Minőséget ajándékba

2_2.jpg

Egyedi csomagolású méz- termékek a péterrévei Ferencz Dániel méhészetéből

Ferencz Dániel, péterrévei méhész termékei megállják a helyüket a nagybani piacon, mellette rendhagyó csomagolású és ízesítésű méz- különlegességek értékesítésével kísérletezik sikeresen a családi vállalkozásában, amely nem kevesebb, mint harminchét éves múltra, munkatapasztalatra tekint vissza.

  • Hogyan, milyen módon segítik, teszik korszerűbbé vállalkozásukat a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert felszerelések?

Az első körben méhcsaládok és kaptárak beszerzésére igényeltem a meghatározott maximális összeget, amely 400 000 dinárt jelentett. Ehhez önrésszel is hozzá kellett járulni, megtörtént, a feltételeknek sikeresen megfelelt a vállalkozás.

Többgenerációs méhészetünkben eddig az volt a tendencia, hogy a mézet átadtuk a nagybani felvásárlóknak. Jómagam, a családban legfiatalabb méhészként megpróbáltam újítást eszközölni, a termékeket ajándék formában csomagolni, ezért a második körben egy mézcsomagológépet igényeltem és kaptam az Alapítvány jóvoltából.

Ettől kezdve már nem csak konzumárú, hanem ajándéktárgy jelleget biztosíthattunk termékeinknek. Nem könnyű az értékesítés, de ebben az új formában nagy lehetőséget látok. Lassanként hozzászoknak az emberek az ízléses csomagolás előnyeinek kihasználásához. Ahhoz, hogy a minőségi árútól nincs szebb és jobb ajándék.

  • Milyen méz- fajtákból válogathatnak az érdeklődők?

A fajtamézek kipörgetése az olajrepcével kezdődik, majd az akácméz következik (ha nem fagy el, az időjárási körülményeknek nagyban ki van szolgáltatva a tevékenységünk), akác, ámorakácméz, vagy ahogy tájainkon nevezik, gyalogakác, továbbá vadakác, vadvirág, napraforgóméz következik.

Vannak különleges, természetes, például gyümölcsös vagy fahéjas ízesítésű termékeink is. Mézeink tisztasága az állandó odafigyelésünk folytán szavatolt. Jómagam főállásban foglalkozom mindezzel és jelen pillanatban két munkással dolgozunk a méhészetünkben.

  • Hol értékesítik termékeiket?

Vajdaság egész területén, a felvásárló üzemekben. Hamarosan Magyarkanizsán nyílik egy üzem, azt nagyon várjuk. Továbbá az igényes csomagolásnak köszönhetően új terek nyíltak számunkra. Igyekszünk folyamatosan frissíteni, újítani a kínálatot, mindig egy lépéssel a versenytársak előtt járva.

  • Vannak- e fejlesztési terveik?

Elsődleges tervek között szerepel a méhcsaládok számát növelni, a megálmodott számot elérni. Ezzel a saját megélhetési lehetőségeinket is kiterjeszteni.

Elsősorban a Magyar Kormánynak, a Külügyminisztériumnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően folyamatosan meggyőződünk arról, hogy van módunk itt, Vajdaságban boldogulni és a gyerekeinket felnevelni, egyszóval itthonmaradni.

2017. november 3.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT