MEDICA NETTER

ghhvgf.png

2017. szeptember 15-én nyitott meg a Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelő Zentán, amely különböző betegségek diagnosztizálásával, gyógyításával, illetve betegségek preventatív kezelésével, a meglévő betegségek és rendellenességek rehabilitációjával foglalkozik.

    Gyermek-rehabilitáció, reumás betegségek kezelése, ortopédia és traumatológiai esetek, neurológiai betegségek kezelése, szülésfelkészítés és kismama torna, újszülöttek fejlődésének diagnosztizálása, és annak követése, genetikai betegségek kezelése, valamint sportsérülések kezelése is elérhető. A diagnosztika mellett, különböző gyógyterápiákat lehet igénybe venni, többek között: kineziterápia, elektroterápia, sonoterápia, hidroterápia – terápiás medence és hidromasszázs kád, lézerterápia, mágnesesterápia, krioterápia, paraffin kezelés, fototerápia, mehanoterápia (gyógymasszázs), nyiroködéma kezelés, kinesio-taping: orvosi ízület és izomragasztás, lökéshullám kezelés, avagy Shock Wave terápia, babaúszás, rehabilitálás otthoni körülmények között, sportorvoslás fizikoterápiával (sport mérkőzéseken való ügyelet), sport iskola 3 éves kortól 11 éves korig: MINI-MAXI, gyermekek, felnőttek és idős páciensek különféle vizsgálatai, amelyek segítségével ki tudjuk számukra választani a legmegfelelőbb rekreációs sportot, vagy szabadidős programot.

A Medica Netter rehabilitációs központ vezetője Süli Mónika, aki Zentán született, az általános iskolát pedig Tiszaszentmiklóson Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolában fejezte: a generáció legjobb tanulójaként 2006-ban. A Zentai Gimnáziumot kitűnő átlaggal fejezte be 2010-ben, majd ezt követően 2012-től az Újvidéki Egyetem, Orvostudományi Kar - Orvosi Rehabilitáció tanulója lett.

Minden vizsgát időben tett le és 10-es osztályzattal védte meg diplomáját a következő témával: Neuromotorički ishod kod dece rođene sa veoma i ekstremno niskom gestacijom u uzrastu od 18-24 meseca / Koraszülöttek fejlődésneurológiai kimenetele és annak követése 18-24 hónapos korig.

Szerzője, társszerzője 2 tudományos kutatói munkának, amelyeket Újvidék az Orvostudományi Kar Kongresszusán valamint 2015. decemberi Nemzetközi Pediátriai Kongresszuson – Törökországban (Isztambul) mutatott be.

2016 októberében beiratkozott az Újvidéki Egyetem, Orvostudományi Karon sportorvoslás fizikoterápiára. Több külföldi képzésen is részt vett: Magyarországon (Budapesten, Szegeden), és oklevelet szerzett az alábbi teljesített képzésekről: funkcionális diagnosztika, kinesio taping, schrott metódus, miofascia kezelés, neurodinamika, medencefenék speciális izomstimulációja (szülés után és időskorban vizelettartási problémák megelőzése érdekében), újszülött/gyermek ideg és izomstimulációja.

  •     Hány munkatárssal rendelkeznek és mely szakterületekért felelnek?

    A Medica Netter rehabilitációs központ multidiszciplináris csapattal rendelkezik, ezért is egyedülálló magán intézmény Vajdaság területén, hiszen több szakterület speciálistài azon dolgoznak, hogy a minket megkereső páciensek számukra legmegfelelőbb kezelést, gyógymódot, és szakértelmet kapják minél rövidebb időn belül. Elérhető szakemberek a Medica Netterben: gyógytornászok, gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok, mozgásfejlesztő szakember, rehabilitációs orvos, gyermekgyógyász, akupunktúrás szakember, természetgyógyász és hormonterapeuta, táplálkozási tanácsadó, kozmetikus és bőrápolási tanácsadó, gyógymasszőr, fizikoterápiás asszisztensek, kutya terápiás oktató, ezen felül külföldi szakemberekkel is tartjuk a kapcsolatot, hogy minél több új technológiát tudjunk követni és megismerni, illetve hogy tapasztalatokat tudjunk cserélni egymással.

