Kiemelt gazdasági fejlesztések Szabadkán a Prosperitati jóvoltából

image00103_6.jpg

Az Odri el-Doors Kft.-ben közepes léptékű, a Masterplast YU Kft.-ben nagyléptékű gazdasági beruházásokat avattak. A fejlesztéseket a magyar kormány támogatta.

A Prosperitati Alapítvány új pályázatai az év végéig megjelennek.

A szabadkai Odri el-Doors Kft.10 éves. Sorompók, toló- és szárnyaskapuk, kapumozgató motorok gyártásával, illetve forgalmazásával, beszerelésével, személyre szabásával foglalkozik. Most, a támogatásnak köszönhetően összesen mintegy 150 ezer euróból fejlesztettek. Korszerűsítették a fűtést, villástargoncát és furgont szereztek be, de az épület homlokzatát is újították - mondta Odri Ottó, a cég tulajdonosa.

A szintén szabadkai Masterplast YU üvegszövetgyártó kapacitásának minőségi és mennyiségi növelésére kapott támogatást. 6,7 millió euróból valósult meg a mostani fejlesztésük. „Megdupláztuk az eddigi kapacitásunkat, így most évi szinten 100 millió négyzetméter üvegszövetet tudunk kibocsátani. Ez a cég forgalmát jelentősen megemelte,  úgyhogy most már éves szinten közel 43 millió euró forgalmat valósítunk meg. Ennek a zöme kivitel” - részletezte Bunford Tivadar, a cég igazgatója.

Magyarország gazdaságilag is erős, közép-európai Szerbiát szeretne, hangsúlyozta Magyar Levente miniszterhelyettes: „Ennek a közép- európai világnak, amit építünk, Szerbia egy olyan része, amelyik nélkül ez a tér nem elképzelhető. A Balkán kapujaként, keresztény országként, a történelem is minden szempontból Közép- Európához köti ezt az országot. Meggyőződésünk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha összefognak a kis közép-európai nemzetek. Ennek az összefogásnak pedig Szerbia is része.”

A magyar kormány 2016-ban indította a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot a Kárpát-medencében. Ennek vajdasági része jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja. „Ez a fejlesztés a cégfejlesztésen túlmenően emberi kapcsolatokat is fejlesztett, olyan kapcsolatok alakultak ki a a vállalkozók között, a gazdasági élet szereplői között, ami a folyamatok tájékozódást automatikusan hozzák magukkal” - emelte ki az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Prosperitati Alapítvány nemrégiben közzétett igényfelmérésére mintegy 160 ötlet, fejlesztési terv érkezett be a vállalkozóktól. Ezeket figyelembe véve még idén kiírják az új pályázatokat. „Megkérdeztük a vállakozókat itt Vajdaságban, hogy milyen projektjeik vannak? Felmértük, hogyan adják ezen projektek a 100 ezer eurós, összberuházási értékhatárt? Közel 160 projekt érkezett be, ezek az ipar, a szolgáltatás, a mezőgazdaság, és a turizmus területét fedik. Ezeket a projekteket kerestük. Egy jelentős, csaknem 40 milliárd dináros összberuházási érték körvonalazódik” - ismertette a Prosperitati Alapítvány terveit Juhász Bálint ügyvezető.

Eddig összesen 10 és félezer sikeres pályázatnál tart a program. Összességében 75 milliárd forintos fejlesztés ez, 2020-ban átléphetik a 100 milliárdot. A 23 nagy- és 160 közepes mértékű beruházás átadása pedig folyamatosan zajlik.

Szerző: 
Pannon RTV