Magyar szálláshelyek közül a legjobb

87.jpg

Rangos anyaországi díjat nyert a topolyai Gurman Villa 024 – Nincs étterem szállás, és szállás étterem nélkül

A magyarországi Utazó magazin szerint a 2020-as évben Vajdaság legjobb magyar szálláshelye a topolyai Gurman Villa 024 lett. A népszerű hely étteremként is működik, és két testvér üzemelteti a komplexumot. Az étterem részért Petkov Csongor a felelős, a szálláshelyet pedig Petkov Ákos irányítja. A létesítményt édesapjuk, Petkov Ferenc alapította, mondta el lapunknak Ákos.

– A Gurmant 1986-ban édesapám nyitotta meg, mint pizzériát és sörözőt. Akkor ez volt az egyedüli hely Topolyán, ahol pizzát lehetett venni. Az első részlegünk 25–30 főt tudott befogadni, és három ember dolgozott ott, köztük édesapám is. Ha valaki hétvégén be akart jutni, akkor asztalt kellet foglalni, de hétköznap is nagyon sokan voltak. Elmondható, hogy annak idején nagyon nagy volt a kereslet a hely iránt. A 2000-es évek elején nyílt a Gurman terasza, 2006-ban pedig megnyílt az étterem rész is. Az első emeletet, ahol a szobák vannak, 2007-ben nyitottuk, rá négy évre pedig kibővítettük a szálláshelyet a második emeleti szobákkal. A két emeleten összesen 13 szoba van, és 30 ágy, amit pótágyazni tudunk, így összesen 43 főt tudunk elhelyezni.

Honnan az ötlet, hogy ne csak étteremként, hanem szálláshelyként is működjenek?

– A koncepció rögtön megvolt, mert rájönnek a vendéglátóipari helyek, hogy szállás nincs étterem nélkül, és étterem nincs szállás nélkül. Ez a kettő össze van kötve, és azt látjuk, hogy legtöbb étterem bővít, szálláshelyet alakít ki, mert erre van igény. A szállás nagyon sok vendéget hoz, most például épül a stadion, a fürdő Topolyán és nagyon sok munkás száll meg nálunk. Az első, amit megkérdeznek, az a szállás, és csak utána beszéljük meg az étkeztetést.

Kezdetben is nagy volt az igény a szálláshelyek iránt, vagy csak később alakult ki?

– 2007-ben, amikor megnyitottuk az első emeletet, akkor készítettem egy év végi értékelést, és 21 országból voltak nálunk vendégek. Ez nagyon biztató szám, ha azt nézzük, hogy Topolya egy mezőváros. Ez a későbbi években csak bővült, és a külföldi vendégek száma csak most csökkent, a Covid miatt. Elmondható, hogy a külföldi turisták száma nagyon visszaszorult, viszont a belföldi megnövekedett és az építkezések száma is gyarapodott, ami ugyancsak vendégeket hozott számunkra. Úgy látom, hogy a külföldi turizmus is vissza fog állni, mert vannak felfelé irányuló mozgások. Az autópálya mellett is vannak reklámjaink, és látom, hogy nagyon sokan vannak az autópályán. Térnek haza a török vendégmunkások, akik igénybe szokták venni a szálláshelyet, de sok cseh, lengyel, ukrán, orosz és más nyugati turista is meg szokott itt szállni, mert ez körülbelül félúton van számukra. Nagyon sok vendég foglal nálunk a Booking internetes portálon, noha csak nemrég óta használjuk. Előtte nem volt éjjel-nappal recepció és nem tudtuk volna ezeket a foglalásokat is követni. Most már van folyamatos recepció, és a világjárvány is rákényszerített bennünket, hogy használjuk a Bookingot. Idáig 8,9-es az átlagunk, ami egy jó átlag, de szerintem ez csak emelkedni fog. Például most is le vannak zárva a szobáink a Bookingon, mert az összes szobánk foglalt.

Az utóbbi években nagyon népszerű lett a Topolyai-tó, ez növelte-e a szállóvendégeik számát?

– Igen, tavaly a Covid-időszakban nagyon jól jött a tó népszerűsége. Hétvégére sokan foglaltak szállást azok közül, akik a tóra mentek, vagy a pacséri fürdőbe. A Topolyai-tavat nagyon szépen fejleszti a város, és ők is tudják, hogy Topolyának szüksége van rá, hogy a tó rendezett legyen és folyamatosan fejlődjön. A turizmus fejlődése szempontjából ez elengedhetetlen.

A mostani díj mellett milyen minősítése van a szálláshelynek?

– Míg szoba kategóriába tartoztunk, addig négycsillagosok voltunk, de utána változott a kategorizáció. Nálunk, Szerbiában, ez nagyon magas szinten van, hotelként sorolják be a szobákat is. Utána már csak a kétcsillagos szintre fértünk be, mert megszüntették a négycsillagot, három volt a legtöbb. Azért voltunk csak kétcsillagosak, mert a szobákban nincs minibár, széf és 2 méteres tükör. Viszont ez a besorolás is megszűnt, mert már nem szoba, hanem villa kategóriába tartozunk, és ebben nincs kategorizáció. Van egy standard, amit teljesíteni kell, hogy villa lehessünk, de mi e fölött vagyunk. A szobáink klimatizáltak, mindegyikhez tartozik saját fürdőszoba, vannak kétágyas, franciaágyas és háromágyas szobáink. Minden szobában van LCD TV, internet, telefon, és hűtőszekrényt is tudunk biztosítani kérésre.

Milyen fejlesztésekben gondolkodnak?

– Nagyon határozott elképzeléseink vannak, amikre pályázni szeretnénk. Elsősorban fel szeretnénk újítani a szobákat, és beszerelni mindent, ami még hiányzik, mint a minibár és a széf. Az épület kibővítése is tervben van, erre vonatkozóan megvan az összes tervdokumentáció és a szükséges engedélyek is. Az étterem kapacitását növelni szeretnénk 60 fővel, valamint elöl szeretnénk egy kis termet további 60 fő számára. Erre a panziós vendégek miatt van szükség. A jelenlegi 30 ágyat szeretnénk 60 ágyra kibővíteni, és ekkor már egy egész autóbuszt tudunk fogadni. Az új terem alatt létesítünk majd egy pincét, ahol mosoda, hűtőház, öltözők és raktárak kapnak helyet. Az átalakításnak köszönhetően a recepció is az utca felől lesz, emellett szeretnénk átépíteni a konyhát is, és fölötte szobákat kialakítani. Jelenleg az önkormányzattal tárgyalunk arról, hogy a park felé szeretnénk terjeszkedni. Arra az étterem bővülne, egy üveg résszel, amiből szép kilátás nyílik a parkra. Ezeket a terveket szeretnénk megvalósítani, a tervdokumentáció kész, az engedélyek megvannak, most várjuk a megfelelő pályázatot. Ha minden fejlesztést sikerül megvalósítani, akkor több munkást tudunk majd alkalmazni, ami a város számára is jó lenne.

Szerző: 
Magyar Szó, Lakatos János