Minden megdrágult, csak a zöldségféle felvásárlási ára nem változott

21-01-2023-pataiekkerteszete-zoldseg_5.jpg

A bánáti kertészek szeretnék mielőbb elfelejteni az elmúlt évet, ugyanis a nagy szárazság terméskiesést okozott. Ráadásul, az újratermelési anyagok drágulása mellett a zöldségféle ára stagnált.

Ha ez így marad az idén is, akkor a magyarittabéi Patai Attila szerint a kertészeknek jól meg kell gondolniuk majd, hogy mekkora befektetéssel kezdjék a 2024-es évet.

Pataiék kertészetében a 2022-es évben 50 hektárnyi területen termeltek sárgarépát, petrezselymet, paszternákot és céklát. Ezek a termékek már mind úgynevezett GLOBAL G.A.P. tanúsítvánnyal vannak ellátva. Tehát sikerült egy magasabb szintre emelni a termelésüket. Az időjárás azonban nem kedvezett.

Patai Attila, kertész, Magyarittabé: „Körülbelül 70 százalék a parcellákon kiesés volt. Hiába vannak az öntözőrendszerek, az a nagy szárazság megtette az övét. Tehát annyit tettünk, hogy életben tartottuk a növényeket azokban a nyári hónapokban. Utána jött az ősz, jött az esős ősz, ami szintén nem jó a betakarításra. Beért a termés, akármilyen is. A mai napon is van kint sárgarépa.”

Januárban is teljes gőzzel folyik a kertészáru mosása, feldolgozása és a csomagolása. A legnagyobb magyarittabéi üzemben jelenleg 35-en dolgoznak. Nem csak helybéliek.

Zlatica Milojković, Torák: „Hárman vagyunk torákiak. A környéken nincs egyéb munkalehetőség, egyedül itt ebben a kis magyarittabéi vállalatban. Annyit tudok, hogy Begaszentgyörgyön nincs semmilyen vállalat. Személygépkocsival járunk a munkára. Az útiköltséget természetesen megtérítik.”

A magyarittabéi kertészáru értékesítése biztosítva van, így minden napra van munka - mondta Patai Attila.

„A nagybecskereki Gomex és a Lidl. Tehát ez a két nagyobb áruház, akiknek szállítunk. Itt tudni kell, hogy a 300 grammos csomagolástól a kétkilós csomagolásig, tehát van 10-12 fajta csomagolás, amit csinálunk. Van keverve is, ahol még más termék is, a mieink mellett, mint például a zeller és a hagyma is belekerül.”

A rossz év és a gazdasági megtorpanás ellenére Pataiék nem mondtak le egy korszerű munkacsarnok és hűtőház megépítésének a tervéről. Ehhez a Prosperitati Alapítvány támogatására is számítanak. Közben megpróbálják - tovább észszerűsítve a termelést - feldolgozott zöldségfélét is felkínálni a fogyasztóknak.

Szerző: 
Pannon RTV