Megkapaszkodni és újat alkotni

get_img.jpg

Új magyarkanizsai vállalkozás a palettán

Rendezvényszervezéssel, pályázatírással és médiamarketinggel foglalkozó új szolgáltató cég nyílt Magyarkanizsán Smart Marketing néven. A város szívében lévő irodában Bödő Marianna, a Smart Marketing tulajdonosa több vonalon mozog és olyan szolgáltatást nyújt, ami komplexen lefedi egy-egy cég igényeit egészen a kezdetektől a csúcsig.
Pontosan miben kérhetik a Smart Marketing segítségét az érdeklődők?

 
– A Smart Marketing szolgáltatásait három fő tevékenységi körbe tudnám sorolni, amelyeket elsősorban a gazdasági szereplők számára nyújtunk. Az első a PR és marketing, a második a rendezvényszervezés a harmadik pedig a projekt menedzsment és pályázatírás. Mindhárom tevékenységi kör szerteágazó és sok aktivitást ölel fel. Célunk az, hogy stratégiailag is és szakmailag is felépített szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleinknek, amik segítik a vállalati menedzsment munkáját. Ezeket a tevékenységeket gyakorta a vállalkozások belső humánerőforrással oldják meg, viszont ezeknek a munkatársaknak általában egyéb munkájuk is van. Így nincs idejük követni a piaci trendeket, elvárásokat, nincs idejük stratégiailag felépített promóciós kampányokat összeállítani vagy épp pályázatokat figyelni. Mi ezekben a tevékenységekben tudunk a cégek számára segítséget nyújtani, hiszen számos bedolgozó munkatársunk van PR-szöveg írására és tartalommarketing szerkesztésére, szerb és angol fordítók, arculattervezők, webszerkesztők. A kreatív videókban partnerünk az adai Prestige video stúdió, fotózásban pedig Balassa Theodóra, de éppúgy értünk a Facebook- és a Google-hirdetések kezeléséhez is.

Mi az, amiben újat tud nyújtani a cég?

– A stratégia és kreativitás. A marketing nem a logóval vagy a Facebook-oldal létrehozásával kezdődik. A hirdetési kampány vagy a projekt nagyságától függetlenül minden esetben az „iskolai” marketing hívei vagyunk. A cégek nagy része sajnos gyakran átugorja a piackutatást, versenytárs-elemzést, a célcsoport meghatározását és a célcsoport szegmentálását vagy épp a terméke pozicionálását. Ez mind sok időt vesz igénybe, de e nélkül minden akciós ajánlat vagy promóció „vaktában lövöldözés”. A megfelelő sajtókapcsolatok, egy-egy jól felépített promóciós kampány vagy egy projekt menedzselése akkor lesz célra vezető és akkor hoz hasznot a cégnek, ha jó alapokra van fektetve. A kreativitás pedig nálunk munkaeszköz. Jómagam és bedolgozó munkatársaim is akkor vagyunk elégedettek, ha modern és kreatív megoldásunkkal a hasznára tudunk lenni a megbízóinknak, a kreativitás pedig nem feltétlenül jelent többletkiadást az ügyfélnek. Egy jól megválasztott PR-szöveg, akciós ajánlat, ajándéktárgy a vásárlóknak vagy épp egy jól felépített hűségprogram visszacsalogatja a vásárlót és a vállalat brandépítésének is jót tesz. A mi dolgunk, hogy számoljunk, statisztikai adatokat böngésszünk, ötleteljünk, kreatívkodjunk, elvégezzünk minden olyan feladatot, amire az ügyfélnek nincs saját belső humánerőforrása és egy csomagban el is végezzük ezeket a feladatokat. Utána pedig az ügyféllel közösen értékeljük a munkánk gyümölcsét.

Honnan eredt az ötlet, hogy ilyen céget nyisson? Mutatkozott rá igény?

