Keler – arónia, a gyümölcs legjava

22050110_10212675800962617_3034420259202299780_n.jpg

Beruházás megvalósítása – Keler Iván, Ada

Az adai Keler családi gazdaság természetes és egészséges gyümölcs termékei előtt nagy jövő áll. A Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően folyamatosan fejlesztik a dologi eszköztárat, ezáltal a kínálatot is. A gazdaság létrejöttéről, termékekről, értékesítési tervekről Keler Iván, a gazdaság vezetője nyilatkozott:

  •     Hogyan jutottak el a fekete berkenye vagyis közismertebb nevén, az arónia és egyéb gyümölcsfajták termesztésének és ilyen fajta értékesítésének ötletéig?

Családilag rendelkeztünk földterülettel, részletesen tanulmányoztam hasonló gazdaságok tevékenységét. Ami az aróniát illeti, nagy kedvet adott hozzá a Svédországban élő nagybátyám, aki régóta foglalkozik a fekete berkenye termesztésével és a gyümölcs rendkívüli gyógyhatásainak kutatásával,  népszerűsítésével. 2015- ben beérett az ötlet, elkezdtük a termesztést, megalakítottuk a gazdaságot.

  •     Nem fordult meg a fejükben, hogy külföldön kezdjenek vállalkozásba?

Kézenfekvő lett volna, tekintve a rokoni kapcsolatokat, de alaposan átgondolva, nem láttuk értelmét az áttelepülésnek.

    Hála a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségeinek, szülőföldön maradva, a helyi, megfelelő termőtalaj által nyújtott adottságokkal élve egy, hogy stílusosan fogalmazzak, gyümölcsöző gazdaságot hozhattunk létre.

  •     Milyen eszközt nyertek az Alapítvány pályázatán?

    A Prosperitati Alapítványtól egy gyümölcsszárítót igényeltünk. Ez nagyon sokat segített az arónia hasznosításában, szárításában. Próbálkozunk majd alma, körte és sárgabarack szárításával is. Egyelőre azonban a fekete berkenye bizonyul a legkelendőbbnek a hazai piacon.

  •     Milyen egyéb termékeik vannak és hol értékesítik ezeket?

Készülnek 100 százalékos gyümölcslevek, koncentrátumok, szirupok, csökkentett cukortartalmú lekvárok, szárított gyümölcsök, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek a gyümölcsjoghurtoknak, müzlis, zabkásás reggeliknek.

    Termékeinket egyelőre az adai, a zentai, szabadkai piacokon és háztól árúsítva értékesítjük.

  •     Mit lehet tudni a további tervekről?

A jövőben is szeretnénk pályázni egy arónia földolgozó vonalra, amely egy darálóból, présből és egy pasztörizálóból áll. Továbbá gyümölcs és üvegmosó berendezésekkel bővítenénk a gyártósort. Gondolkoztunk cégalapításon is, de egyelőre úgy mértük fel, a családi gazdaság a legkézenfekvőbb módja annak, hogy a portékánkat minőséget szavatoló módon állítsuk elő és közkinccsé tegyük- hallottuk Keler Ivántól.

2018. augusztus 17.

Szerző: 
Jó Reggelt Vajdaság, LMT