Kis gazdaság, nagy eredmények

bartusz_peter_.jpg

Fóliasátras növénytermesztés, mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök – Péterréve

A péterrévei Bartusz Péter örömmel újságolta, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatai segítségével tudta fejleszteni a családi gazdaságot, a fóliasátras növénytermesztés, de az egyéb, a szabadföldi munkák során is nagy hasznát vette a megpályázott gépeknek, eszközöknek.

  •     Mi mindent termesztenek a családi gazdaságban?

Széles skálán mozog a termesztés, szabadföldön: krumpli, káposzta, karfiol, paprika, fokhagyma, azelőtt termesztettünk mákot is… A fóliasátrakban terem karalábé, saláta, uborka, zöldség, répa, kapor, celler, kora tavaszi dolgokból a retek, télen a spenót, szóval, mindenből egy kicsit annak érdekében, hogy a piacon az asztalra jusson minden, hogyha odajön egy vásárló hozzánk, akkor mindent egy helyen megtaláljon, egy helyen megvehessen.

    Konyhakerti növényeket négy hektáron, a fóliasátras termesztést összesen 3000 négyzetméteren végezzük.

  •     Mennyiben segít hozzá mindehhez a Prosperitati Alapítvány pályázatai által nyújtott támogatás?

    Minden körben sikeresen pályáztunk.

Az első körben fóliasátrakat pályáztunk meg. Tettük ezt abból az okból, mert úgy véltük, azt előbb ki tudjuk gazdálkodni, mint egy mezőgazdasági gépet, hiszen a fóliasátrakból azonnal tudunk profitot termelni.

Második körben pályáztunk szántóföldet, amit szintén sikerült megnyerni. A szántóföld éppen a mi földünk mellett volt, azért vásároltuk meg, hogy bővítsük a területet.

Később ismét pályáztunk, akkor tekintetbe vettük, hogy a meglévő öreg, harmincpár éves gazdasági gépet, traktort ki kellene cserélni. Úgy gondoltuk, pályázunk egy kisebb traktorra, ezt is sikeresen megnyertük. Örülök, hogy egy új gépet hajthatok, amely korszerűbb, kényelmesebb, permetezésénél nem szívok magamba annyi permetet, mivel szigetelt a kabin, sőt ez a traktor nem is fogyaszt sokat.

    A további körben teljes mértékben felbátorodtunk, nyertünk kapcsolható eszközöket: nagytárcsát, permetezőt és tarupot vagyis szárzúzót. Mindez hatalmas előnyt jelent a mi kis gazdaságunkban.

  •     Hol, milyen módon értékesítik terményeiket?

A szenttamási meg az óbecsei piacon, továbbá az újvidéki nagybani piacon árusítjuk terményeinket. Folyamatosan igyekszünk fejlődni, bővülni.

    Hadd mondjam el, nagyon hálásak vagyunk a Prosperitati Alapítványnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, hogy a szülőföldön való boldoguláshoz több módon lehetőséget biztosít a kistermelők számára is- hallottuk Bartusz Pétertől.

 

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT