Korszerű felszerelés és tapasztalat

images_cms-image-000266947.jpg
A szenttamási Balázs-Végel Elvira két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy könyvelői irodát nyit. Egy hónappal ezelőtt, a nyár kellős közepén beszéltük meg a találkozót, s miközben a hőmérő higanyszála a 40 fok felé közelített, jólesett leülni a légkondícionálóval (is) felszerelt irodában. A beszélgetés témája a vállalkozás, annak beindítása, folyamata, nehézségei... volt. Bevezetőként Elvira elmondta, hogy 1976-ban született, és miután befejezte az általános iskolát, ingázó diákként az óbecsei négyéves közgazdasági középiskolában szerzett diplomát.

− Már általános iskolás koromban megszoktam a munkát. A nyári szünetekben először idénymunkásként, később pedig kereskedőkisegítőként dolgoztam. 1995-ben diplomáztam, és másnap az utca sarkán lévő boltban álltam munkába. Dolgoztam még három évig egy cégnél, amely export-import árucserével foglalkozott. Ott nem könyveltem csak számláztam, vagyis inkább titkárnői feladatokat láttam el. Ezt követően eladóként dolgoztam egy butikban, majd felszolgálóként egy kávézóban. Miután összeházasodtunk a férjemmel, otthagytam a kávézót, és egy nagykereskedelemben könyvelőként kaptam munkát, ami nagyon eltért a mostanitól, hiszen nem digitálisan könyveltünk, hanem manuálisan, vagyis kézzel. Minden adatot mi számoltunk ki, és a kész adatokat vittük be a programba, a mai programok azonban „egy gombnyomásra könyvelnek”. Ez később nagyon sokat segített, hiszen aki megtanulja a kézi könyvelést, az sokkal könnyebben boldogul a mai programokkal – mondta.

Balázs-Végel Elvira, az Anex duo könyvelői iroda tulajdonosa (Fotó: Paraczky László)

Innen 2002-ben egy komoly ügynökséghez került, ebben 18 évig dolgozott, és az addig tanultak mellett a könyvelői szakma legapróbb részleteit is elsajátította, hiszen legtöbbször teljesen önállóan dolgozott. Amikor a tulajdonos 2020-ban nyugdíjba vonult, becsukta a céget.

– Hosszú ideig terveztem egy saját vállalkozás indítását, s vágyam 2020. május 26-án teljesült. Cégünk működése kevés megtakarított pénzünk befektetésével indult. Azért vágtam neki, mert erre szakosodtam, ebben mozgok otthonosan. Úgy gondolom, hogy ez a munka időtálló, és hosszú távon van jövője. Az iroda, vagyis a cég közel van a házunkhoz, itt valamikor pizzéria működött. Tíz nap alatt kívül-belül rendbetettük a bérelt helyiséget, a tulajdonostól kölcsönbe kaptunk pár használt bútorzatot, így íróasztalként két konyhaasztalt, a dokumentáció tárolására pedig nappali szekrényt használtunk. A számítógépeket és a hozzájuk tartozó felszerelést pedig az előző cég tulajdonosától kaptam kölcsönbe, ám ez a technika már eléggé elavult, emellett az irodában a fűtés sem volt megoldva.

A Prosperitati Alapítvány segítségével mindezt sikerült kiküszöbölni, ugyanis pályázat útján beszereztük a hiányzó felszerelést, új eszközöket, új bútorzatot és légkondit is. A támogatásnak köszönhetően ma már teljesen korszerű irodában fogadjuk az ügyfeleket – sorolta Elvira.

Elmondta, hogy az előző vállalata nagy és jól működő volt, s az ottani ügyfelek továbbra is igényt tartottak a könyvelési szolgáltatásra, ezért már induláskor két dolgozóra szüksége volt. Két volt kolléganő, Ljubica Gagić és Szép Anetta került az irodába, mindkettőjüknek többéves szakmai tapasztalata van.

− Tekintettel arra, hogy hárman dolgozunk, az említettek miatt nehéz beosztani az évi szabadságokat. Ugyanis a hónap első 15 napjában a megadott határidők miatt nagy a „nyomás”, így mindannyian itt vagyunk, de a hónap második felében, amikor már kevesebb a munka, nem mehetünk egyszerre szabadságra, így megbeszéljük az évi szabadságok idejét.

