Mindenütt jó, de a legjobb itthon

get_img.jpg

Mike Bata Bernadett, valamint férje, Mike József egy fiatal, ízig-vérig kishegyesi házaspár. Ők azok egyben, akik mindig egy kicsit az aktuális „divatok”, trendek előtt jártak. Történetük azonban nem csupán emiatt érdekes. Sokak számára lehet akár tanulságos is, hiszen ékes példái annak, hogy szorgalommal, kitartással, a szülőföld szeretetével mit lehet elérni.

Mindketten Kishegyesen nőttek fel, majd több évig Budapesten éltek, a nyomdaiparban dolgoztak. Kiköltözésük azonban abban az időszakban történt, amikor az nem volt még igazán „trendi”. Nem mellékesen pedig számos adminisztratív akadály is nehezítette boldogulásukat, hiszen az anyaországban abban az időszakban még „idegennek” számított közjogi értelemben a vajdasági magyar. Végigjárták azt a rögös utat, amit a későbbi „kivándorlóknak” már nem kellett végigjárni. Az ott megszerzett tapasztalatokkal pedig hazatértek, mert a szívük is hazahúzta őket, és úgy döntöttek, hogy a gyermekeiket itthon szeretnék felnevelni. Itthon pedig egy piaci rést megtalálva saját családi vállalkozásba kezdtek. Az anyaországi nemzetpolitikában történt változások következtében az a helyzet állt elő, hogy annyira nem számítanak már idegennek, hogy itthon is élvezhetik az anyaország gondoskodását, valamint hogy vajdasági magyar kettős állampolgárnak lenni ma már nem hátrány, hanem előnyökkel is jár.

KISHEGYESI PIONÍROK
Amikor életük eddigi történetét mesélték, úgy fogalmaztak, hogy mindent ellentétesen csináltak, mint sokan mások. Erre azonban bizonyos nézőpontból úgy is tekinthetünk, hogy megelőztek másokat. Mikéék ugyanis még a 2000-es évek elején Magyarországra költöztek, amikor ez még nem volt annyira jellemző a vajdaságiakra, mint később. A magyar állampolgárság abban az időben még bonyolult folyamatnak számító megszerzését 2006-ban indították meg. A folyamat akkor még hosszadalmas és bonyolult volt, de belevágtak. Kiderült, hogy végül 2011-ig várni kellett az eskütételre. Akkor kapták meg ugyanis a magyar állampolgárságot. Mint ismeretes, időközben változás történt az anyaországban a nemzetpolitikát illetően. A nemzeti oldal hatalomátvétele után lehetővé tették a könnyített, pontosabban egyszerűsített honosítási eljárást. Mivel azonban nekik az állampolgárság megszerzését célzó folyamat már meg volt indítva, ki kellett várni annak az adminisztrációs eljárásnak a végét. József elmondta, hogy sokan voltak olyanok, falubeliek és ismerősök is, akik náluk évekkel később igényelték, mégis korábban kapták meg az állampolgárságot. Nekik pedig végig kellett járni a letelepedési, munkavállalási és egyéb engedélyek beszerzésével járó hosszadalmas procedúrát. 2011-ben aztán valóra vált az az álmuk, hogy meglegyen a magyar állampolgárság. Abban az évben megszületett első gyermekük is, azt megelőzően pedig szintén Magyarországon hivatalosan is házasságot kötöttek. Bernadett elmondása szerint azonban, amikor 2013-ban megszületett a második gyermekük, úgy döntöttek, hogy végleg hazajönnek. Valójában így utólag bevallották, hogy soha nem is mondtak le a szülőföldjükről úgy, hogy nem terveztek volna valamiféle visszatérést. Amikor pedig a gyermeknevelés került napirendre, Bernadett szerint egyértelművé vált, hogy nem egy budapesti tömbház negyedik emelete az ideális otthon egy gyermek számára. Az egy más világ volt, ahol sokat tanultak és tapasztaltak. A nyomdaiparban, ahol dolgoztak, olyan volt a tempó, hogy óránként 500 könyvet kellett produkálni, de újságokat, szórólapokat is hatalmas szériában gyártottak le. Az ott szerzett tapasztalatok egy részét ma is hasznosítani tudják, de olyan téren is számos tapasztalatra kellett szert tenni, hogy hogyan kell és hol lehet tartózkodási vagy munkaengedélyt kiváltani, mert akkor még arra is szükség volt. Most viszont már lassan tíz éve, hogy itthon vannak. Mindketten többször is megerősítették: nem bánták meg, hogy hazatértek. Sőt! Az a véleményük, hogy kitartó munkával, szorgalommal itthon is lehet boldogulni. Ha pedig ehhez még van egy kis segítség is, mint esetükben a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert támogatás, akkor főleg.

