Kézműves csokikülönlegességek zentaiaktól

get_img.jpg

Nemzetközi elismerést kapott a Réel Chocolate

Lengyel István építészmérnök, felesége, Erdélyi Csilla pedig kertészmérnök. A műszaki tudományok helyett mégis a csokoládékészítésben találták meg közös útjukat.

Vállalkozásuk 2015-ben alakult, de az első csokoládéjukat már előző évben elkészítették. A sok munka- és energiabefektetés nem maradhatott eredmény nélkül: az egyedi ízvilágú, magas minőséget képviselő Réel Chocolate csokoládék országszerte megvásárolhatók, tavaly pedig két fontos díj elnyerése által nemzetközi szakmai elismerésben is részesültek. Lengyel Istvánnal vállalkozásról, csokoládékészítésről és az elnyert díjakról beszélgettünk.

Kívülről szemlélve a kezdetektől szépen halad a vállalkozásotok a siker útján. Hogy néz ki ez a valóságban?

– A Prosperitati Alapítványnál eddig három pályázatunk nyert. Az ő segítségükkel szereztük be a csokoládétemperáló gépeinket, amik a csokoládé olvasztását és előkészítését, a megfelelő kristályos szerkezet kialakítását segítik elő. Most pedig egy teljesen új helyiséget alakítottunk ki a támogatás segítségével, amit csokoládékészítésre fogunk használni. Nemsokára befejeződnek a munkálatok, márciusban lesz a megnyitó. Jelenleg hárman dolgozunk a vállalkozásban: én és a feleségem vagyunk a tulajdonosok, illetve van egy alkalmazottunk is. Emellett, mivel családi vállalkozásról van szó, a szülők is mindig besegítenek. Zentán saját mintaboltunk van, tavaly ősztől pedig az interneten is megrendelhetők a csokoládéink, így országszerte elérhetőek. Mindemellett körülbelül huszonöt viszonteladónk is van, Szabadkától egészen Dél-Szerbiáig. Sőt a belgrádi reptéren is megtalálhatók a csokoládéink, mégpedig a „legjobb szerbiai termék” megjelöléssel. Ezt nagyon nagy sikerként értékeltük, hiszen a legjobb termékek között ott lenni sokat jelent számunkra.

A kezdetek nehezek voltak?

– Nem lenne igaz, ha azt mondanám, hogy könnyű volt közgazdász végzettség nélkül összerakni egy induló vállalkozást. De úgy gondolom, hogy ha az embernek van egy ötlete, amiben hisz, és aminek a sikeréről meg van győződve, akkor sokkal könnyebb legyőzni a fölmerülő akadályokat és megoldani a problémákat. Mi végig céltudatosak voltunk, sosem bizonytalanodtunk el.

Milyen alapanyagokat használtok?

– A fő alapanyagunk a csokoládé, amit Belgiumból szállítunk be az országba. Ez egy fontos választás volt számunkra, mert a belgák nagyon nagy csokoládékultúrával rendelkeznek, és nagyon minőséges csokoládét állítanak elő. A belga csokoládé színvonalat jelent. Igyekeztünk olyan csokoládét választani, ami megfelel a mi elképzeléseinknek. Egyrészt ez a csokoládé fairtrade védjegyű, vagyis nem kizsákmányoló, hanem méltányos kereskedelemből származik, másrészt nagyon jó a minősége is. Utóbbi alatt azt is értem, hogy ez a belga gyártó csak elsőosztályú kakaóbabból készíti a csokoládét. Mi ezt dolgozzuk fel: táblákba öntjük, és az általunk megálmodott ízvilág jegyében gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítjük. Amit csak lehet, helyi termelőktől szerzünk be. A legtöbb gyümölcs, fűszer és a bonbonokhoz használt pálinka is hazai termelőktől származik. Ez azért is fontos, mert így tudjuk biztosítani a prémium minőséget.

Nemrégiben fontos nemzetközi díjakat is elnyertetek.

– Tavaly úgy gondoltuk, hogy elérkezett a pillanat arra, hogy szakmai szemek előtt is megmérettessük magunkat. A sós karamellünkkel neveztünk a Great Taste Awardsra, amit Londonban szerveztek meg. Ezt a megmérettetést az élelmiszeripar gasztroolimpiájának is nevezik. A termékünk egycsillagos értékelést kapott, ami azt jelenti, hogy kimagasló minőségű ízvilággal, textúrával, küllemmel rendelkezik. Ennek nagyon megörültünk, hiszen a zsűriben gasztrobloggerek, Michelin-csillagos séfek és nagy gasztroüzletláncok beszerzői kaptak helyet. Hasonló felállítású a zsűri az International Chocholate Awardson is, ahova a sós karamellünk mellett az étcsokoládéba  mártott kandírozott narancshéjunkat is neveztük. Itt szintén sikereket értünk el. Ez a verseny olyan a csokoládé világában, mint az Olimpia a sportok, vagy az Oscar-díj a filmek esetében. A narancshéjunk aranyérmet kapott a kelet-európai döntőben, a sóskaramell pedig ezüstérmet. Ez kellemes meglepetés volt, mert olyan csokoládékészítők neve mellé került a Réel Chocolate neve, amelyek a környező országokban a legnagyobb névvel rendelkeznek, a legminőségesebb csokoládékat gyártják. Több helyen még meg is előztünk néhány nagyobb céget. Mindkét verseny fontos visszaigazolás volt számunkra arról, hogy jó úton haladunk, jók az elgondolásaink.

