Minden téren élen a Termometal

termometal_micsiz_0.jpg

NAGY LÉPTÉKŰ, KIEMELT JELENTŐSÉGŰ GAZDASÁGI FEJLESZTÉS, TERMOMETAL, ADA
Az adai Termometal vállalat több mint harminc éves tapasztalattal rendelkezik a gépi megmunkálás terén. Működését 1986-ban kezdte, kisipari hőkezelő műhelyként. Dinamikus fejlődésének köszönhetően hamar kinőtte magát a kisipari vállalatok közül és egyre bővítette a tevékenységi körét. Hála a Prosperitati Alapítvány pályázatainak, tizenhat új berendezéssel bővült a vállalkozás és mára csaknem 520 foglalkoztatottja van. A Termometal fejlődéstörténetét Micsiz József alapító, igazgató ismertette:

  •     Milyen módon segítették ennek a nagy múltú vállalkozásnak a működését a Prosperitati Alapítvány pályázatai?

    A 2016- os év vége felé, amikor ez a pályázati kiírás megtörtént úgy éreztük, hogy adódott egy óriási lehetőség arra, hogy nagyot merjünk álmodni és amennyiben sikerül ez a pályázat, akkor jelentős előrelépést tudunk tenni. Mindezt elsősorban olyan technológiák bevezetése terén, amelyek költségesek, de nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyan és versenyképes módon jelen legyünk a németországi és más országbeli autóipari, továbbá egyéb iparágakhoz tartozó multinacionális cégeknél.

Ennek nyomán 2017- ben Micsiz Anikó kapta azt a feladatot, hogy a projektet megvalósítsa. Tehát a pályázat kiíráshoz szükséges teljes dokumentációt, üzleti tervet elkészítse technikai részlegünk pedig a már meglévő tervek alapján kijelölte azokat az alapeszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a stabil stratégiai beszállítói pozícióinkat, amelyet már megszereztünk magunknak, megőrizzük és a jövőben tovább erősítsük.

    Ennek köszönhetően tizenhat új berendezést választottunk ki, elsősorban olyan öttengelyes megmunkáló központokat, amelyek szűktoroknak számítottak az eddigi gyártási kapacitások során.

Másrészt pedig olyan geometriai módosításokat végeztünk, tehát úgymond, nagy teljesítményű gépeket vásároltunk, amelyek segítségével négy méter hosszúságú darabokat is megmunkálhatunk. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettünk a gyártást segítő szoftverek vásárlására és egy lézeres szkennerrel ellátott mérőkart is vásároltunk, amely az ellenőrzésnek az egyik legfontosabb eleme ma a Termometalon belül. Továbbá érkezett még két nagyon fontos berendezés, egy új, fiber technológiával ellátott lézervágó gép, amelyre azt mondhatom, ma a legmodernebbnek számít a környezetünkben, olyan teljesítménnyel van ellátva, hogy a már meglévő lézervágó gépünket kiegészíti és nélkülözhetetlen a hegesztett pozíciók gyártásában. A sor ezzel még nem zárult, hiszen a felületkezelést, a felületvédelmet is megcéloztuk. Ebben a folyamatban egy eloxálást végző vonal vásárlását vittük véghez, a felülettisztításra pedig egy szemcseszóró berendezést vásároltunk. Ha összefoglalom, akkor a vágástól egészen az ellenőrzésig, felöleltük valamennyi területét a gyártásnak, ami a  szükséges fejlesztéseket illeti. Ha nem történik ez a pályázati kiírás, a Termometalnak legalább három vagy négy évre lett volna szüksége ahhoz, hogy ezeket a fejlesztéseket megtegye.