A budapesti nyomdában tanultak mellé itthon tapasztalatokat szereztek az íves és tekercses nyomtatás, valamint a filmek és lemezek előkészítésének területén is. Kezdetben – az ilyen tudás birtokában saját részre, illetve ismerősöknek, rokonoknak – hobbiszinten kezdtek el egyedi ajándéktárgyakat tervezni és elkészíteni. Ekkor döbbentek rá, hogy erre valójában mekkora igény van. Közgazdasági szakkifejezéssel élve, megtaláltak egy betöltetlen piaci rést.

EGYEDI AJÁNDÉKTÁRGYAK, LAKÁSTEXTÍLIA
Bernadett a szakmáját tekintve nyomdász-grafikus, könyvkötő és díszdobozkészítő. Saját vállalkozásunkban általában ő végzi a grafikai tervezést, a bögrék, fatáblák és textíliák nyomtatását, valamint a varrási teendőket is. Valójában egy második generációs nyomdászcsaládról van szó, Bernadett édesapja, Bata Ferenc Róbert ugyanis szintén nyomdászként dolgozott egykor Topolyán. Bernadett így egészen kicsi kora óta részese valamilyen formában a grafikai világnak. Azt is elmondta, hogy édesapjának az volt az álma, hogy egyszer legyen otthon egy kis nyomdájuk. Ezt váltották most valóra, de sajnos édesapja ezt már nem érhette meg. József szintén ebben az ágazatban dolgozott már Budapesten is, holott gépésztechnikusi végzettsége van. Valójában azonban ő a megálmodója a vállalkozásnak. Az ő édesanyja, Franciska Bernadett legnagyobb tanítómestere a szabásban és a varrásban. Ha a munkamegosztást nézzük, saját vállalkozásukban József végzi a számítógépes grafikai tervezést, bögrék, fatáblák és textíliák nyomtatását. Azt nagyon szereti, és nagyon ért is hozzá. A varrási teendőket pedig közösen látják el.

ÜNNEPEKRE HANGOLÓDNAK
Minden ünnepnek megvan a saját érzelmi világa. Ehhez mérten szokták Mikéék kialakítani a munkákat, akár mókás vagy bohókás stílusban is. Az interneten sok ötlet megtalálható, ami szintén segíti a termékek megalkotását. Nem ritka eset azonban, hogy a vásárlóik, megrendelőik álmodják meg, mi legyen az emléktárgy vagy ajándéktárgy. Ők pedig csak elkészítik a személyre szabott ajándékokat, vagy közösen tervezik meg a dolgokat.
Azt is elmondták, hogy a hobbiszinten megkezdett ajándéktárgy-készítés során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően, a Prosperitati Alapítvány kezdő vállalkozók számára kiírt, úgynevezett startup pályázat segítségével sikerült megnyitni a saját családi vállalkozásukat. Bernadett elmondta, hogy azt megelőzően egy képzésen vett részt, vizsgázott, majd pedig sikeresen pályáztak eszközök beszerzésére is. Ez hatalmas segítséget jelentett, noha előtte is rendelkeztek már néhány saját géppel. A támogatásnak köszönhetően vásároltak egy úgynevezett direktpóló-nyomtatót, amivel textíliára lehet bármit jó minőségben felvinni. Egy UV-nyomtatót is vásároltak, amivel viszont fára vagy fémre lehet digitális fotókat, grafikai előkészítés során megalkotott ábrákat, mintákat felvinni. Korábban már vásároltak egy saját gépet, amivel csészékre, bögrékre lehet nyomtatni. Van egy digitális varrógép is a felszereléseik között, azzal digitális módon, számítógéppel megtervezett hímzésmintákat lehet textíliára felvinni. Bernadett elmondta, vállalt és nem titkolt törekvésük, hogy tartós és jó minőségű alapanyagokból dolgoznak, bármiről is legyen szó.

