemény védnöke volt. Az Európai Unióban ugyanis nagyjából 20 lakosra jut egy vállalkozás, Szerbiában ez a szám nagyjából 70 lakos, míg Vajdaságban 80 - tette hozzá Juhász Bálint.

"Van min dolgoznunk, a vállalkozói kedvet javítani. Én azt gondolom, hogy fontos az, hogy információ legyen minél fiatalabb korban a vállalkozások természetéről, módjáról, a kockázatról, a lehetőségekről. Animálni kell a fiatalokat, afelé segíteni, hogy az ehhez szükséges kompetenciákat, készségeket megszerezzék."

Az esemény a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében valósult meg.

Szerző: 
Pannon RTV