– Úgy gondolom, főleg itt, Észak-Vajdaságban, piaci rés alakult ki ezen a területen. Ha azt mondom, hogy marketing, akkor 10-ből 9 embernek logo, weboldal vagy a Facebook jut az eszébe, miközben ezek mind csak cseppek a „marketing tengerében”. Hiába vagyunk fent a világhálón, ha nem tudjuk eladni magunkat, hiába van jó grafikusunk, ha nem a célcsoportunknak megfelelő arculatot tervez nekünk, és hiába írogatunk bejegyzéseket a Facebookra, ha az nem növeli az értékesítésünket. Egy „Jó reggelt, Kanizsa” vagy egy „Új áru érkezett” felirat, fotó nélkül egy-két like-ot lehet, hogy hoz a bejegyzésnek, de vevőt a cégnek nem biztos. Nem elég a piacon lenni, ki kell tűnni és el kell tudni adni magunkat is és a termékeinket is – mert ez is két különböző műfaj.
A Startup programnak köszönhetően milyen bővítést tud kieszközölni?

– A Prosperitati Alapítvány által kiírt Startup pályázaton egy szoftver fejlesztést pályáztam meg. Ez nem csak egy eszköz, hanem befektetés is egyben. Egy média-, weboldal- és közösségi médiafigyelő szoftverről van szó. Jelenleg 6 cégnek van ilyen szolgáltatása a szerbiai piacon. Ez a szolgáltatás nagyon hasznos állami szerveknek is és a versenyszféra képviselőinek is. Követni tudják a saját sajtómegjelenéseiket, de versenytárs-elemzésre vagy épp tenderfigyelésre is kiválóan alkalmas. Az ügyfél által megadott kulcsszavakat a szoftver követi az interneten és e-mail-értesítést küld a megbízónak, amikor van találat. Emellett minden ügyfélnek van egy saját felhasználói felülete, ahol egyben megtalálja az összes találatot, tud keresni vagy akár statisztikai adatokat tud lehívni. A szoftver szintén egy olyan hiánypótló szolgáltatást nyújt, amit napi szinten végeznek intézményekben és vállalatoknál a munkatársak az internetet böngészve, ami időigényes munka. A mi szolgáltatásunk automatikusan elvégzi helyettük a munkát, és még sok olyan plusz információt is ad, ami hasznos egy intézményi- vagy vállalati menedzsment szempontjából.

A nem régiben újonnan indult községi hetilap is az Ön nevével fémjelzett. Mi ennek a története?

– Az Új Kanizsai Újság egy Kft. tulajdonában volt, amely információim szerint likviditási gondok miatt nem tudta folytatni az újság nyomtatását. A vállalkozásom profiljába beleillett egy újság működtetése, így utána jártam annak, hogy van-e lehetőség arra, hogy bejegyeztessem az újságot, hogy az tovább működjön. Jövőre lesz 25 éve, hogy Magyarkanizsán megjelenik ez az újság, így nagyon sajnáltam volna, ha megszűnik. Szerencsére mindenhol nyitott kapukra találtam, és a vállalkozásomon kívül nem volt más érdeklődő, ami az újság további sorsát illeti. Online újságként kezdtük működtetni. Vigi Sárával, aki vállalta az újság szerkesztését, egyetértettünk abban, hogy ha már mindenképp megszakadt egy hosszú hagyomány, akkor talán itt lenne az ideje egy kis profilváltásnak. Az online forma is adta, hogy fiatalos, lendületes és egy kicsit magazinos formája legyen. A klasszikus hírszolgáltatás mellett szeretnénk kihasználni egyrészt az utánpótlás-nevelésre másrészt pedig arra, hogy olyan helyi személyeket mutatunk be, olyanok írják a cikkeket, olyan helyi híreket dolgozunk fel, amelyekkel a polgárok más sajtóorgánumokban nem találkoznak. Sok pozitív visszajelzés érkezett az olvasóktól, és természetesen azon dolgozunk, hogy nyomtatott formában is működni tudjon, ennek egyelőre anyagi korlátai vannak. Nagyon örülök annak, hogy a régi újságírói gárdából sokan vállalták a további munkát, és nagyon sok új és fiatal is csatlakozott a Kanizsai Újság csapatához. A www.kanizsaiujsag.rs címen sok hasznos hírről, információról és érdekességről olvashatnak az érdeklődők.
Mit tart elsődleges céljának?

 
– Elsődleges célom a vállalkozásom folyamatos fejlesztése. Szeretnék több olyan hiánypótló szolgáltatást nyújtani a gazdasági szubjektumoknak, amelyekre nincs saját belső humánerőforrás-kapacitásuk, viszont fontos tevékenységek a vállalat fejlődése szempontjából. Tudom, hogy sokan elvándoroltak, viszont van még nagyon sok kiváló szakember Vajdaság-szerte. Egy-egy szervezetfejlesztési tanácsért, marketingötletért vagy éppen céges csapatépítő tréning megszervezésért nem feltétlenül kell Budapestig menni szakembert keresve. Rövid időn belül szeretném összegyűjteni azokat a kiváló vajdasági szakembereket, akikkel együtt a nemzetközi színvonalnak megfelelő szolgáltatásokat tudunk kínálni. Másik célom az utánpótlás nevelése. A munkaerő-piaci pangás következtében már mi, kezdő vállalkozók is azzal szembesülünk, hogy nem minden megbízást tudunk elvállalni, mert nincs hozzá munkaerő-kapacitásunk. 2019 elején hirdetjük meg az első mentorprogramunkat, amelynek keretein belül már középiskolás kortól lehet jelentkezni és nincs felső korhatár. Akit érdekel a marketing, a rendezvényszervezés vagy épp a pályázatírás, ill. ezeken a területeken belül bármi, segítünk az átképzésben. Bízom benne, hogy egy ilyen programmal sikerül tehetségeket felkutatni, és rövid időn belül hozzásegíteni a fiatalokat ahhoz, hogy itthon boldoguljanak. Ennek persze előfeltétele a belső motiváció. Akarjanak tanulni, fejlődni és persze itthon maradni. Ha ez meg van, akkor a többit mi hozzátesszük.

Eddig mi volt a legnagyobb sikere és mik a kilátások a jövőre nézve?

– Minden sikernek egyformán örülök. Nem mindig azokra a dolgokra voltam a legbüszkébb, amik látványosak voltak a külvilágnak. A marketing háttérmunka. Csak én és az adott megbízóm tudjuk, teljes pontossággal, hogy mi is volt a feladatom, vagy mi mindent csináltam javasoltam egy-egy projekt alkalmával, hány e-mailt vagy üzenetet váltottunk éjszakánként, mire eljutottunk az eredményig, amit mások is látnak, vagy épp milyen kimenetele lett volna, ha nem avatkozom közbe. A jövőre nézve bízom benne, hogy a szoftvernek sikerül piacot találni itthon és külföldön is, mivel technológiailag piacvezető lesz a szerbiai konkurenciához képest, viszont le kell tornázni az ő több éves előnyüket és kapcsolatrendszerüket, és kicsit olyan érzés ez, mint a „suszter cipője”. Gyakran mondták nekem az elmúlt években kedves kollégák és elégedett megbízók, hogy csak magamat nem tudom eladni. Viszont most, hogy magánvállalkozóként kell megélnem, erre is rá kell dolgoznom.

Merni kell és dolgozni, elég-e ennyi a sikerhez?

– 10 éve még azt mondtam volna, hogy igen, hiszen ebben a hitben neveltek bennünket a szüleink. „Tanulj, járj egyetemre, legyél szorgalmas és a kitartó munka meghozza gyümölcsét.” Merni és kockázatot vállalni kell, dolgozni sokat kell és meg kell találnunk azt a környezetet, amelyikben igény is van a bátorságunkra vagy épp a munkamorálunkra. Ha nem úgy jönnek a sikerek, ahogy azt a befektetett munkánkért cserébe elvártuk volna, akkor lehet, hogy környezetet kell váltanunk és új kapcsolati hálót kialakítanunk és új piacot keresnünk. Ehhez is bátorság kell, viszont a versenyszférában amilyen sok a buktató, pont olyan sok a lehetőség is. Merni kell kilépni a komfortzónánkból, és ahogy a bölcs üzleti trénerek előadásaiból sokszor halljuk, fel kell ismernünk, hogy mikor kell szintet váltanunk.

Mi az ars poeticája?

– Merj kilógni a sorból…

Szerző: 
Magyar Szó, Jenei Klementina