Lehetőség a gazdák, termelők, vállalkozók előtt

2016.03.29.07.35.27_lehetosegek.jpg

Március 1-je óta adhatják át pályázataikat a Prosperitati Alapítvány nyolc (Szabadka, Nagybecskerek, Óbecse, Magyarkanizsa, Temerin, Zenta, Topolya, Zombor) térségi irodájában azok, akik részesülni szeretnének a gazdaságfejlesztési támogatásra kiírt eszközökből.

Az első körben tíz pályázat lett meghirdetve: házvásárlásra, vállalkozásfejlesztésre és mezőgazdaság-fejlesztési támogatásra nyerhető pénz. A házvásárlás keretében falusi házak megvételére nyílik lehetőség, a vállalkozásfejlesztéshez egyéni, mikro- és kisvállalkozások tartoznak. Ezen belül eszközbeszerzésre, szabványok bevezetésére és működtetésére, valamint idegenforgalmi fejlesztésekre lehet pályázni. A mezőgazdasági-fejlesztési támogatások magukban foglalják a tenyészállatok és méhek vásárlását, a fóliasátras növénytermesztéshez szükséges felszerelés, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzését, mezőgazdasági kultúrák öntözését, az öntözőrendszerekbe való beruházást és többéves ültetvények telepítését. Az összeg 40%-a vissza nem térítendő támogatásként lesz kiosztva, 60%-a pedig kedvezményes bankkölcsön formájában. Az első tíz pályázat keretében az 50 milliárd forint 2%-át (1 milliárd) osztják szét a pályázók között, a becslések szerint 300-400 gazdaságot tudnak az első körben támogatni. A pályázatokat március 31-éig lehet beadni, kizárólag személyesen, a területi irodákban.

Néhány termelőt, vállalkozót arról kérdeztünk, hogyan fogadta a pályázási lehetőséget, és átadta-e már pályázatát.

Márki Tibor noszai termelő:

— Locsolóberendezésre, öntöződobra (tifonra) és vízhúzó pumpára pályázok. Átadtam minden dokumentumot, az előszámlákat, a kettős állampolgárságról szóló dokumentumot, az ajánlatokat és több bizonylatot, például arról, hogy nem bérelek állami földet. A szükséges dokumentumok beszerzése két hetet vett igénybe. Nagy segítség ez nekünk, termelőknek. Megörültem a magyar állam és a VMSZ által teremtett lehetőségnek, hiszen a szerb kormány jócskán lefaragja a földművesek számára a támogatásokat, legalább ez a pályázat segít rajtunk. Az első körben az 50 milliárd forint 2%-át osztják ki. Reménykedünk, hogy sikerrel járunk, mint ahogy abban is, hogy az elkövetkező időszakban újabb pályázatok lesznek kiírva. A későbbiekben gyümölcsfák telepítésére szeretnék pályázni, de ha majd földvásárlásra is lehet, akkor arra is benyújtom a papírokat. Elég sokan szeretnének már az első körben pályázni, emiatt úgy hiszem, most csak az átadott pályázatok bizonyos százaléka fog sikerrel járni. Nem csüggedünk, ha most nem sikerül nyerni, legközelebb is próbálkozunk.

Jankovics Tamás kispiaci termelő:

— Az öntözőberendezések csoportjába tartozó eszközökre pályáztunk, mint amilyen a búvárpumpa és a csöpögtető rendszer az újonnan telepített gyümölcsösbe. Minden dokumentumot összegyűjtöttem, és a jövő héten adom át őket a megfelelő irodában. Az önerőnek legalább húsz százaléknak kell lennie, ennek növelésével emelkednek a pontok, illetve nő az esély is, hogy a pályázat sikeres lesz. Annál esélyesebb tehát a pályázó, minél nagyobb önerőt mutat fel. Hatalmas segítség ez a gazdáknak, hiszen nálunk, mind a tartományi, mind a köztársasági pályázatok esetében az önerő és a támogatás aránya mintegy 50:50 százalék, itt viszont a 80 százalékos támogatáshoz 20 százalékos önerőt kell hozzátenni. Ismerőseim körében nem pályáznak sokan, és nem is fűznek nagy reményeket pályázatuk sikerességéhez. Én azonban ehhez is, ahogyan az összes eddigi pályázathoz, melyeken részt vettem, pozitívan állok hozzá, és bízom benne, hogy sikerrel fogok járni.

Kis Torma András noszai gazdálkodó:

— Mi sajnos nem pályázhatunk, mivel még nincs magyar állampolgárságunk. Viszont tervezzük a megszerzését, de még nem kerítettünk rá sort. Sokakat váratlanul ért, hogy a pályázatokon való részvételt a kettős állampolgárság meglétéhez szabták, ezért többen nem pályázhatnak. Az itteni embereknek nyújtott támogatást, pályázási lehetőséget egyébként kiváló kezdeményezésnek tartom. Jelenleg nyolc 150 négyzetméteres fóliasátorban salátát termesztünk, további négy kisebbet pedig palántanevelésre használunk. Jó lenne a meglévőket bővíteni, valamint egy nagyobb fóliasátrat építeni, de egyelőre ez csak tartományi támogatásból képzelhető el. Bízom benne, hogy az elkövetkezőkben is lesznek pályázatok fóliasátrakra, üvegházakra. Addigra lesz magyar állampolgárságunk is, és akkor már mi is megpróbálkozunk támogatáshoz jutni.   

Szerző: 
Hét Nap, Tóth Tibor