,,Megéri pályázni”

pioker.jpg

Pióker Róbert-Kapcsolható eszközök, földvásárlás-Majdány

Pióker Róbert és családja az észak-bánsági Majdányon két bejegyzett gazdaságot tart fent eredményesen. A szántóföldi növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozó gazdaság jelentős bővítéseken esett át, elsősorban a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően. A családfő, Pióker Róbert örömmel mesélt a részletekről:

  •     Mekkora a családi gazdaság, illetve pontosan mivel foglalkoznak?

    A gazdaságunk foglalkozik tejtermeléssel, hízómarhák tenyésztésével. Jelenleg 83 hízómarhát számlál az állományunk. Emellett összesen 1oo hektáron termesztünk szántóföldi növényeket, búzát, napraforgót és mindezt természetesen takarmányként is felhasználjuk. A fiam nemrégiben nyitott saját gazdaságot is. Közösen igyekszünk folyamatosan fejleszteni, bővíteni.

  •     Hogyan segítették a Prosperitati Alapítvány pályázatai ezeket a folyamatokat?

    Az Alapítvány jóvoltából először pályáztunk és nyertünk egy pótkocsit, a második körben földvásárlásra pályáztunk sikeresen. Később még egy hat soros kukoricavető gépet, majd permetezőt és hengert vásárolhattunk.

A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően a fiam gazdasága szintén bővült kapcsolható eszközökkel. Mindez a segítség felbecsülhetetlen, hiszen eddig régi, több évtizedes eszközökkel, gépekkel dolgoztunk. Például a vetőgép esetében, régen egy négy sorossal dolgoztam, most pedig egy új, hat soros, pneumatikus vetőgépet sikerült beszerezni a Prosperitati által. Mindez nagyban segíti a munka gyorsaságát és minőségét is. Mondanom sem kell, a pótkocsi mindennapi használatban van, a takarmány behordásnál, trágya kihordásnál stb. Tehát a valóban nélkülözhetetlen dolog a gazdaságban.

  •     Milyen további bővítési terveik vannak?

Egy gazdaságban a fejlesztésnek folyamatosnak kell lennie. Nem beszélve arról, hogy az országban nagy a munkaerőhiány, ezért igyekszünk minél inkább korszerűsíteni, gépesíteni a munkafolyamatokat. A tejtermelés jelenleg nem olyan kifizetődő, inkább a hízómarhákra koncentrálunk. A piac folyamatosan változó, éppen ezért azon vagyunk, hogy a különböző mezőgazdasági ágazatok kiegészítsék egymást a gazdaságainkban.

    Ami biztos, hogy pályázni mindig megéri. Résztveszünk hazai pályázatokon, a Prosperitati Alapítvány nyújtotta lehetőségek azonban messzemenően kiemelkednek mindenfajta eddigi pályázási esély közül. Nagyon hálásak vagyunk érte- hallottuk a bánsági gazdálkodótól.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT