Kisvállalkozásból piacvezető cég

images_cms-image-000289847.jpg

A megbízhatóság és a szorgalom meghozza gyümölcsét – mondja a topolyai AKE Djantar vállalat tulajdonosa

Az egykori topolyai Inomag fémipari vállalatban szerzett többéves tapasztalattal felvértezve Gyantár Lajos 1997-ben döntött úgy, hogy magánvállalkozásba kezd. Abban az időben az állami cégekben nagyon alacsonyak voltak a bérek, és egyebek mellett nyilván ez is motiválta elhatározásában. Elmondása szerint kezdetben a vállalkozása valójában vegyes vállalat volt, ugyanis a balingeni székhelyű német AKE cégnek is volt tulajdonrésze. Az AKE Knebel Gmbh & Co. több mint 50 éves tradícióra tekint vissza, és világviszonylatban is a vezető gyártók közé tartozik, ami a faiparban használatos szerszámok gyártását illeti.

Gyantár Lajos elmondta, hogy a kezdetektől fogva pozicionálták magukat a szerbiai piacon. A faiparban, valamint a bútoripari cégekben használatos szerszámokat, segédeszközöket gyártottak, és természetesen ezeknek a szerszámoknak a javítását, karbantartását is elvállalták. Sokévi türelmes és szorgalmas munkával 2013-ra sikerült elérni, hogy önállósult a cég. Akkor ugyanis a német partnertől megvették a tulajdonrészt, ugyanakkor megmaradt a két cég közötti jó viszony, a partnerség, a gyümölcsöző együttműködés. Fontos megemlíteni, hogy a szerbiai piacon olyan jelentős cégeknek a termékeit forgalmazzák, mint az Altendorf, a Hebrock és a Rojek, illetve a Nestro és a Kimel Filtri. Ez utóbbi cégeknek a fafeldolgozásban használatos eszközeit is forgalmazzák Szerbiában. A szerszámok élezését az ismert Vollmer eszközeivel és technológiájával végzik.

A vállalkozás tavaly volt 25 éves, a több mint negyed évszázados múltra visszatekintő műhely beszállítója a legnagyobb szerbiai faipari és bútorgyártó cégeknek, ugyanakkor folyamatosan együttműködnek kisebb asztalosműhelyekkel is. Jelenleg 26 alkalmazottal dolgoznak.

A fejlesztések folyamatosak, tavaly új telephelyre költözhettek. Ez azért is fontos, mert a faiparban és a bútorgyártásban használatos szerszámok élezésére alkalmas öt CNC-gép vásárlásával a régit már kinőtték volna. A beruházás megvalósítását a Prosperitati Alapítvány is támogatta. A családi vállalkozás ezzel a fejlesztéssel a szerbiai piacvezetők közé rangsorolható, valamint megteremtődött a feltétel a külföldi piac meghódítására is.

Gyantár Lajos kiemelte, hogy anyaországi támogatást kaptak, így meg tudták venni a legújabb, legmodernebb élezőgépeket. Ezekkel a gépekkel a szerb piacon a legigényesebb vásárlókat is ki tudják elégíteni. Az öt számítógépes vezérlésű fémmegmunkáló gép beszerzése 40,9 millió dináros befektetés. A magyar kormány ezt 15 millió dinárral támogatta.

Az AKE Djantar Kft. tulajdonosa hangsúlyozta, anyaországi támogatások nélkül nem sikerült volna mindezt elérni. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően készült el a telephely, a számítógépes vezérlésű élezőgépek beszerzésével versenyben tudnak maradni, a minőségi szerszámok és alkatrészek iránti igényeket ki tudják elégíteni, sőt céljuk német partnercégükkel a külföldi piacok meghódítása is. További fejlesztési terveik között szerepel a vídia és DIA élekkel ellátott vágóeszközök gyártási kapacitásának a növelése, mivel ezek beszerzése iránt partnereik részéről nőnek az igények. Gyantár Lajos végül elmondta, céljuk továbbhaladni a megkezdett úton, minőségi termékekkel és szolgáltatásokkal segíteni üzleti partnereik munkáját.

Szerző: 
Magyar Szó, T.P.