  •     A jelenleg is fennálló koronavírus járványhelyzet éreztette-e hatását a magánrendelő munkájára? Hoztak-e esetleg olyan intézkedéseket, amelyek elősegítették hogy a páciensek továbbra is könnyen és zavartalanul igénybe vehették a szolgáltatásaikat?

A koronavírus járványhelyzet kihatással volt sajnos a mi munkánkra is, hiszen a kijárási tilalom alatt több, mint egy hónapot nem tudtunk dolgozni, és ugye a munkánk nem megoldható online szolgáltatásként, legfőképpen nem a funkcionális diagnosztika, gyógypedagógiai-  logopédiai felmérések, fizikoterápia és a kineziterápia sem. Május közepén kezdtünk el ismét dolgozni, természetesen  az érvényben lévő járványügyi szabályok értelmében, és annak legszigorúbb betartásával. Óriási változásra nem volt szükség, hiszen a járványhelyzet előtt is teljes mértékben odafigyeltünk a tisztaságra, fertőtlenítettük az eszközeinket minden páciens után, tiszta lepedőket, huzatokat használtunk, szellőztettünk, illetve egyszerre csak egy pácienst fogadtunk korábban és most is, mivel mindenki előre megadott időpontban érkezik hozzánk. Ami más, mint régen, az a kötelező maszkviselés. Ezt mi gond nélkül betartjuk mint itt dolgozók, de ugyanúgy a pácienseink is.

  •     Az Önök rendelőjénél elérhető gyógyterápiák közül melyeket emelné ki, és mit lehet tudni róluk? Van-e olyan terápia, amely újdonságnak számít és csak a Medica Netterben érhető el?

A rendelő profiljába tartozik a különböző betegségek diagnosztizálása, gyógyítása, illetve betegségek preventív kezelése, a meglévő betegségek és rendellenességek rehabilitációja, továbbá gyermekrehabilitáció, reumás betegségek kezelése, ortopédia és traumatológiai esetek, neurológiai betegségek kezelése, kismamatorna, újszülöttek fejlődésének diagnosztizálása és annak lekövetése, genetikai betegségek kezelése, valamint a sportsérülések orvoslása, sportolók felkészítése.

    Térségünkben a gyermekrehabilitáció jelen pillanatban is eléggé gyermekcipőben jár, a rászoruló gyermekeket pedig általában Újvidékre küldik, ezenkívül térségünkben elég sokan szenvednek reumatológiai problémáktól, különösen olyan degeneratív jellegű betegségektől, mint a gerincsérv, lumbágó, isiász stb., ami egyre gyakrabban jelentkezik, már a fiatalabb korosztályú embereknél is. A diagnosztika mellett, különböző gyógyterápiákat lehet igénybe venni, egyebek mellett ultrahang-, elektro-, lézer-, mágnes-, horizontális terápiát, Bioptron Pro kezelést, nyiroködéma és lökéshullám kezelést (Shock Wave terápia), és amit külön kiemelnék, amely jelen pillanatban hazánkban kizárólag rendelőnkben elérhető, ez a Bemer terápia. A Bemer kezelés számos betegség tüneteinek megszüntetesére, enyhítésére alkalmas, többek között : -gerinc-, porc-, és izom eredetű problémák, szklerózis multiplex, krónikus fejfájás, meddőség, cukorbetegség, alvászavar , stressz, ödéma, stb.

  •     Mely betegségek, rendellenességek kezelése és rehabilitációja a leggyakoribb?

