Megéri itthon maradni!

112.jpg

Beszélgetés Szűcs Budai Gabriella fiatal vállalkozóval

A topolyai Szűcs Budai Gabriella 2019-ben fejezte be a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán a gyógytornász szakot, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán Egészségügyi menedzser szakon mesterképzéses hallgató. Annak ellenére, hogy tanulmányait Szegeden fejezte be, illetve a járvány okozta helyzet miatt jelenleg online hallgatja mesterképzéses óráit, párjával, Erikkel úgy döntöttek, itthon próbálnak szerencsét karrierépítés terén. A Prosperitati Alapítvány Pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatására benyújtott pályázatuk kedvező elbírálásban részesült, így Gabriella és Erik immár a padéi OPTIMUM GYM edzőterem és BODYART STUDIO szalon tulajdonosai.

Mikor orientálódtál az egészségügyi szak irányába?

– Középiskolában gyógyszertechnikusnak tanultam, és már akkor tudtam, hogy valamilyen egészségügyi szakra fogok menni, de akkor még nem körvonalazódott bennem, hogy pontosan melyikre. A gyógytornász szakon két fontos szemléletmódot tanítottak meg velünk, az egyik a mozgás fontossága volt, a másik pedig az, hogy hogyan alakítsunk ki a klienseinkkel emberközpontú együttműködést, és úgy gondolom, hogy mind a két szemlélet felhasználható az élet többi területén is. Az egészségügyi menedzser szakon pedig arról tanulok, hogy hogyan szerveződik az egészségügy, miért működik jól, hogyan kell vezetni, milyen vezetői kompetenciákat kell ismerni ahhoz, hogy stabil és jól működő egészégügyi szervezet, kórház legyen, illetve az egészségügyi intézmény kiválóan működjön. Minderről közgazdasági és egészségügyi tantárgy keretein belül tanulok.

 Hogyan fogalmazódott meg bennetek az edzőterem gondolata?

A páromnak, amióta testépítéssel foglalkozik, tehát körülbelül 15 éve, valamint az egyetem mellett személyedző képzésen is részt vett, az volt az álma, hogy legyen egy saját edzőterme. A párom padéi, ezért ott szerettünk volna először próbálkozni. Később majd nem mondhatjuk, hogy nem próbáltuk meg, és hogy nem sikerült. Ezért is választottuk ezt a falut.

A gyógytornász szakon két fontos szemléletmódot tanítottak meg velünk, az egyik a mozgás fontossága volt, a másik pedig az, hogy hogyan alakítsunk ki a klienseinkkel emberközpontú együttműködést, és úgy gondolom, hogy mind a két szemlélet felhasználható az élet többi területén is.

 Miként pályáztatok?

– Két vállalkozásra is pályáztunk a Prosperitatinál. Mi a Pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatására pályáztunk, külön-külön, mint kezdő vállalkozók. A kezdő vállalkozók 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapnak, tehát az önköltség itt nem szükséges, természetesen minden pályázatnak van önrésze, ahogy a miénknek is. Erik már tudta, hogy edzőteremre szeretne pályázni, aztán felvetődött az ötlet, hogy én is használjam ki a Prosperitati nyújtotta lehetőséget, így én is pályáztam, s mindkét pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Tehát az épületben van egy edzőterem, valamint egy masszázsstúdió is lesz, az lesz az én részlegem, ahol a későbbiekben szeretnénk a gyógytornát is felvenni a szolgáltatásaink listájára.

 Nagy segítség volt számotokra a Prosperitati pályázat?

– Hatalmas segítség volt! Csak ezzel a lehetőséggel mertük elindítani ezeket a vállalkozásokat. A vállalkozás tulajdonosai mi vagyunk, a munkavállaló, az adminisztrációs, a könyvelési, a marketinges feladatokat és a szolgáltatásnyújtást is mi végezzük, tehát a személyi edzést és a masszázst is. Az egyéni kezdő vállalkozó kezdetben több ember munkáját végzi el, viszont, ahogyan fejlődik a vállalkozás, mi is szeretnénk új munkavállalókat bevonni, szeretnénk munkahelyet teremteni az embereknek, úgy gondoljuk, hogy másoknak is lehetőséget ad, amit mi kaptunk.

 Mekkora változtatásokra volt szükség magán az épületen?

– Találtunk egy tökéletes épületet: van egy emeletrész, ahol a masszázsszalon lesz, az alsó részben az edzőterem működik. Talán ez a legszebb épület a faluban. A falu központjában található és van parkolója is. Fel kellett újítanunk a tetőt, a falakat előkészítettük, mindent bemeszeltünk kívül és belül is, a burkolatokat fel kellett újítani, a vízhálózatot és a villanyt átnézetni, új riasztórendszert beszerelni. Ezeket a költségek önköltségből fedeztük, de úgy gondoljuk, hogy még így is megérte.

 Jelenleg milyen szolgáltatásaitok vannak?

– Vasárnap kivételével mindennap dolgoznunk. Minden szükséges egészségügyi előírást betartunk ahhoz, hogy a vendégek és mi is megőrizzük az egészségünket. Jelenleg mindenki eljöhet egyénileg edzeni, és mindenki igényelheti a személyi edzést is, ami egy plusz szolgáltatás. A következő hetekben elindítunk egy kiscsoportos személyi edzést, ami azt jelenti, hogy ketten, hárman is foglalhatnak időpontot. Attól függően, hogy nők vagy férfiak jönnek, Erik vagy én foglalkozunk velük, ezt ők választhatják meg. Sokaknak sokat jelent az, hogy van egy gyógytornász, aki szakmai segítséget tud nyújtani az edzésben. Többségében tizenévesektől harmincas éveikben járó emberek járnak hozzánk.

 Milyen szempont alapján állítottátok össze a terem gépparkját?

– A terem gépparkjának összeállításakor és a gépek elrendezésével is arra törekedtünk, hogy úgy osztódjanak el a gépek, hogy az adott izomcsoportoknak megfelelőek legyenek, és minden gépből több is van. Úgy vélem, hogy a mi edzőtermünk akár egy nagyvárosi edzőteremmel is vetekedhet.

 Milyen bővítéseket terveztek?

– Szeretnénk megismerni a vevőink igényeit, hogy milyen új gépet szeretnének, milyen szolgáltatásra tartanak igényt, például legyen-e időstorna, vagy akár gyerekekkel való foglalkozás, de ez még időbe telik. A masszázsszalon részben lesz egy szolárium, jelenleg ezt pályáztam meg a Prosperitatinál, mivel eszközre lehetett pályázni. A masszázsszalon részben bővítenénk a szolgáltatásainkat, valamint szeretnénk fejleszteni a minőséget. Szeretnénk, ha lenne kozmetikus, valamint műköröm- és szempillaépítő.

 Csak a falubéliek járnak az edzőterembe?

Aki eljön a másik faluból, az azt mondja, hogy milyen jó, hogy rátalált erre az edzőteremre, mert a környéken még nem járt olyan edzőteremben, amely így kielégíti a szükségleteit, mint a miénk. Ennek nagyon örülünk, reméljük, egyre többen megismerik a munkásságunkat. Az emberek, akik beléptek hozzánk, mind kíváncsiak voltak, s távozáskor mindenki biztat bennünket, sokszor mondják, hogy nem gondolták volna, hogy ilyen szépre sikerül, és szinte minden vendégünk, aki egynapos tornára eljött, később bérletet vásárolt.

 Nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmódra?

– Napjainkban egyre inkább hangsúlyossá válik, hogy az egészséges életmódra való törekvést kövessük, és az egészséget megőrizzük, amelynek az alappillére a mozgás. Egyre többen megismerik, hogy ez milyen jó, milyen hatékony, de ez a tendencia inkább a nagyvárosokra igaz. Szerintem a falusi lakosság esetében is ugyanígy igaz, és mindenki számára, a lakhelyétől függetlenül, mi lehetőséget szerettünk volna teremteni arra, hogy kialakuljon egy mozgáskultúra – úgy gondoljuk, hogy most, hogy megnyitottuk az edzőtermet, ezzel lehetőséget biztosítottunk a lakosságnak is erre. A mozgás egy lépés az egészséges életmód felé, és a mai időkben az egészség felértékelődik. Bízunk abban, hogy a fiatalabb generációból tudatosabb és egészségtudatosabb generáció fog kialakulni, és ehhez mi is hozzá tudunk járulni.

Hogy érzed, milyen jövője lesz a vállalkozásotoknak?

– Vállaltuk a kockázatot. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle, de eddig nem bántuk meg. Ez a döntés nem volt mindig ilyen egyértelmű és egyszerű. Amióta beiratkoztam az egyetemre, még nem tudtam, hogy vissza akarok-e jönni, persze állandóan változott a hozzáállásom. Aztán adódott ez a lehetőség és mi éltünk vele. A többéves szakmai tapasztalatunkat, a szaktudást, amit az egyetemen és egyéb képzéseken szereztünk, mindketten az egészséges életmód iránti személyes elköteleződéssel éljünk meg, az újításra való hajlamot tartjuk szem előtt, és a fiatalos lendület mindkettőnkben benne van – úgy gondoljuk, hogy mindkét vállalkozás potenciálisan sikeres lehet, úgyhogy mi ebben látunk lehetőséget, később pedig elválik, hogy a vendégeink is látnak-e benne lehetőséget.

2021. május 30.

Szerző: 
Magyar Szó, Turi Orsolya