A megvalósult álom

24-12-2021-prosperitati-csaladihaz-csantaver-patrikalikrisztina6.jpg

A csantavéri Pátrik Ali Krisztina és párja 2018-as eljegyzésük után eldöntötték, szeretnének összeköltözni. Több havi kutatás után rátaláltak mostani otthonukra, melynek megvételéhez a Prosperitati Alapítvány és a magyar kormány nyújtott segítséget.

Pátrik Ali Krisztina és férje három éve költözött be új házukba. A házkeresés során a Prosperitati Alapítványnál pályáztak házvásárlásra. A támogatásnak köszönhetően megvalósíthatták az álmukat.

„2018-ban mi úgy döntöttük, hogy együtt szeretnénk leélni az életünket. Elkezdtünk keresni házakat. Meg is találtuk ezt. Hallottuk aztán, hogy a Prosperitati nyitja a pályázatot, így meg is próbáltuk, szerencsésen. Sikerült a papírokat is, mindent elrendezni. Meg is nyertük a pályázatot. Lényegében 2018 óta vagyunk itt. Azóta csinálgatjuk, szépítjük.”

Krisztina fodrászszalonban dolgozik, párja pedig szakács. Közös családi vállalkozásként a kertészeti fóliasátrakban dolgoznak, így elengedhetetlen volt a tágas udvar. Elmondta, a beköltözés óta folyamatosan zajlik a renoválás.

„Lesz még javítanivaló. Sikerült kicserélni a nyílászárókat. Ajtó- és ablakcsere megvolt. most tavaszra tervezzük a központit bevezetni, fürdőszobát újítani. Van még mit csinálgatni, de szépen haladunk.”

A Prosperitati Alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: az elmúlt hat évben, 10 körben 54 pályázati felhívás jelent meg. A vajdasági gazdaságfejlesztési programban eddig mintegy 40 milliárd dinárnyi támogatás valósult meg.

„5376 hektár termőföld megvásárlására került sor, 1110 család jutott új otthonhoz, 667 új vállalkozás indult el és több mint kétezer vállalkozást és 5600 mezőgazdasági termelőt fejlesztettünk vagy segítettünk abban, hogy a fejlesztését megvalósítsa. 180 településen, a 45 vajdasági önkormányzatból 39-ben. Alig van olyan önkormányzat, ahol nincs sikeres pályázó. Ahol nincs, ott azért nincs, mert ott magyarok nem élnek.”

A sajtótájékoztatóján Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese összegezte a vajdasági gazdaságfejlesztési program hat évét.

„Most a hatodik év végén azt tudjuk elmondani, az a vállalkozás, amit akkor magunk elé tűztünk, sikeres volt. Nem váltottuk meg a világot, azt nem is nekünk kell, de a vajdasági magyar közösség életében egy olyan lépést tudtunk tenni előre, amely minőségileg egy új világot nyitott számára. Az útnak nem érkeztünk még a végére, de egy nagyon fontos mérföldkőhöz talán igen. Ezt abból is le tudjuk szűrni, hogy soha korábban olyan szervezett és olyan erős és érdekérvényesítésében annyira magabiztos nem volt ez a közösség, mint ma.”

Magyar Levente elmondta, a vajdasági gazdaságfejlesztési program megvalósítását továbbra is folytatni kell. A hat év alatt több mint 1800 új munkahelyet sikerült teremteni és több ezret megtartani. A csantavéri Pátrik Ali Krisztináékhoz hasonlóan több mint 1100 család jutott új otthonhoz.

Szerző: 
Pannon RTV