NEM TERVEZNEK TÚL NAGYRA NŐNI
Mikéék egyelőre úgy vélik, a vállalkozást illetően a méret az így jó, ahogyan most működik. Nem terveznek továbbra sem valamiféle sorozatgyártásra átállni.
– Valójában az adja meg a vállalkozásunk páratlanságát, hogy egyedi tárgyakat készítünk, és ezen nem is szeretnénk változtatni, hiszen akkor az eredetiségünket veszítenénk el – fogalmazott Bernadett. – A jövőbeli cél pedig az, ami eddig is egy fontos törekvés volt. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy lehetőleg természetes eredetű, jó minőségű, tartós alapanyagokat használjunk fel a tárgyak elkészítéséhez. Ez szavatolja, hogy azok évek múltán is megőrzik eredeti formájukat, állagukat, minőségüket – fogalmazott Bernadett.

A JÁRVÁNY NEGATÍV HATÁSAI
A vállalkozás megnyitását követően váratlanul megjelent a koronavírus. A járvány hatását Mikéék kezdő vállalkozóként viszonylag gyorsan megérezték. Elmaradtak a rendezvények, ballagások, osztálytalálkozók, nem tartottak esküvőket, ebből kifolyólag nem voltak legény- és leánybúcsúztatók, születésnapi bulikat sem nagyon tartottak. Ezek olyan rendezvények, melyek alkalmával szokás az általuk is készített egyedi ajándékokkal meglepni egymást. Elmondták azonban, hogy a járvány idején megnőtt az online megrendelések száma. Sok esetben nem jött létre közvetlen kontaktus a megrendelővel, csak interneten történt meg az egyeztetés. Azt követően postai úton küldték el az ajándéktárgyakat a megrendelőnek.

A Mike Printben most már a húsvéti ünnepekre készülnek. Bernadett elmondta, hogy ilyenkor mindig új ötletekkel is előállnak, hogy mivel, milyen egyedi ajándékkal lehetne örömet szerezni valakinek. A nyuszifül formák, a feltámadásra utaló, húsvéthoz, tavaszhoz köthető idézetek, grafikai megoldások dominálnak ilyenkor. Viszonylag keresett most a zsebes párna, egyedi kivitelben. Bárkinek lehet személyre szabott párnája, ahova a kedvenc eszközét, például a távirányítót, az okostelefonját, esetleg a kedvenc rágcsálnivalóját „el tudja rejteni”. Gyakori ajándékötlet születésnapokra vagy házavatókra, amikor az ajándékozó valami igazán személyeset szeretne vinni a házigazdának. De fatáblák, pólók, illetve italosüvegek „felöltöztetésére” alkalmas feliratos pólók, babák számára egyedi felirattal, képpel ellátott rugdalózók, partedlik, kötények, szalvéták, asztalkendők, tarisznyák, valamint különféle lakástextília ajándékozása is nagy örömet szerezhet. Nem ritka eset, hogy a családi örömről, például az érkező új családtagról feliratos pólóval tájékoztatják például a nagyszülőket. Ilyenkor a pólót viselheti a már meglévő gyermek, a terhes anyuka, a boldog apuka is, vagy mindannyian, „testhez állóan”.

Bernadett és József aktív tagjai a közösségnek, együttműködnek más vállalkozókkal is. Becskei Anikó, valamint Kovács Balázs például szintén olyan kishegyesi vállalkozó, akik grafikai, nyomdaipari szolgáltatásokat kínálnak. Akárcsak Mikéék, ők is elérhetőek a közösségi oldalakon. Anikó volt az, akivel közösen tervezték meg a Mike Print logóját is.

Mikéékre a vállalkozókra jellemző gondolkodásmód ráillik. Most valóban olyan időket élünk, amikor ajánlatos a több lábon állás. Alternatívaként azonban nem az (újbóli) elvándorlás szerepel a terveikben. A nagytata tanyájához közeli parcellán néhány évvel ezelőtt császárfaültetvényt is létesítettek. Valójában ebben is pionírok voltak, akkor még kevesen tették ezt. Sőt! Sokan csúfolódtak, hogy ecetfát, gyomot akarnak termelni. Most viszont, amikor látják, hogy tényleg milyen gyorsan nőnek a fák, mások is királynak tartják a császárfát.

 

Szerző: 
Magyar Szó, Tóth Péter