Örök érték, termőföld és saját gazdaság

horkai_.jpg

Horkai Zsolt – Kapcsolható eszközök, mezőgazdaság – Bácsfeketehegy

A bácsfeketehegyi Horkai Zsolt családi gazdasága nagy múltra tekint vissza, már a dédszülei is mezőgazdasággal, gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően jelentősen bővíthették a termesztésben nélkülözhetetlen mezőgazdasági eszközök, gépek számát és növelhették a saját tulajdonú termőföldek területét is.

Horkai Zsolt a hála hangján mesélt, mutatta be gazdaságát:

  • Azt mondják, a föld szeretetére születni kell. Önnek ehhez adottak voltak a generációs alapok...

    Így igaz, a nagyapám, sőt már a dédapám is mezőgazdasággal foglalkozott. Valóban, jómagam, ahogy mondani szokás, beleszülettem a szőlő-, a meggy-, és a szántóföldi növénytermesztésbe. Tizenkilenc éves koromban vettem át nagyapámtól a gazdaságot. Azóta folyamatosan próbáljuk fejleszteni, gyarapítani.

Mára főleg szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, búzát, kukoricát, napraforgót termesztünk. Ugyanakkor van egy 0,7 hektárnyi meggyesünk, pontosabban gyümölcsösünk. Ebben megtalálható hozzávetőlegesen 400 meggyfa, valamennyi szilva, barack, alma, egy kevés szőlő.

Mindezt feldolgozzuk, pálinkát, bort és likőrt készítünk a fent említett gyümölcsökből.

  •     Milyen új eszközökkel, gépekkel gazdagodtak a Prosperitati Alapítvány pályázatai jóvoltából?

    A pályázati lehetőségek első körében sikerült egy új, ötven lóerős traktort vásárolni, második körben  13,5 hektár termőföldhöz jutottam, a harmadik kör jóvoltából egy gabona vetőgép, egy búza vetőgép, majd a továbbiakban háromvasú váltvaforgató eke, egy modern sorközművelő kultivátor és egy magágykészítő gép került a tulajdonomba. Ezek az eszközök nagymértékben hozzájárulnak a gazdaságom fejlődéséhez és növekedéséhez is.

Általuk sokkal könnyebb, gyorsabb, kényelmesebb is a munkavégzés. Példának okáért, egy közel negyvenéves traktort, amelyet még a nagyapám vásárolt, sikerült felváltani ezzel az új traktorral. Ez nagymértékben segíti a munkát, az előrelépést. Természetesen nagyon fontos volt az is, hogy minél több saját termőföldhöz jussunk, hiszen folyamatosan növekednek a bérleti díjak.

  •     Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

    Bizonyos, hogy amíg adott a lehetőség, pályázni fogunk, folyamatosan bővítjük a gazdaságot, cseréljük majd az elöregedett munkagépeket, eszközöket. Két fiút nevelünk, az idősebb, ugyan még csupán négy éves, de máris élénken érdeklődik a mezőgazdaság iránt. Bízunk benne, hogy a helyzet így is marad és lesz kire továbbörökíteni a szépen felépített családi gazdaságunkat.

Emellett a gyerekeinket neveljük abba az irányban is, hogy értékeljék, mennyire fontos az embert körülvevő környezet, a közösség. Jómagam tizenhárom éve tagja vagyok a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának, alapítója vagyok a feketicsi Zöld dombok nevű civil szervezetnek, amelyhez fűződik egyebek mellett a feketicsi Meggynapok rendezvénysorozat és a falusi újság, a Fecske létrejötte is- hallottuk Horkai Zsolttól.
 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT