Nagy a tét

get_img.jpg

Magyar Levente: A nemzeti kormány folytatni szeretné az eddigi támogatáspolitikát

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kíséretében Zentaörsön (Dušanovón) megtekintette a Budlinka pálinkalepárló és a Zsebi Kids gyermekjátszóház kezdő vállalkozásokat, majd a folytatásban Szabadkán a Micro-pak Kft., végül pedig a Digital Hive Kkt. kiemelt jelentőségű közepes és nagy léptékű gazdasági fejlesztéseket.
A gazdaságfejlesztési program keretében Vajdaságban több mint 14 ezer nyertes pályázatot jegyeznek, emelte ki Szabadkán Magyar Levente. Mint hozzátette, bármikor meglátogat egy-egy támogatott vállalkozást, arról győződik meg, hogy Vajdaságban vannak világszínvonalú teljesítmények.
– Ismerve a számokat, kijelenthetjük, hogy közvetlenül, vagy közvetve, szinte minden vajdasági családhoz eljutott a program hatása, illetve sikerült megmozgatnunk Vajdaság gazdaságának a vérkeringését. Ez a vérkeringés szükséges, hiszen nem mindig lesznek olyan könnyűk az idők, mint amilyenek az utóbbi években voltak. Láthatjuk, hogy milyen ütemben változik a világ. Részben a kezünkben, részben azon kívül van, hogy miként folytatjuk a közösségi érdekképviselet érvényesítését. Ami a mi kezünkben álló részt illeti, a hétvégén választások elébe nézünk, Szerbiában és Magyarországon egyaránt. Önök majd eldöntik, hogy Szerbiában hogyan tovább, de tudni kell, hogy ezen szerb kormányzati hozzáállás nélkül nem tudtunk volna sikeresek lenni – fogalmazott Magyar Levente.

 

Magyarországon is választások lesznek, „e tekintetben már nyíltabban fogalmazhatok, és elmondhatom, hogy a választások tétje hatalmas” – jegyezte meg Magyar Levente. Mint hozzátette, a második világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc óta Magyarország még soha nem volt akkora biztonsági kockázatnak kitéve, mint jelenleg, ilyen helyzetben pedig józan döntéseket kell hozni. Az aktuális magyar kormány egyértelműsítette, hogy a béke pártján áll – nyomatékosította Magyar Levente. Ha a választások után Magyarországon a nemzeti kormány folytathatja a munkát, akkor Magyarországot minden eszközzel távol tartja a konfliktustól, ha pedig Szerbiában továbbra is a magyar kormányzat és a magyar kisebbség iránt nyitott kormányzat lesz, akkor a megkezdett együttműködést folytatni lehet – hangsúlyozta Magyar Levente, kiemelvén, hogy ez új perspektívákat nyithat meg minden magyar és szerb életében. Ha Magyarországon marad a jelenlegi kormányzat, akkor folytatja az eddigi támogatáspolitikát, illetve igyekszik kibővíteni – nyomatékosította Magyar Levente.
Pásztor István szintén abbéli reményének adott hangot, hogy április 4-étől folytatni lehet az évekkel ezelőtt megkezdett munkát. „Arra kérem magukat, hogy ennek a tehernek a magukra eső részét vállalják, nem miattunk, hanem mindannyiunk miatt – emelte ki a VMSZ elnöke. Mint hozzátette, a Prosperitati Alapítvány felgyorsította a fejlesztéseket, igazolva azt, hogy aki időt nyer és aki gyorsabban tud lépni, az életet és teret is nyer.

 

A SZÜLŐFÖLDÖN MARADÁSÉRT
Ünnepi műsor keretében került bemutatásra a Budlinka pálinkalepárló és Zsebi Kids gyermek légvárbérlő vállalkozás Zentaörsön (Dusanovón). Budemac Hari kezdő vállalkozó fejében két évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy modern pálinkafőző üzemet hozzon létre feleségével, Budemac Szanellával. Sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítvány startup támogatási programjára, melyen mindkét vállalkozás egy-egy millió dinárt nyert, illetve a mentorprogramjában is részt vettek.
– Mi arra kínálunk megoldást, hogy a hozzánk forduló megrendelők teljes körű szolgáltatást kaphassanak. Az üzemünk minimális emberi erőforrással képes működni, a folyamatok nagy részét ugyanis gépek végzik. Minden egyes gép a saját kezünk munkája, mi terveztük és viteleztük ki ezeket a Silos-Tech vállalatban dolgozó munkatársaimmal – emelte ki Budemac Hari az eseményen.
A Zsebi Kids légvár bérbeadással foglalkozó vállalkozás pedig a pálinkafőző üzem előfutáraként kap szerepet, számtalan boldog pillanatot szerezve megrendelőinek.

A kezdő vállalkozónak még számos tervei és fejlesztési vágyai vannak a jövőre nézve. Budemac Hari mindenkit arra biztatott, hogy merje megvalósítani álmait, ezáltal erősödhet a közösségünk és a szülőföldön maradás vágya is.

KICSIBŐL NAGGYÁ
Az elmondottak értelmében a Micro-pak Kft. Szabadka 500 kilométeres körzetében a legjelentősebb műanyagfeldolgozóvá nőtte ki magát. Toldi Ferenc társtulajdonos szavai szerint a vállalatot 2002-ben alapították meg, akkor egyetlen géppel kezdték a termelést. A vállalat fröccstermékek gyártásával, valamint flakonfúvással foglalkozik, mára a térség legjelentősebb beszállítójává nőtte ki magát ezen a területen, a szépség-, gyógyszer-, élelmiszer- és háztartási ipar együttműködő partnere – emelte ki Toldi Ferenc, hozzátéve, hogy a néhány száz darabostól a több milliósig teljesíteni tudják a megrendeléseket. A vállalat fejlesztése során 2017-ben kiépült az új gyártócsarnok, majd később, „a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően, kiugró fejlődést sikerült elérniük”.
– A magyar kormány a Prosperitati Alapítvány közvetítésével megvalósuló támogatásának köszönhetően jelentős fejlődés kezdődött a Micro-pakban. Az eddigi három nyertes pályázatunknak köszönhetően, amelyek értéke összesen 43,2 millió dinár, sikerült beszereznünk a termelésben használatos korszerű gépeket. A fejlesztés révén megkétszereztük kapacitásunkat. Amikor beköltöztünk az új termelési csarnokba, még csak három állandó alkalmazottja volt cégünknek, a pályázat benyújtásakor 10 személyt foglalkoztattunk, jelenleg pedig 13-at – taglalta Toldi Ferenc.

A SZABADKAI IT-SZEKTOR KÖZPONTJA
Koza Andor, a Digital Hive alapítóinak egyike alkalmi beszédében összegezte, hogy mi történt abban a 984 napban, ami a vállalat új épületének átadása óta eltelt. Köszönetét tolmácsolta Magyarország kormányának, továbbá Pásztor Istvánnak, aki megálmodta a gazdaságfejlesztési programot, valamint Magyar Leventének, aki felkarolta. Az IT-szektort sikerült a feje tetejére állítaniuk, amióta befejeződött az új épület, és ehhez mérik az ebben a szektorban kialakított irodákat – emelte ki Koza Andor. Mint hozzátette, az elmúlt valamivel kevesebb mint három évben több mint 3 ezer személyt láttak vendégül az épületben, java részük diák volt. Hiszi, hogy sok fiatalt sikerült inspirálniuk, és perspektívát mutatniuk számukra az itthon maradáshoz – húzta alá Koza Andor, megjegyezvén, hogy külföldről is költöztek már haza szakemberek a Digital Hive miatt.

A pályázat átadásának pillanatában a Digital Hive vállalatnak 32 alkalmazottja volt, amikor beköltöztek az új épületbe, már 55, jelenleg pedig megközelítőleg 100 van. A vállalat bevételeit sikerült szinte megduplázni, növelték az alkalmazottak bérét és a kapacitásokat, külföldi partnerekkel működnek együtt – hangzott el a folytatásban. Itt, Szabadkán, nemzetközi nagy projektumokon dolgozni, világszínvonalú munkát végezni, nyugati bérekkel, előre menni, soha nem hátra – Koza Andor szavai szerint ezek a vállalat céljai.

A rendezvényeket többek között dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul, Deli Andor európai parlamenti képviselő és a VMSZ tisztségviselői, köztársasági parlamenti képviselői, illetve képviselőjelöltjei tisztelték meg jelenlétükkel.

Szerző: 
Magyar Szó, D.D. P.E.