    A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően óriásit léptünk és mindezt megvalósíthattuk, csaknem egy év alatt. Ma büszkén mondhatom, hogy ezek a berendezések üzembe vannak helyezve, működnek és ennek következtében a foglalkoztatottak létszáma, amellyel a vállalat bővült, meghaladta az általam is optimistának nevezett bővülési kvótát. Az idei évet számítva, több mint száz új dolgozóval bővültünk. Vállaltuk, hogy a pályázat átadásának pillanatától a pályázat bezárásának pillanatáig hatvannyolc dolgozóval bővítjük a létszámot. Ezt túlléptük és ez még nem minden, hiszen csak az év első felénél tartunk. Az új technológiai lehetőségeket párosítva azokkal a beruházásokkal, amelyeket mostmár önerőből valósítunk meg, a teljes projekt jövedelmének a visszaforgatásával, a termelésben újabb és újabb munkahelyeket fogunk nyitni, folyamatosan vannak nyitott pályázatok és a humánerőforrás osztályunk gőzerővel dolgozik a káderszelekción.

Örülök annak, hogy az elvándorlási hullám ellenére nagyon sok jelentkező van, sokan vannak, akik a Termometalban szeretnének dolgozni. A jelentkezőket alapos vizsgálatnak vetjük alá, elsősorban kompetencia vizsgálatról van szó, annak érdekében, hogy a megfelelő munkahelyre a megfelelő adottságokkal rendelkező fiatalok kerüljenek.

  •     Jelentkező van bőven, sőt a külföldre költözöttek közül többen a Termometalnak köszönhetően térnek haza. A vállalat ösztöndíj programja is példaértékű…

    A Termometalnak 510 dolgozója van, augusztusban csatlakozott hozzánk összesen nyolc fiatal dolgozó, akik most fejezték be az adai Műszaki középiskolában folytatott tanulmányaikat. Ebből a nyolc fiatalból négy már ösztöndíjasunk volt.

Ezt maguknak vívták ki a második osztály befejezése után. A többiek, megítélésünk szerint, olyan fiatal szakemberek, akiket, ha a saját magunk által képzett és erre a célra kiválasztott szakemberek mentorálják, akkor nagyon gyorsan- ami annyit jelent, hogy hattól egy év időtartamban- teljesértékű munkavégzőkké válnak. Olyan munkaerőkké, akik képesek megfelelni  a legmagasabb európai uniós elvárásoknak. Dolgozóink számára maximális módon adottak az ideális munkakörülmények és megvan a lehetőség karrierépítésre is.

  •     A kezdő vállalkozók számára tanulságul, kérem, hogy meséljen a kezdetekről.

A Termometal vállalat képes állandóan megújulni és bővülni, valamint folyamatosan növelni a gyártott termékek összetettségi fokát és a megmunkálási dimenziókat.

1986-ban kezdte működését, kisipari hőkezelő műhelyként. Dinamikus fejlődésének köszönhetően hamar kinőtte magát a kisipari vállalatok közül és egyre bővítette a tevékenységi körét.

1992-ben a hőkezelés mellett beindította saját gépi megmunkálási programját, majd 1994-ben elindult a szlovén gyártmányú, gazdasági szállítójárművek erőátviteli alkatrész-, szerkezet- és reduktorgyártása. 1996-tól kezdődően a vállalat mezőgazdasági kapcsolható eszközök pótalkatrészeinek, majd teljes gépek gyártásával kezdett foglalkozni, amely programját a mai napig megtartotta. A sikeres üzletvitelnek és annak a felismerésnek köszönhetően, amely szerint a géppark és a felszerelések folyamatos modernizálása elengedhetetlen, a Termometal fejlődésének alapját 2002-től az autóipari kutató és fejlesztő központok számára gyártott alkatrészek, komponensek és szerelvények képezik. 2014-től termelési programját tovább bővítette speciális szerszámok, színesfém öntő szerszámok gyártásával, amelyek közül az alumínium öntőszerszámok előállításán van a hangsúly. Ezek a tevékenységek magukkal vonták a folyamatos technikai-technológiai fejlesztést és a termelési spektrum bővítését. Mivel ez a termelési program magasan képzett szakembereket igényel, a vállalat rendszeresen lehetőséget biztosít a dolgozók át- illetve továbbképzésére- hallottuk Micsiz Józseftől.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT