Nagy volt az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány földvásárlási pályázata iránt

juhasz_balint_3.jpg

Október utolsó napján zárult a Prosperitati Alapítvány földvásárlásra vonatkozó pályázata. A várakozásoknak megfelelően nagy volt az érdeklődés a földvásárlási pályázat iránt, hiszen közel 500 pályázat érkezett be, s a megvásárolni kívánt földterület eléri a 2800 hektárt, mondja Juhász Bálint az alapítvány ügyvezetője, akit a pályázatról és a további tervekről kérdeztük.

- A pályázók száma gyakorlatilag meghaladja az előző három körben kiírt pályázatok számát, a megvásárolt földterületek nagyságát. A tavaly és tavalyelőtt kiírt, harmadízben megfogalmazott és újragondolt pályázati kiírás működőképes, és a vajdasági gazdatársadalom által elfogadottá vált, hiszen azt megelőzően mintegy 500, a harmadik körben mintegy 2000 hektárnyi földterület megvásárlására kerül sor Magyarország kormányának támogatásával, az alapítvány gondozásában. Most a negyedik pályázati körben, ami megegyezett a harmadik kör feltételi rendszerével, 2800 hektár megvásárlására nyújtottak be pályázatot.

Hol van a legnagyobb érdeklődés a pályázatok iránt?

- A pályázatok, mint ahogyan az alapítvány egyéb tevékenységére is igaz, egész Vajdaság területéről érkeznek. A Bánságból, természetesen a Bácskából nyújtanak be pályázatokat, és a legkülönbözőbb minőségű földeket vásárolják a pályázóink. Természetesen a pályázatok elbírálása során a kataszteri minőség is szempont, illetve a pályázati kiírásban az elismert legmagasabb ár is a kataszteri minőség szerint kerül meghatározásra. Nagyszámú pályázatról van szó, nagy területről van szó, viszont haladéktalanul nekifogtunk a pályázatok feldolgozásának, úgyhogy reményeink szerint hamarosan eredményhirdetésre is sor kerülhet. Ez természetesen az egyes pályázatok összetettségétől is függ, de mindenféleképpen teljes erőbevetéssel dolgozik az alapítvány.

Hogyan hatnak ki a Prosperitati pályázatok a földpiacra? Emelkednek-e az árak a megnövekedett kereslet miatt?

- Nem mondanám azt, hogy a pályázataink hatnak ki a piacra. Talán azoknak is része van ebben, de alapvetően azt lehet mondani, hogy Vajdaságban a termőföld kelendő jószág, általában sokkal kisebb a kínálat, mint a kereslet, ennélfogva az árak valóban növekvő tendenciát mutatnak. A pályázati kiírásban azonban van egy erre vonatkozó biztonsági intézkedés: bevezettük a legmagasabb elismert ár fogalmát. Bármennyiért is vásárol meg egy hektárnyi földet a pályázó, a legmagasabb elismert ár nagyjából 10 ezer eurónak megfelelő dinárösszeg az első osztályú termőföld esetén. Így sem az eladó, sem a pályázó nem érdekelt abban, hogy a piaci áraktól eltérő árakon vásároljanak földterületet, hiszen nem kerül elismerésre a magasabb ár. Viszont a jó minőségű földterületek árai növekvő tendenciát mutatnak. Az utóbbi időben bizonyos mennyiségű földterület megjelent a piacon, jórészt a vagyon-visszaszármaztatásnak köszönhetően, a visszakapott földek egy részét a családok áruba bocsájtják. Erre is gondolunk a pályázati kiírásban, hiszen külön szabályrendszert állítottunk fel a visszaszármaztatott földek esetében, amelyeknél bizonyos feltételeket nehéz határidőben teljesíteni, ezért egy kis rugalmasságot teszünk lehetővé.

Hogyan folytatódik majd a gazdaságfejlesztési program? A járvány miként befolyásolja majd a korábbi terveket?

- Alapvetően a pályázatok elbírálása, azok lezárása az idei év végéig megtörténik a tervek szerint. Újabb pályázatok kiírására is számítunk idén is és jövőre is. Azt gondolom, hogy Magyarország kormányának támogatására számíthatunk, hisz ez többször megerősítésre került, és mi arra készülünk, hogy a munkahelyek megvédése, újak teremtése, a gazdasági megerősödés támogatása, a szülőföldön való maradáshoz a segítségnyújtás, a kapaszkodó megteremtése prioritás marad.

2020. november 12.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Németh Ernő