A költségvetési eszközök felelősségteljes felhasználása

2021-10-05-gyivanovitydaniel.jpg

A gazdasági társaságokról szóló törvénymódosítási javaslat kapcsán szólalt fel Gyivánovity Dániel VMSZ-képviselő, leszögezve, hogy a javaslat különösen jelentős az ország kedvező gazdálkodási környezetének megteremtésében.

– A változásokra igenis szükség van, mivel a törvény megadja a gazdasági tényezők működésének jogi kereteit, mintahogyan rendezi a vállalkozók jogi helyzetét is. A javaslatok elfogadásával lehetséges előrelépni a Világbank ranglétráján, melyek a kisebbségi részvényesek jogvédelmére vonatkoznak. A Szerb Köztársaság tavaly jelentősen haladt a Világbank Doing Business 2020 ranglétráján, amikor a 83-ról a 37. helyre lépett, pontosan a kisebbségi részvényesek jogvédelmére tett igyekezete révén – mondta.Véleménye szerint a törvényjavaslatok pozitívan hatnak majd az üzletkötések átláthatóságára, mivel egyszerűsíti az ügyintézést, átláthatóbbá teszi a gazdasági társaságok és a beruházók közötti viszonyt, így a a Vajdasági Magyar Szövetség üdvözölni tudja. Megállapította, hogy ha nem törekednénk folyamatosan a törvények és szabályzatok összehangolásának finomítására, akkor a VMSZ sem dicsekedhetne a Prosperitati Alapítvány pályázati rendszerével, amely a magyar kormány határontúliakat segítő megaprojektumaként immár hat éve működőképes Szerbiában a szerbiai hatalom megértésének és elfogadásának köszönhetően.

– A program hat éve alatt 14.000 projektumot sikerül realizálni mintegy 350 millió euró értékben, csaknem 170 millió eurós költségvetési háttértámogatással. A támogatottak sorában van csaknem 6000 családi gazdaság, több mint 2000 mikro és kis vállalat, 1100 fiatal pár és gyermekét egyedül nevelő szülő (falusi házvásárlás) és majdnem 750 start up vállalkozás létrehozása. A 45 vajdasági község közül a projektumok 39-re kiterjedtek, konkrétan 180 településre eljutott valamilyen formában a Prosperitati Alapítvány támagatása, tehát mindenhova, ahol élnek a magyar nemzeti kisebbség tagjai. A program közvetlen felhasználói mellett a beszerzők és alkalmazottaik is közvetett élvezői a projektumnak. Összesen 1600 új munkahely nyílhatott mindennek köszönhetően, de összesen 12.500 embert foglalkoztatnak a projektum részesei. A folyamatban levő projektumok további 200 fő részére teremtenek majd munkalehetőséget. A terepi visszajelzések igazolják a Prosperitati Alapítvány stratégiai célját, azt, hogy felhasználóinak 95 százaléka Vajdaságban, illetve a Szerb Köztársaságban képzeli el a jövőjét – szögezte le Gyivánovity.

Szerző: 
Magyar Szó