Magyar Levente: A gazdaságfejlesztési program nem zárul ezzel a körrel

02-02-2023-prosperitati-szerzodesalairas-topolya_5.jpg

49 közepes és nagy léptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztésről szóló szerződést írták alá Topolyán, a TSC Arénában.

A Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program sikeres pályázói 14 hónapot vártak erre a pillanatra, de a kitartásuknak, komolyságuknak, bizalmuknak meg lett az eredménye - mondta az ünnepélyes aláíráson Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Magyar Levente, a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese biztosította a vajdasági vállalkozókat, hogy a nehéz helyzet ellenére lesz folytatása a gazdaságfejlesztési programnak.

2020-ban nyitotta meg halfeldolgozó üzemét a péterrévei Szabó Árpád hazai és külföldi alapanyaggal is dolgozó cég. Most egy új hűtőházat üzemeltet be a Prosperitati Alapítvány támogatásával.

Szabó Árpád, tulajdonos, Fish and Food Kft., Péterréve: „Ez a hűtőház egy 600 raklap férőhelyes hűtőház. Fagyasztott árut tudunk benne tárolni. Ezzel tovább tudjuk bővíteni a termékeinket. Tudunk esetleg kivitelre is gyártani, mivel ott nagyobb mennyiséget kellene legyártani.”

Aladics Tibor cége több éve a ludasi és a környékbeli gazdák terményeit veszi át. A Prosperitati Alapítvány támogatásából új hangárt épít ki.

Aladics Tibor, igazgató, Ludas Tim, Ludas: „Eddig egy bérelt hangárban dolgoztunk, és ezzel a pályázattal lehetőségünk nyílt arra, hogy egy sajátot ki tudjunk építeni, ami már korszerűbb. Ezáltal megpróbáljuk mindazokat a dolgokat beépíteni ebbe a felvásárló állomásba, ami korszerűsíti az időszerű munkálatokat.”

A vajdasági gazdaság szempontjából kiemelkedően fontos a mezőgazdasági termékek átvétele és feldolgozása. Örömteli, hogy újra támogatási szerződéseket köthetnek a vállalkozókkal - mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: „A szerződéskötés mindig egy ünnepi pillanat. A pályázat benyújtásának, az ötlet megszületésének, előírásnak, a döntéshozásnak ünneplése, a pont az i-n. A mai nap mindannyiunk számára, nem csak a jelen, hanem a jövő vonatkozású anyaga is üzenetet hordoz.”

Az Ukrajnában zajló háború, az energiaválság és az infláció miatt beszűkültek Közép-Európa gazdasági kilátásai. A nehéz helyzetben nehezebb a források előteremtése. A vajdasági vállalkozók továbbra is számíthatnak az anyaország támogatására.

Magyar Levente, miniszterhelyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország: „Számíthatnak arra, hogy nem zárjuk le a Gazdaságfejlesztési Programot ezzel a pályázati körrel, hanem amikor majd mindenki megkapja az elnyert forrást, remélhetőleg ez hónapokon belül megtörténik, elkezdünk azon gondolkodni, hogy hogyan tovább. Nyilván okosabbak leszünk a tekintetben, hogy mi a pénzügyi, gazdasági mozgástér, amiből gazdálkodunk. Nagyon remélem, hogy az év közepére már letisztult helyzettel állunk szembe. Akkor a 24-es programot összerakjuk elnök úrral és folytatjuk a pályáztatást.”

2021 december elején hirdettek eredményt az aláírt pályázatok esetében. A projektek többsége már épül, zajlik. Ez a komolyság, a bizalom és a kitartás bizonyítéka - hangzott el.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ilyen szempontból ez a mostani atipikus helyzet, ez a mögöttünk lévő időszak akár a szavahihetőség vizsgájaként is felfogható. Ilyen szempontból közösen jól vizsgáztunk. Szeretnék önöknek köszönetet mondani a türelemért és megértésért, amit tanúsítottak. Ez a komolyság bizonyítéka, a rátermettségnek, az elkötelezettségnek a bizonyítéka és annak a nemzetpolitikai építkezésnek a záloga, aminek ez egy fontos eleme.”

A vajdasági Gazdaságfejlesztési Program 2016 óta több mint 14 ezer projektet támogatott.

Szerző: 
Pannon RTV