    Jelen pillanatban a mozgásszervi betegségek a legelterjedtebbek. Munkánk során rengeteg pácienssel találkozunk, akik ezen betegségek egyikétől szenvednek. Az emberiség fennállása óta van tudomásunk gerincbetegségekről. Gyakoriságuk az utóbbi években jelentősen megnőtt, népbetegséggé vált. A gerincfájdalom  nem mindig kóros eredetű elváltozás miatt alakul ki, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás, életmód következménye. Kétségtelen, hogy gyakran örökölt tényezők, fizikai túlterhelés lényeges elemek egyes gerincbetegségek kialakulásában, de az is kétségtelen, hogy megfelelő életmóddal mindenki sokat tehet a gerincpanaszok megelőzése érdekében, különösen azok, akiknél ilyen hajlamosító tényező fennáll. Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint meggyógyítani.

Szerbiában a felnőtt lakosságának több, mint 70%-a szenved derékfájdalomtól. Azok az emberek, akiknek feszesek a hátizmaik, porckorong károsodásuk, csontritkulásuk, fejfájásuk, isiászuk vagy egyéb gerincpanaszuk van, sokat szenvednek a fájdalomtól. E panaszok oka gerincbetegség, vagy testtartási, mozgási rendellenesség. Mivel a tartási rendellenességek már serdülőkorban is észlelhetőek, korai felismerésükkel és kezelésükkel a későbbi, a gerinc helytelen terheléséböl fakadó, maradandó elváltozások és panaszok megelőzhetők. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy már a gyermekkorban érdemes funkcionális diagnosztikai vizsgálatot végezni, hiszen ha van veleszületett deformáció , mint példúl gerincferdülés, lúdtalp, X vagy O láb, arra időben hangsúlyt lehet fektetni, és személyreszabott gyógytornába kezdeni, ezzel el tudjuk kerülni a későbbi szövődményeket.

  •     A Mini-Max egy 3-6 éves gyermekek számára kifejlesztett fejlesztő csoportos foglalkozás, amely egyedülálló Vajdaságban. Mi adta az ötletet és mit lehet tudni róla?

    Nem csak a gyermekrehabilitáció, de a gyermekek komplex fejlesztése, és az ilyen jellegű foglalkozások is hiányt szenvednek térségünkben. Ezért 2017 őszén a Medica Netter csapatainak szakembereivel közösen megálmodtuk a MINI-MAX foglalkozást. A szakemberek között volt gyógytornász, gyógypedagógus, logopédus, pszichológus, óvodapedagógus is. Mindenki beletette a saját szakterületéből azt, amit a legfontosabbnak tartott a fejlesztés céljából. A programot 3-6 éves gyermekek számára fejlesztettük ki, és pont azt nyújtja a gyerekeknek, amire ebben a korban szükségük van. Minden egy helyen: rekreáció, játék, beszédfejlesztés, érzelmi intelligencia fejlesztés, helyes fejlődés, szakértői megfigyelés, korrekció,  tánc, öröm és nevetés.

A gyermekkorban elkezdett sportolás segíti a helyes testtartást, erősíti a törzsizmokat, ezáltal megakadályozza az egyébként gyermekeknél is előforduló hátproblémák kialakulását. Azok a gyerekek, akik kiskorukban hozzászoknak a rendszeres aktivitáshoz, később is jobb állóképességgel, erőnléttel rendelkeznek. A feladatok olyan aktivitást ígényelnek a gyermektől, mint például: futás, séta, ugrás, kúszás, dobás, mászás, stb.

Ezek a játékos gyakorlatok lehetővé teszik a gyermek számára, hogy a finommotorikai érzék, illetve a koordináció is megfelelőképpen fejlődjön, hiszen pont ebben a korban fejlődnek ezek a területek a gyermekeknél a legintenzívebben. Amire külön hangsúlyt fektetünk a MINI-Max fejlesztő csoportos foglalkozásokon a következők:  grafomotorika, finommotorika és beszédmozgás fejlesztése, testéma, téri orientáció és időben való tájékozódás fejlesztése, figyelem, észlelés és emlékezet fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése, valamint az önismeret és önbizalom fejlesztése a játékok során.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, Mézga