Magyar Levente: Feltett szándékunk folytatni a vajdasági gazdaságfejlesztési programot

20220329124211_img_0812.jpg

A magyar kormány támogatásával a vajdasági magyar közösség teljesen új helyzetbe került, és a magyar kormány feltett szándéka, hogy folytassa ezt a programot, ehhez pedig arra van szükség, hogy a kormány április 3-án megkapja a bizalmat a folytatáshoz – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Szabadkán.

Hozzátette: a vajdasági gazdaságfejlesztési program során 2016 óta több mint 14 ezer pályázót támogattak a Vajdaságban, többségüket a mezőgazdaság területén, de az ipar és az információs technológia területén is. Mint mondta: több mint 120 milliárd forintnyi beruházás valósult meg hat év alatt.
Magyar Levente kiemelte: ha április 3-án az Orbán Viktor vezette kormány ismét bizalmat kap, akkor a vajdasági gazdaságfejlesztési program is folytatódik és bővül majd. A cél az, hogy erősödjék és mélyüljék a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolat, ezáltal pedig kiszélesedjék a vajdasági magyarság mozgástere is.
Amennyiben marad a magyar kormány, és a szerb állampolgárok is úgy döntenek, hogy a mostani szerb kormány folytassa a munkáját április 3-a után is, akkor a vajdasági magyarságra, de Szerbia és Magyarország kapcsolatára is további felívelés vár – húzta alá az államtitkár.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke rámutatott, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program megteremtette a lehetőséget arra, hogy az emberek magyarként boldoguljanak a szülőföldjükön. A vajdasági magyarság nem zárkózott be, hanem úgy teremtette meg a saját világát, hogy közben együttműködött a többségi nemzettel is.
A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke emellett reményének és bizakodásának adott hangot, hogy az április 3-i szerbiai és magyarországi választásokat követően is folytatódik a jó kapcsolat Szerbia és Magyarország, illetve a vajdasági magyarság és az anyaország között.
A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult. A cél az, hogy az emberek a szülőföldjükön boldoguljanak, és csökkenjen az elvándorlás.

Szerző: 
MTI, Markovics Annamária