Öregapám, Apám és utánam a Fiam is

szandzsu_kerteszet.jpg

Péter István – a Szandzsu Kertészet tulajdonosa

  • Milyen virágfajták találhatóak meg a fóliasátrakban?

– Tavaszi egynyári virágoknak szinte minden ma forgalomban lévő fajtája megtalálható a mi kínálatunkban is. Nem olyan titokzatos világ ez a virág-világ, de amit a vevők szeretnek, annak mindig kell lennie és a legjobb minsőgégben, hogy visszatérjenek, hogy jó hírét vigyék a virágjainknak. Igy  kora ősztől késő őszig, krizantémok, ciklámen, mikulásvirág, gumós begóniák. Tél  és koratavasz természetesen a  primula, ciklámen ideje.

  • Milyen piacon sikerül értékesíteniük?

– Elsősorban a zöld piacokon, viszonteladókon keresztül, de mi jómagunk is áruljuk. Piacon is, vállalatoknak, községeknek, virágboltoknak és minden érdeklődőnek. Meg kell dolgozni minden eladott virágért, de nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a piacon bennünket keresnek, mert a virágaink ,,megállták a helyüket". Szépek, egészségesek.

  •  Minden munkát kézzel végeznek, vagy alkalmaznak gépesítést is, automatizálást?

– Alkalmazunk gépesítést is, elsősorban a föld előkészítésénél, tápoldatozásnál, de egész biztos,hogy itt még bőven maradt tennivaló. Vannak terveink, elképzeléseink. De józanul meg kell fontolni, mibe fektetünk, mert semmi nem fontosabb a biztonságnál. Kockáztatni nem szabad. Türelemmel kell haladni a fejlesztésben is, lépésről-lépésre.

  • A hagyományos, földben történő termesztést alkalmazzák, vagy esetleg az újabb megoldások közül a táptalajba vagy kőgyapotba történő termesztést részesítik előnyben?

– Hagyományos földben történik a termesztés.

  • Milyen védekezést alkalmaznak a kórokozók ellen ?

– Vegyszeres és biológiai védekezést, úgynevezett predátorokat alkalmazunk, természetesen a kettőt külön-külön.

  •  Tervez-e fejlesztéseket bevezetni a vállalkozásában?

– Természetesen tervezünk, annál is inkább mivel úgy néz ki, hogy a fiam is ezt az utat folytatja, mint apám, öregapám. Mindig reménykedünk a pályázati lehetőségekben, pályázunk is. Nem hinném, hogy ezt másként lehetséges, mert a mai bizonytalan üzleti világban ahhoz, hogy biztos lábakon tudjon állni a vállalkozás, kell a segítség. Meg persze a munka reggeltől estig, látástól vakulásig. Amivel mifelén nincsen gond. Olvasom ezeket a beszélgetéseket, érdekes, hogy még senki nem említette, hogy pályázott a Prosperitati Alapítványnál, pedig vannak, akik sikeresen pályáztak. Én is keresem ennek a lehetőségét. És örülök is annak, hogy van. Mert meg kell kapaszkodni. A földbe, ami a miénk.

2016. július 7.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, G.A.