Nagyléptékű fejlesztésekben érdekeltek pályázhatnak a Prosperitati Alapítványnál

get_img.jpg

Aratás és vetés

Újabb pályázati kiírásokat jelentetett meg a Prosperitati Alapítvány, ezúttal nagyléptékű, nettó 100 ezer eurót meghaladó idegenforgalmi és innovációs beruházások tekintetében. A kiírást Szabadkán Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke jelentették be. A későbbiekben ünnepélyes keretek között a vajdasági gazdaságfejlesztési program első ciklusában támogatásban részesített két kiemelt jelentőségű beruházást adtak át, nevezetesen a szabadkai Goodwill Pharma Kft. és a palicsi Andex Kft. üzemeit.

Az immár nyolcadik kiírási körben ma 2020. március 31-ai beadási határidővel három nagyléptékű fejlesztésekre vonatkozó pályázatot jelentetett meg az alapítvány: egyet azon vajdasági magyar vállalkozások számára, amelyek ipari innovációk bevezetésében, vagy a technológiai felszereltségi szintjük és termelési kapacitásaik növelésében érdekeltek, kettőt pedig az idegenforgalomban tevékenységet kifejtő vállalkozások számára. Utóbbiak egyikének keretében az alapítvány szálláshelyek létesítésében, a meglévő szálláshelyek bővítésében és korszerűsítésében, a másik keretében pedig a vajdasági magyar vállalkozások belgrádi turisztikai fejlesztéseinek tekintetében kínál fel támogatást az érdeklődőknek. A három pályázatra mintegy 20 millió euró áll rendelkezésre támogatás formájában.

Az innovációs pályázat tekintetében fontos tudni, hogy a teljes beruházás értékének legalább 100 ezer eurónak kell lennie, emelte ki Pásztor István a pénteki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az önrésznek legalább 25 százalékot kell kitennie, a vissza nem térítendő támogatás pedig legfeljebb 40 százalékos lehet, a fennmaradó részt pedig hitelkonstrukció, vagy további önrész keretében finanszírozhatja a beruházó. Ennek a pályázatnak a tekintetében 10 millió euró a rendelkezésre álló támogatási keret.

– Ami a másik két pályázatot illeti, a szálláskapacitások megerősítését megcélzó kiírás tekintetében a rendelkezésre álló keret 7 millió euró dinár ellenértéke. Szintén nagyléptékű beruházásokról van szó, a minimális összeg 100 ezer euró lehet, a maximális pedig 3 millió euró. Az a szándékunk, hogy előkészített fejlesztéseket finanszírozzunk, vagyis csakis úgy lehet pályázni, ha már engedélyezett tervdokumentáció áll a pályázó rendelkezésére. A nyolcadik kiírási körben szerettük volna kibővíteni a támogatások területét, így ezúttal a vajdasági magyar vállalkozók belgrádi turisztikai fejlesztések tekintetében is pályázhatnak. Ebben a kiírási körben több tíz érdeklődőre számítunk, reményeink szerint 2020 közepéig sikerrel lezárulhat a három pályázat – taglalta Pásztor István, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak a következetes támogatásért, a szerb kormánynak és Aleksadar Vučić jelenlegi államfőnek pedig azért, hogy nyitottak voltak a program iránt.

Pásztor István a gazdaságfejlesztési program eddigi eredményeiről is beszámolt. Egyebek mellett kiderült, hogy a közepes léptékű fejlesztéseket megvalósító 156 pályázó 1581-ről 1936-ra növelte foglalkoztatottjainak a számát (az év végéig 2059-re kell növelniük a szerződés értelmében), míg az átlagfizetések 38 612 dinárról 47 195 dinárra növekedtek. A 23 nagyléptékű beruházást megvalósító pályázó munkavállalóinak számát 2071-ről mostanáig 2858-ra növelte, míg az átlagbérek 38 725 dinárról 50 285 dinárra növekedtek.

VILÁGSZÍNVONALÚ TURISZTIKAI INFRASTRUKTÚRA

Magyar Levente a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési programnak két célja van: erősíteni a vajdasági magyar közösséget és segíteni szülőföldön való megmaradását, valamint hozzájárulni Szerbia gazdasági és egyéb jellegű megerősödéséhez. Magyar Levente szavai szerint ez a két cél elválaszthatatlanul összefügg egymással, hiszen azzal, hogy erősödik a vajdasági magyar közösség, Szerbia egésze is erősödik.

