Összefogással semmi sem lehetetlen

images_cms-image-000319990.jpg

A Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány szakmai konferenciája

A Kárpát-medencének nincs még egy olyan régiója, mint Vajdaság: a gazdasági fejlődés, a politikai stabilitás, a morális és egyéb más válságok után bekövetkező összefogásnak köszönhetően a vajdasági magyarság a leginkább összeszedettebb, összefogottabb, politikailag legegységesebb, illetve gazdasági szempontból az egyik legfejlettebb közössége a magyar nemzetnek – mondta Potápi Árpád János, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára Palicson, ahol a vajdasági magyar vállalkozó közösség tagjai gyűltek össze. A Connect&Grow szakmai konferenciát első alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete (VMV) és a Prosperitati Alapítvány.

A találkozót az alapítvány által megvalósított Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram folytatásaként álmodták meg a szervezők. A kétnapos konferencia ugyanis lehetőséget nyújt a vajdasági vállalkozói közösségnek a tapasztalatok és az innovatív ötletek megosztására, és ezáltal biztosítja a lehetőséget a továbbfejlődésre. Emellett kapcsolatok kiépítését is szorgalmazza, elsősorban a VMV tagjai és a Kárpát-medencei vállalkozói közösség tagjai között – hangzott el a konferencia megnyitóján, amelyre csaknem 200 vállalkozás képviselői érkeztek a szecesszió egyik gyöngyszemének számító Vigadó épületébe.

A csodálatos helyszínválasztást Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is kiemelte beszédében. A résztvevőket a házigazdák nevében Tóth Tamás, a VMV elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte.
A vajdasági magyar vállalkozók első szakmai konferenciájának nyitóünnepségén Potápi Árpád János emlékeztetett azokra a háborús évekre is, amelyekből kénytelen volt felemelkedni a vajdasági magyar közösség, és megteremteni azokat a feltételeket és körülményeket, amelyekben megmaradhat. Méltán lehetnek büszkék magukra, hisz egy sor olyan ötlettel álltak elő az összmagyarság és a magyar kormány számára is, amely kiutat jelentett a nemzetpolitika számára – mondta az államtitkár. Beszédében visszautalt a kettős állampolgárság megvalósításának jelentőségére, amelynek ötlete szintén Vajdaságból indult, és első lépés volt a magyar nemzet egységének megteremtésére.

Kiemelte, hogy innen indult a gazdaságfejlesztési program is, amely Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének jóvoltából került a magyar kormány elé. Hangsúlyozta annak a közvetítő szerepnek a jelentőségét is, amelyet a mai napig a VMSZ teljesít Szerbia és Magyarország jó kapcsolatában. Ennek révén ugyanis olyan Európa szinten is példaértékű stratégiák kerülnek megvalósításra mint a gazdaságfejlesztési program – emelte ki Potápi Árpád János.

A 2015-ben megálmodott programot az elmúlt hét évben sikeresen, egyetlen botrány nélkül valósítja meg a Prosperitati Alapítvány – hangsúlyozta beszédében Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke.

– A programnak több mint 14 ezer kedvezményezettje lett Vajdaság-szerte. Ennek köszönhetően elmondható az, hogy nincs egyetlen olyan, magyarok által lakott település sem a tartományban, amelynek a területén legalább egy nyertes pályázó ne volna. Ez természetesen nemcsak a vállalkozóknak, cégeknek, mezőgazdasági termelőknek jelentett előnyt, hanem a munkavállalóknak is – utalt az alapítvány által támogatott törvényes működési formák előnyeire Pásztor Bálint, amelyekkel a szürkegazdaságot is visszaszorították területeinken. Hozzátette: több ezer olyan munkavállalóról beszélünk, akik már lehet, hogy nem Vajdaságban élnének, ha nincsenek a magyar vállalkozóink, ha nem él a program, és a magyar kormány mindezt nem támogatja.

– Az elmúlt években a vajdasági magyar közélet teljes egésze, a politikai és a gazdasági szféra is egy csónakban evez, egy irányba húz. Az eredmények azért jöhettek létre, mert egyrészt mögöttünk volt Magyarország Kormánya, másrészt pedig azért, mert összekapaszkodtunk és növekedtünk az elmúlt hét év során – utalt a találkozó alapgondolatára a VMSZ alelnöke.

A Connect&Grow szakmai konferencia résztvevői két napon át több mint 10 előadót hallgathatnak meg. A vajdasági magyar vállalkozók már régen szerettek volna egy nekik, róluk szóló konferenciát – mondta köszöntőbeszédében Tóth Tamás, a VMV elnöke.

– Ami tegnap még álom volt, ma valóság, az elkövetkező két nap pedig lehetőség. Lehetőség a vállalkozóink számára, hogy tapasztalt, sikeres, nagy életművel rendelkező előadóktól, vállalkozóktól tudjanak tanulni praktikákat, tapasztalatot szerezni, amelyeket már hétfőtől saját vállalkozásaikban alkalmazhatnak. Ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy elérjék céljaikat, sikerre vigyék vállalkozásaikat. Emellett a VMV egyesület arra törekszik, hogy összekösse a területeinken tevékenykedő magyar vállalkozókat. Mert ahogyan Széchenyi mondta: „Egynek minden nehéz, de soknak semmi se lehetetlen” – utalt az idézettel a konferencia elnevezésére az egyesület elnöke, miszerint összekapaszkodva lehet növekedni és fejlődni.

A konferenciát a Prosperitati Alapítvány által megvalósított gazdaságfejlesztési program és a mentorprogram folytatásaként említette beszédében Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője is.

– Azt szeretnénk, ha a találkozó nemcsak egy lenne a konferenciák sorában, hanem valóban pluszt jelentene a vállalkozóink számára. Tudástranszfert, tapasztalatszerzést szeretnénk nyújtani, és gyakorlati felkészülést az üzleti élet kihívásaira. Sikerült a legjobb előadókat és a legjobb feltételeket is megteremteni ehhez – utalt a konferencia mesés helyszínére az ügyvezető. Hozzátette: az ötlet sikerét a nagy érdeklődés is alátámasztja.

– A vállalkozások képviselői mellett 25 olyan kis családi vállalkozás is részt vesz a kétnapos konferencián, amely plusztartalmakat biztosít a résztvevőknek szolgáltatóként, kiállítóként, kóstoltatóként. A találkozó tehát megmutatkozási lehetőség is: láthatunk bemutatót az egészséges életmódról, csodálhatunk fajátékokat, egyedi papucsokat, kipróbálhatjuk az IT-világ újdonságait is, de a banki kínálatok is jelen vannak – hívta fel a figyelmet a kísérőprogramok sokszínűségére a médiának adott nyilatkozatában Juhász Bálint. Hozzátette: a konferenciát hagyományteremtő szándékkal rendezték meg. A résztvevők száma és a vibráló hangulat pedig alátámasztja, hogy a találkozóra a jövőben is szükség van – szögezte le a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

A résztvevőket a nyitónap estéjén szecessziós sétára és Networking partyra invitálták a szervezők, ma viszont az előadások és a panelbeszélgetés után városnézéssel fejeződik be a vajdasági magyar vállalkozók első szakmai konferenciája.

 

Szerző: 
Magyar Szó, Tóth D. Lívia