A szenttamási vállalkozó az iroda bejáratánál (Fotó: Paraczky László)

A kérdésre, hogy mi minden tartozik egy könyvelő munkakörébe, beszélgetőtársam elmondta, hogy a vállalatok nyitásától kezdve a bezárásig az összes „papírmunka”, az összes szükséges számviteli és könyvelési tevékenység, az áfa kiszámítása, az adóbevallások, az alkalmazottak munkába való be- és kijelentése, a fizetések elszámolása, az év végi elszámolás, az elektronikus fizetések utalása, a különféle szerződések és az ügyféllel való konzultációk.
Elmagyarázta, hogy a vállalkozó cégek jogi formája lehet egyéni vállalkozó (PR) vagy korlátolt felelősségű társaság (DOO). Az egyéni vállalkozók esetében az adózási mód lehet vállalkozói jövedelem szerinti vagy átalányadózás, a korlátolt felelősségű társaság pedig csak az első mód szerint adózik. A könyvvezetés módja lehet kettős és egyszeres könyvvitel, ez utóbbit alkalmazzuk a mezőgazdászok és az általányadózási módot alkalmazó cégeknél.

Vannak cégek, amelyek áfa-, azaz PDV-kötelesek, és vannak, amelyek nem. Áfaköteles minden olyan cég amelynek forgalma az utolsó 12 hónapban nagyobb 8 millió dinárnál. A kisebb forgalomat megvalósító cégek önkéntesen bejelentkezhetnek áfakötelezettnek.

− A célcsoportom demográfiája rendkívül változó. Az ügyfelek kisebb cégek, és főleg olyanok, akiknek nem kifizetődő könyvelőt alkalmazni, a munkát inkább könyvelői irodákra bízzák. Az igények különbözőek. Van, aki a kész dokumentációt csak könyvelni hozza, van, akinek mi végezzük a számlák fizetését, akiknek mi állítjuk ki a kimenő számláikat stb. A kliensek megbíznak a munkánkban, így ismerőseik számára is ajánlják a szolgáltatásainkat. Ezért fokozottan oda kell figyelni a vállalkozás pozitív szakmai hírnevére – fogalmazott Elvira.
Hozzátette, tekintettel arra, hogy egyre több magáncég nyílik, a könyvelési irodákra nagy szükség van. Az ügyfelek kisebb cégek, amelyek nagy része szenttamási (ide értve Turia és Nádalja települést), de vannak a közelebbi városokból is, pl. Radičević, Óbecse, Újvidék, Kúla és Cservenka, amelyek főleg kis- és nagykereskedelemmel, vendéglátóiparral, bel- és külföldi fuvarozással és különböző termeléssel foglalkoznak. Ezenkívül vannak mezőgazdasági termelők és építőipari cégek is.

− Szenttamáson több könyvelői iroda is működik, a szolgáltatások díjában nincs nagy eltérés. A versenytársainkkal jó viszonyban vagyunk, és amikor szükséges, kisegítjük egymást. Hiszek saját képességemben, és tudom, hogy az ügyfelek is megbíznak bennünk. Ezt legjobban az is bizonyítja, hogy az előző cég bezárása után is majdnem mindenki a mi szolgáltatásunkat választotta – mondta a könyvelői iroda vezetője.

Külön kitért arra, hogy tapasztalt dolgozóként kiváló könyvelői programot használnak, az internetes kommunikációnak köszönhetően pedig az adatok átvitele, a bankokkal, az adóhivatallal és a szolgáltatás igénylőivel is sokkal gyorsabban folyik, mint amikor manuálisan és „papíralapon” számoltak, vettek nyilvántartásba és könyveltek.

Szavai szerint a könyvelő sem tudhat mindent, ezért az iroda is előfizető a Paragraf tanácsadó cégnél, ahol folyamatosan követik a törvényeket és a változásokat. Minden hónapban megjelenik egy kiadványuk, amiben magyarázatot adnak a legújabb változásokra, de amennyiben a szolgáltatást nyújtó cég valamiben nem biztos, telefonon is kaphat útbaigazítást.

A beszélgetés ideje alatt körülnéztem az irodában, és az új bútoron, irodai felszerelésen mindenütt a Prosperitati Alapítvány logóját láttam. A támogatás ezúttal is jó helyre került, hiszen három dolgozónak (ezáltal pedig családnak) biztosított munkát és megélhetést.

Szerző: 
Magyar Szó