– Ezért döntöttünk úgy, hogy folytatjuk a 2016-ban megkezdett vajdasági gazdaságfejlesztési program támogatását. Ez a program idáig csaknem 300 millió eurónyi fejlesztést hozott Vajdaságba. Közvetve és közvetlenül több ezer új munkahelyet sikerült megnyitni, továbbá a program majdnem ezer családot segített hozzájutni méltó lakhatási feltételekhez és több ezer családnak teremtette meg a modern gazdálkodás feltételeit, ezzel több évtizeden át lehetővé tette számukra a megélhetést – fogalmazott Magyar Levente.

A jövővel kapcsolatban a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese kifejtette: a magyar kormány a következő években szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Vajdaságban világszínvonalú turisztikai infrastruktúra jöjjön létre. Ezt a célt hivatottak szolgálni a most megjelentetett pályázatok is, tette hozzá Magyar Levente, majd olyan kiírásokat helyezett kilátásba, amelyek akár nagyszabású, több tízmillió eurós nagyságrendben tesznek majd lehetővé turisztikai célállomás-, vagy élményközpont-fejlesztést. A másik fontos irány, amelyben megkezdődik az építkezés, az a már meglévő vállalkozások hatékonyságának és termelékenységének a növelése, ennek szellemiségében jelent meg az innovációkat, technológiai beruházásokat támogató pályázat, emelte ki Magyar Levente, majd köszönetet mondott a szerb államvezetésnek, amiért a kezdetektől fogva nyitott volt a gazdaságfejlesztési program irányába és befogadta azt.

A LEGNAGYOBBAK NAPJA

Később a nap folyamán két olyan kiemelt jelentőségű fejlesztést nyitottak meg ünnepélyes keretek között, amelyeket az első ciklusban támogatott a magyar kormány, a szabadkai Goodwill Pharma Kft. és a palicsi Andex Kft. beruházásai. Utóbbi alkalmi rendezvényeket Magyar Levente és Pásztor István mellett dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzulja, továbbá a Prosperitati Alapítvány képviselői és a VMSZ tisztségviselői tisztelték meg jelenlétükkel.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntőjében arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy az első fejlesztési ciklusban összesen 23 nagyléptékű beruházás valósulhatott meg a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

Kimondhatatlan öröm tizenhat évnyi fáradságos munkát követően eljutni a csúcsra, ami ebben az esetben a termelést jelenti, emelte ki köszöntőjében Tamás Zoltán, a szabadkai Goodwill Pharma gyógyszer- és étrend-kiegészítő gyártó Kft. tulajdonosa. Mint hozzátette, a gyógyszergyár projektumának teljes értéke 4,7 millió euró, a magyar kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatásával elnyert támogatás pedig 1,4 millió eurót tesz ki. Az ipari komplexum 4 ezer négyzetméteren terül el és egy irodaházat, raktárhelyiségeket, valamint gyártóüzemet és fizikai, kémiai és mikrobiológiai laboratóriumot foglal magába. Az üzem éves kapacitása 15 millió doboznyi termék. A most megnyitott üzemben gyártott termékekből származó bevétel 45 és 70 millió euró között alakulhat, mondta Tamás Zoltán. Mint kiderült, az építkezési munkálatokat és a gépek üzembe helyezését befejezték, most a gyógyszergyártási engedély kérelmezése aktuális. A vállalattulajdonos reményei szerint a következő év első negyedében kaphatják meg az említett engedélyt.

A palicsi Andex lepárló és gyümölcs- és zöldségfeldolgozó Kft. nevében Csákány Andor köszöntötte az egybegyűlteket, felidézvén az üzemnek otthont adó létesítmény, az 1896-ban alapított Palicsi Pincegazdaság gazdag múltját. A magánosítás áldozatául esett gazdasági társaság épületeit 2016-ban vásárolta meg az Andex Kft. Csákány Andor elmondása szerint a vállalat tevékenységét gyümölcs- és zöldségfeldolgozással bővítették ki. Ma korszerű gépsorok állnak a csarnokokban, valamint rendelkezésre áll egy 7 ezer négyzetméteres, 6 ezer tonnányi fagyasztott áru befogadására alkalmas hűtőház, részletezte Csákány Andor, majd kiemelte, hogy a nyersanyagot szerződéses alapon vásárolják fel a termelőktől. Eddig 180 környékbeli termelővel kötöttek gyümülcsfelvásárlási szerződést. Az idén 3500 tonna paprikát, 55 tonna, különböző zöldségfélét és 1200 tonna meggyet dolgozott fel a vállalat, hangzott el a továbbiakban, mint ahogyan az is, hogy a termékek 100 százalékban a külföldi piacra kerülnek. A beruházás teljes értéke 11, 4 millió euró, ebből az önrész 4,7 millió euró, a banki hitel 2,7 millió euró, a támogatás pedig 4,05 millió euró, mondta Csákány Andor.

Szerző: 
Magyar Szó, P.E. (Fotó: Gergely Árpád)
Típus: 
Hír