Kis Zserbó, nagy ötlet

jobb.jpg

Praksz Éva- Kis Zserbó Cukrászda- Óbecse

Praksz Éva, az óbecsei Kis Zserbó Cukrászda alapítója, tulajdonosa több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a cukrászat, a vendéglátóipar területén. A tradicionális magyar süteményeket, különböző tortákat és egyéb édesség- különlegességeket kínáló, széles körű látogatottságnak örvendő cukrászda és receptúra- köszönve a Prosperitati Alapítvány pályázatainak is- folyamatosan bővül. Családi vállalkozásként több generáció jövőjét jelenti.

  •     Milyen módon segítették az utóbbi évek pályázati lehetőségei, a csaknem harminc éves vállal(koz)ás működését?

Új fagylalt- vitrint vásárolhattunk, amely nagyban megváltoztatta a fagylaltunk minőségét. Az előző vitrin, hűtőpult nem tartotta a fagylalt minőségét, megolvadt. Nem tudtuk olyan magasba, dekoratívan megcsinálni, ahogy az most divat. Az új berendezés tartja a hőfokot, nagyon elégedettek vagyunk vele és örülünk neki. Sokkal ínycsiklandozóbb, finomabb most a fagylalt.

    1990-ben nyitottam a cukrászdát. Akkoriban iskolába dolgoztam, mint titkár és a munka mellett végeztem a privát üzletet is. ‘95- ben viszont világossá vált számomra, hogy nem lehet egyszerre csinálni a két munkakört. Választottam és akkor váltam főmunkaidős cukrásszá. 2013- ban mentem nyugdíjba, adtam át az üzletvezetést a gyerekeimnek. Ekkor minősültünk át családi vállalkozássá, valamelyest maradtam a szakmában. A gyerekeim jobban hajlottak az újítások felé, számítógépet, kamerarendszert vezettek be. Nagyon talpraesett mindkettő, a lányom, Szabó Praksz Marianna és a vejem, Szabó Attila szintén részt vettek a Prosperitati pályázaton. A cukrászat számára nyertek mosogatógépet, sütőt és egy nagyon szép játszóteret alakítottak ki a cukrászda udvarában. Köszönvén a játszótérnek nagyon megváltozott a vendég-körünk átlagkorosztálya. Sok a gyerek, a fiatal és ezáltal megnőtt a forgalom is.

  •     Hogyan látja, ennyi munkatapasztalat, év távlatából, sokat változtak a (helyi) cukrászda- látogatási, fogyasztói szokások?

A nyitás ötletét anno az adta számomra, hogy mint fiatal anyukának nem volt hova elmenni, sem cukrászda, sem egy kávézó, ahova be lehetett volna ülni...Abban az időben zárt be Óbecse akkori egyetlen cukrászdája. Hiánypótló szerepe volt a Kis Zserbónak.

  •     Azóta több hasonló hely nyílt meg (-zárt be), Önök azonban fent tudtak maradni. Mi a ,,titkuk”?

Talán az üzlet nevében keresendő a válasz.

    A kínálatunkban kiemelten vannak jelen a hagyományos magyaros édességek, ízek. Kapható nálunk például zserbó, somlói galuska (mi voltunk, akik elsőként bevezettük annak földiepres változatát), dobostorta, eszterházy- torta stb. Emellett természetesen mindenféle újdonság is. Különösen népszerűek a krémes- és fagylaltkelyhek.

  •     Vannak- e további pályázási terveik, esetleg piac- hódítási szándékaik?

Mindenképpen szeretnénk pályázni, amennyiben kínálkozik lehetőség. A gyerekeim megvették a cukrászdával szomszédos házat, amelyben közösségi teret, rendezvényszervezési, bérbeadási helyszínt szeretnének kialakítani, mintegy bővítve az eddigi vendéglátóipari  szolgáltatásainkat- hallottuk Praksz Évától.

2018. január 10.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT