Két új gyárcsarnokkal lett gazdagabb a Capriolo Kft. Kerékpárgyár

20191218capriolo4_0.jpg

A beruházásnak köszönhetően 45 új munkást tud foglalkoztatni a cég, ami a kétszerese annak, amit eredetileg terveztek. A kerékpárgyárban jelenleg 195 ember dolgozik.

Gőzerővel zajlik a munka a topolyai Capriolo Kft. új gyárcsarnokában. Itt kerekeket készítenek a munkások. A gyárban évente több mint 80 ezer biciklit gyártanak, amelyeket nem csak Szerbiában, hanem külföldön is, mintegy 20 országban értékesítenek. Az új beruházás összértéke 1,7 millió euró volt. Ennek 25%-át önrészből valósította meg a cég, 40%-ot bankhitelből fedeztek, a fennmaradó 35%-ot a Prosperitati Alapítvány ítélte oda, magyarországi támogatásnak köszönhetően.

Brindza Lajos, tulajdonos, Capriolo Kft., Topolya: „Ebből a pénzösszegből a kerék és abroncsgyárat valósítottuk meg. Ehhez csarnokot is építettünk, és a hozzá tartozó gépsorokat, a centrirozó- és küllőzőrobotokat vásároltuk meg. Egy 2000 négyzetméteres csarnokot is építettünk, ami kiszolgálja a festőüzemnek az igényeit és a kerékgyárnak az igényeit is.”

A fejlesztésnek köszönhetően a kerékgyár mellett egy raktárcsarnok is létrejött, ahol a külföldi piacra szánt bicikliket tárolják, illetve az úgynevezett Showroom is megvalósult, ahol a gyár legújabb termékeit állították ki. Az új gyárcsarnokok átadásán Pásztor István is részt vett. A VMSZ elnöke egyebek mellet azt mondta, hogy az elképzelések sora nem zárult le, a fejlesztési szándékok nem értek véget, újabb elképzelések is vannak: „Szerencsére a gazdaságfejlesztési programot folytatni tudjuk. Megvannak hozzá a feltételek, megvan ebben a pillanatban a pályázat is, amelyik elsősorban a a technológiai intenzív fejlesztéseket helyezi a figyelem középpontjába. Azt kell látnunk, hogy mind nagyobb problémát jelent a munkaerő biztosítása. Ez nem csak foglalkoztatás kérdése, hanem termelési költség kérdése is, versenyképességi kérdés is. Ezért abban kell támogatnunk a vállalkozásokat, hogy technológiailag intenzív, amennyire csak lehet automatizált és robotizált termelést tudjanak megvalósítani. Ebbe az irányba gondolkodik a Capriolo is, úgy látom.”

Az átadón György László, Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának államtitkára egyebek mellett azt mondta, hogy a Capriolo azon cégek közé tartozik, amelyek otthonuknak érzik a hazájukat, és akiknek érték másoknak munkát adni és a térség felvirágoztatásában részt venni. Hozzátette: „A Capriolo is egy olyan magyar multivállalattá, egy olyan magyar márkává válhat a jövőben, amilyen márkává a nyugati a márkák, vagy éppen a japán márkák váltak az elmúlt 30-40-50-100-150 évben. Ezért nagyon fontos, hogy azokat a vállalkozásokat támogassuk, akik veszik a bátorságot és mernek kockáztatni.”

A topolyai Capriolo Kft. 1996-ban mindössze két munkással kezdte a kerékpár összeszerelést, ma csaknem 200-an dolgoznak a gyárban.

Szerző: 
Pannon RTV
Típus: 
Hír