Milyen gyakorlati hasznát tudjátok venni az elért eredményeknek?

– Úgy gondolom, hogy ez elsősorban saját magunk felé jelent elismerést. Ezenkívül a csokoládéink csomagolására is rákerültek ezek az eredmények, így aki még nem kóstolta a termékeinket, az is tudja, hogy magas minőségről, különleges csokoládéról van szó. Nem kérdés, hogy nagyon örülünk a megmérettetéseken elért eredményeinknek. Egy-egy ilyen verseny elég összetett, már a nevezőket is sokszor felülbírálják, ha nem megfelelő a termék minősége. Már önmagában annak is örültünk, hogy mindkét alkalommal fogadták a nevezésünket. Postai úton küldtünk mintát a csokoládéinkból, és a kommunikáció is hasonlóan zajlott, így nem volt lehetőségünk személyes kapcsolatot kiépíteni a zsűri tagjaival és más csokoládégyártókkal. Ugyanakkor több csokoládékészítővel már most nagyon jó kapcsolatunk van, segítjük egymást.

Idén is indultok ezeken a megmérettetéseken?

– Valószínűleg egy-két terméket idén is nevezni fogunk, a tavalyi sikereken fölbuzdulva. Már megnyitották a nevezéseket, erről megkaptuk az értesítést, és az is kezd körvonalazódni, hogy milyen termékeket szeretnénk nevezni.

Terveztek külföld felé is terjeszkedni?

– Ez még a jövő zenéje. Lehetséges, hogy megcélozzuk a környékbeli országokat. Kaptunk is már több fölkérést, de akkor még nem voltak meg a külföldi megrendelések teljesítéséhez szükséges fizikai lehetőségek. Olyasmire gondolok, mint egy elég nagy raktár vagy a termelési kapacitásunk, hiszen külföldi rendelések esetén egyszerre nagyobb mennyiséget kell előállítanunk. Eddig hiányoztak az ehhez szükséges infrastrukturális lehetőségek, de most a legutóbbi pályázatnak köszönhetően bővítettük a műhelyünket, így már nagyobb, külföldi megrendeléseket is tudunk fogadni.

Új termékekkel is előálltok?

– Mindenképp szükséges, hogy legyenek újítások, ezért minden évben új termékcsoportokat, új csomagolásokat, új ízvilágot igyekszünk kigondolni. Így lesz ez idén is. Kiállításokon is rendszeresen részt veszünk, frissítjük a tudásunkat. Szinte minden évben elmegyünk legalább egy külföldi kiállításra is, és szemrevételezzük, merrefelé halad a csokoládékészítés iparága. Nem mindig elég csak az interneten követni az aktuális trendeket. Ennek köszönhetően pedig mindig van a tarsolyunkban néhány új ötlet. Az egyik újdonságunk, ami már meg is vásárolható, az úgynevezett rubi csokoládé. Ez nem színezőanyagoktól vagy gyümölcsöktől lesz rózsaszín, hanem egy új csokoládéfajtáról van szó. A rubi az ét-, a tej- és a fehércsoki mellett a negyedik típusú csokoládé, ami nemrég jelent meg a piacon. Ez egy kicsit más nemesítésű kakaóbabból készül, mint a többi, emellett a kakaóbab erjesztése, fermentálása is másképp történik. Így egyedi, jellegzetes szín- és ízvilág jön létre.

Hogy születnek meg az ötleteitek az újdonságokról?

– Nagyon sokszor az utazásaink során látunk valamit, amiből új ötlet születik. Ezt általában rögtön följegyezzük, és amint lehet, kipróbáljuk. Sokszor nem sikerül, mert papíron vagy fejben jobban mutat az elképzelés, mint fizikai valójában. De mindig van, amire azt mondjuk, hogy ez jó ötlet volt, tovább kell vinni.

Milyen terveitek vannak még?

– Tavaly minden téren nagyon sokat fejlődtünk, ehhez hozzájárultak az elért díjazások is. Úgy látom, hogy most egy nagy mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen idén a termékeink árusítása mellett egy új tevékenységbe is belefogunk. Meg fogunk nyitni egy kis csokoládébemutató termet, ahol a csokoládé szerelmeseit fogadjuk majd. Ez a csokoládéműhelyünk egyik részében lesz kialakítva. Az érkező csoportok betekintést nyerhetnek a csokoládékészítés rejtelmeibe, és videókon, fotókon keresztül megmutatjuk, hogy hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé. Korábban már fogadtunk csoportokat, és ezek az alkalmak nagyon jól sikerültek. Ezen fölbuzdulva gondoltuk úgy, hogy a szolgáltatás, a turizmus irányába bővítjük a vállalkozást. Szeretnénk evvel nemcsak a Réel, de Zenta városának a nevét is erősíteni. Úgy látjuk, van erre igény, és az önkormányzattal is jó az együttműködésünk. A cél az, hogy aki hozzánk jön, az nézze meg a várost is, aki pedig Zentára jön, az jöjjön el hozzánk is.

Szerző: 
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa