Negyven új vállalkozó

get_img.jpg

Legtöbben a szolgáltató ágazatban tevékenykednek – Fodrász- és kozmetikai szalonok, tetoválószalon, illetve gyorsétterem is nyílt a topolyai községben

Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete a kisvállalkozókat tömöríti, a korlátolt felelősségű társaságok és nagyvállalatok nem tartoznak ide. A közös érdekek képviselete, a szakmai segítségnyújtás, a jogszabályok értelmezése, képzések, konzultációk szervezése tartozik a feladataik közé. A gyakorlatban naponta foglalkoznak a vállalkozók problémáival, gondjaival, adminisztratív ügyeivel.

Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára elmondta, hogy a múlt év februárjában csaknem száz személy részvételével megtartották a hagyományosnak tekinthető vállalkozók bálját. A rendezvényen kiosztották a szokásos díjakat, elismeréseket is. A bácskossuthfalvi Vuksan Nikola, a Nikert-Car autószerelő műhely tulajdonosa kapta a sikeres kezdő vállalkozók díját, a nagy múltú, sikeres vállalkozások kategóriájában pedig Beretka Rind Erika részesült elismerésben. Az összejövetel még jó hangulatban zajlott, de nem sokra rá, március 15-én a rendkívüli helyzet kihirdetése már komoly kihívásokat hozott a kisvállalkozók számára. Nagyon sokan abban a kényszerhelyzetben azonnal felfüggesztették a vállalkozás tevékenységét. Vanyúr Gabriella visszaemlékezései szerint abban a nehéz időszakban volt, hogy egy nap alatt mintegy száz vállalkozó fordult hozzá különféle ügyes-bajos dologgal. A rendeletek magyarázásától a támogatások igényléséig sok mindenben kellett segíteni a vállalkozókat. A helyzet úgy hozta, hogy tulajdonképpen a feleket nem is tudta az irodában fogadni. Szerencsére az iroda ablaka az utcára nyílik, így a fénymásolást és egyéb szolgáltatásokat el tudták végezni, a kapcsolattartás pedig telefonon keresztül zajlott.

Vállalkozások folyamatosan nyílnak, illetve szűnnek meg, ahogyan máshol, úgy a topolyai község területén is. 2019-ben a hivatalosan bejegyzett vállalkozások száma 500 és 550 között mozgott. A koronavírus-járvány okozta válság ellenére elsősorban a különféle támogatásoknak köszönhetően, a vállalkozások száma 600-ra nőtt. Az elmúlt évben 40 új vállalkozás kezdte meg működését. Közülük 26-an a Prosperitati Alapítvány által a kezdő vállalkozóknak felkínált pályázati pénzek felhasználásával kezdtek el működni. Emellett 14-en a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat támogatását vették igénybe, így indították el vállalkozásukat. Az új vállalkozók közül legtöbben a szolgáltató szektorban tevékenykednek. Fodrász- és kozmetikai szalonok, tetoválószalon, illetve gyorsétterem is nyílt tavaly.
Az állami támogatásokról elmondta, hogy a vállalkozók visszajelzései alapján hatalmas segítséget jelentett az, hogy három hónapig, a minimálbér nagyságáig állami támogatást lehetett igényelni a foglalkoztatottak számára. Az erre az időszakra vonatkozó járulékok fizetését is el lehetett halasztani. Emellett azonban nagyon sok vállalkozó igényelte az adminisztratív segítséget a pályázati pénzek lehívásához.

Azt is elmondta, hogy általában az év vége előtt a vállalkozók unokái, illetve gyermekei számára megszervezték a Télapó-várást. Ebben az évben azonban a járványügyi helyzet miatt ez elmarad. Sőt. A februárban már hagyományos vállalkozók bálját is egészen biztosan elhalasztják. Vanyúr Gabriella azonban bízik abban, hogy a tavasz, illetve a nyár folyamán a helyzet jobbra fordul és meg tudják majd tartani ezeket a rendezvényeket.
A Vállalkozók Általános Egyesülete rendszeres társszervezője a község területén szervezett különféle nagyszabású rendezvényeknek, mint például a topolyai napok keretében az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállításnak és Vásárnak, illetve a Parasztolimpiának vagy a Szármafesztiválnak, de 2020 ban, a koronavírus okozta járványhelyzet, illetve a bevezetett óvintézkedések miatt ezek a rendezvények sajnos rendre elmaradtak.

Szerző: 
Magyar Szó, Tótp Péter