Megbízható partnerséget kínálnak

Integrátorként mutatkozott be a Gebi Kft. Bácsfeketehegyen

A Prosperitati Alapítvány által április 3-án meghirdetett és június 15-én záruló pályázatain, mint ismeretes, többek között a mezőgazdasági integrátorok beszállítói, a gabona-, méz-, zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a sertéstenyésztők folyamodhatnak vissza nem térítendő támogatásért.

A mezőgazdasági eszközök támogatására kiírt pályázaton a Gebi Kft. az egyik integrátor szerepét betöltő vállalat. Olajrepce, takarmányárpa, takarmánybúza, malomipari búza, napraforgómag, kukorica és szójabab termesztésére köthetnek vele szerződést az érdeklődők. Csütörtökön este Bácsfekehegyen a vállalat képviselője, Sándor Roland elmondta, hogy ebben az évben a termés átvételekor a búza, az árpa és a kukorica esetében csak a nedvességet és a hektolitersúlyt veszik figyelembe. A szerződések öt évre szólnak és a megkötésük feltétele annak, hogy a termelők erőgépek, vagy kapcsolható eszközök vásárlásakor vissza nem térítendő támogatás folyósítására pályázhassanak. A mezőgazdasági termelésben használatos eszközök, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére 25 százalékos önrész biztosítása mellett pályázhatnak, illetve, ha a kért támogatás összege meghaladja az 1,8 millió dinárt, akkor már 50 százalékos önrész szükséges. A megítélhető vissza nem térítendő támogatás összege a szerződésben szereplő földterület nagyságától függően 1,2–2,4 millió dinár lehet. Öntözőrendszerek, kapcsolható eszközök, GPRS-rendszerek és erőgépek vásárlásának támogatására lehet pályázni. Az öntözőrendszerek, kapcsolható eszközök és GPRS- rendszerek esetében kizárólag újat lehet vásárolni, míg az erőgépek, azaz a traktorok, kombájnok, aratócséplők esetében lehet használtat is vásárolni. Több eszköz beszerzésére is lehet pályázni, de fontos kitétel, hogy egy szállítótól lehet csupán számlát, illetve előszámlát kérni, tehát ha több eszközt vesznek, ugyanazon helyen kell azt tenni. A jelenlévők az átvevő- és telephelyek iránt is érdeklődtek. Sándor elmondta, hogy Bácsfeketehegyen ugyan nincs, de Topolyán és Gunarason van telephelyük, Kishegyesen pedig hamarosan szerződést kötnek egy helyi céggel, mely azt követően átvevőhellyé válik, de akinek olyan helyen van a földje, hogy jobban megfelel, Szenttamáson is átadhatja majd a termést. Mivel a szerződések alkalmazása már idén elkezdődik, arra is kitért, hogy a pályázók az eredményekről valószínű majd csak a búza betakarítását követő időszakban értesülnek, ezért aki gondolja, addig otthon, vagy máshol raktározhatja a kenyérgabonát, ráér akkor átadni, ha már pozitívan bírálták el a pályázatát. Az olajrepce esetében nem ez a helyzet, az olajrepcét a betakarítást követően át kell adni.

Sándor elmondása szerint Kishegyesről már 75, Bácsfeketehegyről pedig 25 termelő írta alá a szerződést, az érdeklődés akkora, hogy további munkatársaikat irányítják át a szerződéskötésre. Fontosnak tartotta még megemlíteni, hogy a szerződő termelőknek kötelezően úgynevezett mezőnaplót kell vezetni. A Gebi ezt nem fogja külön kérni, de az alapítvány igen, és a termelők a saját érdekükben is jobb, ha mindent feljegyeznek. A termeléshez újratermelési anyag igényelhető. A Gebi Kft. nincs növényvédő-szerek forgalmazására bejegyezve, viszont műtrágya és vetőmag igényelhető. Ilyen esetben más az ár, ha azonnal fizet az igénylő, más, ha terményben törleszt. Az elszámolást az eurónak a jegybank által meghatározott középárfolyamához kötik. Így nem mindig az jár jobban, aki azonnal fizet, hiszen az árfolyam erősödése éppen ennek az ellenkezőjéhez vezethet. Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a szerződésben olyan állami földterületek is szerepelnek, melyek bérleti joga menet közben lejár, akkor azt valami módon pótolni köteles a pályázó, tehát más területeket kell bérelnie. Azt is elmondta, alaptalanok azok az aggodalmak, hogy az egyes integrátorok majd túllicitálják egymást, mivel nem konkurensként tekintenek egymásra és előre lefektetett megállapodás alapján azonos feltételeket szabnak. A cél pedig, hogy a velük szerződő termelők hosszú távon is elégedettek, és így egyben megbízható partnerei legyenek egymásnak.

Szerző: 
Magyar Szó, Tóth Péter